EU-csúcs: Megvan a megállapodás, jelentősen felvizezték a jogállami feltételrendszert

Publikálás dátuma
2020.07.21. 06:31

Fotó: STEPHANIE LECOCQ / AFP / POOL
Merkel szóvivőjének szavaiból nem derül ki, hogy milyen egyezség született a Magyarországgal szembeni 7. cikkelyes eljárásról.
Kedd reggelre megszületett a megállapodás az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról. A több mint 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagról öt napon át vitáztak az állam- és kormányfők, mire konszenzusra jutottak a főbb számokról és feltételekről. Az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő szabályok bevezetésére tett javaslat lényegesen felpuhult a végső alkuban. A megfogalmazás homályos, az eredeti szöveggel ellentétben nem tartalmaz utalást a jogállam általános hiányosságaira, csupán leszögezi, hogy az Európai Tanács nagy jelentőséget tulajdonít az EU pénzügyi érdekeinek és a jogállamnak, és „erre alapozva egy feltételrendszert vezet be” a büdzsé és a helyreállítási alap védelmére. A paragrafus széles értelmezési lehetőségeket kínál, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a magyar kormánypárti média Orbán Viktor győzelméről cikkezett, míg Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „a szöveg jobb lett” és egyértelmű kötelezettségvállalást tartalmaz a jogállam érvényesítésére és a szabályos pénzfelhasználásra. Mark Rutte holland kormányfő, a jogállami feltételrendszer egyik élharcosa kedd reggel a Népszava kérdésére kifejtette: a szöveg valóban változott és rövidebb lett, de a korábbi javaslat lényegi elemei megmaradtak. A politikus szerint az Európai Bizottság egy olyan rendszert fog kidolgozni, amelynek alapján javaslatot tehet bizonyos intézkedésekre, ha egy tagállam nem tartja be a jogállami normákat. Rutte arra nem válaszolt, hogy mi lesz azzal a kész rendelettervezettel, amely már két éve az asztalon van és a jogállam általános hiányosságai esetén felmerülő közösségi lépéseket határozza meg. A csúcstalálkozón pontosan ezt a javaslatot sikerült megtorpedóznia a magyar és a lengyel miniszterelnöknek. 
A magyar kormánypárti sajtó szerint Angela Merkel megígérte Orbán Viktornak, hogy a december 31-ig tartó német soros EU elnökség alatt lezárják a Magyarországgal szemben a jogállam esetleges megsértése indított 7. cikkelyes folyamatot. A német kormányszóvivőt több európai lap is megkérdezte az állításról, de szavaiból nem derült ki, hogy volt-e ilyen egyezség a két politikus között, és ha igen, akkor mi az. „Magyarország vállalta, hogy megtesz minden szükséges lépést ahhoz, hogy a Tanácsban (az EU miniszteri szintű testületében, ahol a 7. cikkelyes eljárás folyik – a szerk.) döntés szülessen. A német elnökség vállalta, hogy amennyire csak tudja, elősegíti ezt a folyamatot” – mondta szó szerint Streffen Seibert kormányszóvivő. A maratoni tárgyalások után megszületett pénzügyi megállapodás értelmében az Európai Unió a következő évtől 750 milliárd eurót vesz fel a tőkepiacokon, hogy abból támogassa a járvány által leginkább sújtott országokat és régiókat. Az összeg nagyobb felét, 390 milliárdot vissza nem térítendő támogatásokra fogják költeni, a maradékból hitelt nyújtanak az arra igényt tartó országoknak. A takarékosnak nevezett nettó befizetők kiharcolták, hogy a pénzköltéshez szigorú szabályok járuljanak: ha egy tagállam nem tartja be a gazdasága megreformálására tett ígéreteit, akkor egyetlen másik kormány megvétózhatja a kifizetéseket. A huszonhetek megegyeztek az unió jövőre kezdődő hétéves költségvetésének főbb számairól is.
Frissítve: 2020.07.21. 08:29

Orbán szövetségese, Vučić elnök olyan önmegvalósítási parádét tol, hogy az a Covid 19-et is elhalványítja

