Előfizetés

Titokban született zsiráf Nyíregyházán

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.21. 09:17

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A látogatók észrevették, hogy cumisüvegből etetik Jubileumot.
Rothscild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) született a Nyíregyházi Állatparkban. A Jubileum névre keresztelt borjút már a közönség is láthatja. 
Az egy hónapja született kanca világra jövetelét eddig titkolta a park, a látogatók azonban meglesték, amikor a gondozók cumisüvegből etetik – mondta el Révészné Petró Zsuzsanna oktatási osztályvezető hétfőn az MTI-nek.
A kis nőstény, amely a tizedik, Nyíregyházán született Rothscild-zsiráf, 210 centiméter magas és naponta öt liter tehéntejet fogyaszt el – tette hozzá a szakember.
A Nyíregyházi Állatparkban közel húsz éve tartanak zsiráfokat. Ritkán előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell gondozni a borját, de a gondozóknak nagy rutinjuk van a zsiráfborjak gondozásában és mesterséges táplálásában. A Jubileum névre keresztelt kanca sorrendben már a tizedik itt született zsiráf