Publikálás dátuma
2020.07.20. 20:15

Fotó: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIC / AFP or licensors
Kedden bízza meg kormányalakítással saját alakulatát, az ellenzék által részben bojkottált parlamenti választást fölényesen megnyerő Szerb Haladó Pártot (SNS) Aleksandar Vučić államfő. Mégpedig úgy, hogy egyelőre titok a leendő miniszterelnök személye. A nagy eseményre hétfőtől mégsem figyel szinte senki sem Szerbiában. Az államfő ugyanis maga vitte el a show-t azzal, hogy bejelentette, visszaül az iskolapadba, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát.  Instagram oldalán tette közzé, hogy kosárlabdaedzőnek fog tanulni a Belgrádi Sport és Egészségügyi Szakfőiskola edzői szakán. Aleksandar Vučić 1994-ben szerzett jogi diplomát a Belgrádi Egyetemen, de már egy évvel korábban politikai szereplővé vált a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt színeiben. Sportra akkor nem volt ideje, így most szeretné beteljesíteni „gyermekkori álmát”, hogy, mint fogalmazott, fiatal tehetségekkel foglalkozhasson. „Nem hiszik el, milyen szerencsés vagyok, hogy ennyi idő elteltével megvalósíthatom gyermekkori álmom - írta Vučić a fényképe alá, amelyen új diákigazolványát mutatja meg. Arról viszont egyetlen szót sem írt, hogy államfői teendői mellett miként tud majd főiskolára járni, hogy zsúfolt naptárába hogyan illeszthetők be az edzések. Eddig az sem volt nyilvános, hogy sportkarrierre vágyott, mint ahogy az sem, hogy a politika utáni életre is készül. Eddigi politikai pályafutása nem azt sugallja, hogy Vučić bármikor is önszántából kiengedné a hatalmat a kezéből. Az elnök büszkén hirdeti, hogy sokat tanult barátjától, Orbán Viktortól, és valóban az orbáni receptet alkalmazza, látszatdemokrácia mellett valójában önkényuralmat épít Szerbiában. Az 50 éves, 199 cm magas politikusról köztudott, hogy szereti a sportot, foci- és kosárrajongó. Testvére, Andrej kosarazott is egykoron, 2012-ben pedig bekerült a Crvena zvezda csapatának vezetőségébe.  A sport azonban néha bajjal is jár. Az ország legismertebb epidemiológusa, Predrag Kon, a válságstáb tagja szerint Szerbiában négy hét múlva csökkenhet jelentősen a fertőzöttek száma. Kon azt mondta, hogy amikor megszüntették a rendkívüli állapotot, úgy tűnt, hogy már nincs kockázat, utána azért változott a helyzet, mert a sportrendezvényeken, a választási kampányban és a tüntetéseken mindenütt nagyon sok ember volt. Jelenleg a járványhelyzet bizonytalan és kedvezőtlen tendenciát mutat, de jó hír, hogy Belgrádban lassú javulás vette kezdetét. 

Miloš Vučević lehet a miniszterelnök

A belgrádi kormányalakításról egyelőre annyit tudni, hogy a jelenlegi kabinet annak ellenére is radikálisan átalakul, hogy a politikai erőviszonyok nem változtak. A 2017-től hivatalban lévő Ana Brnabić helyére a szerb média Miloš Vučević, az SNS elnökségi tagját tartja a legesélyesebbnek. Brnabić volt a balkáni állam első női miniszterelnöke, aki abban is úttörőnek számított, hogy nyíltan vállalta leszbikusságát. A Vučić–Vučević páros pedig vélhetően amolyan Bukarest-Budapest karriert futhat be majd a nemzetközi sajtóban.

Szerző

Ezer embernél már bevált a britek koronavírus-vakcinája

Publikálás dátuma
2020.07.20. 18:10

Fotó: ANDREW MILLIGAN / AFP
Sikeresen tesztelték az oltóanyagot, ha minden jól megy, a gyártó cég 400 millió adagot is készíthet a szerből.
Biztonságosnak és hatékonynak tűnik az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyártó által fejlesztett koronavírus-vakcina – írja a hvg.hu, a  BBC cikkét idézve. Az eredmények biztatóak a brit közszolgálati oldal szerint – mint hozzáteszik, következő lépésként a nagyobb volumenű tesztekkel erősítik majd a most kapott eredményeket. Az Oxfordi Egyetem és a cég által közösen fejlesztett vakcináról szóló jelentést hétfőn közölte a Lancet nevű tudományos folyóirat. E szerint 1077 személyen próbálták ki a vakcinát, akik immunrendszere az oltás után el is kezdte a vírus elleni antitestek termelését. Enyhe mellékhatásként 70 százaléknál jelentkezett láz vagy fejfájás.
Az AstraZeneca korábban megállapodást kötött az Európai Vakcina Szövetséggel (IVA), hogy 400 millió adag vakcina előállítását vállalja önköltségi áron az IVA tagországai számára – számolt be az MTI. A kiszállítás 2020 vége előtt megkezdődik, az Egyesült Királyság pedig 100 millió adag vakcinát rendelt meg. Egy hónapja jelentették be, hogy az AstraZeneca hozzálátott a klinikai kipróbálás fázisában lévő oltóanyag gyártásához. Ha a vakcinát engedélyezik, akkor az sokaknak azonnal hozzáférhető lesz.
Szerző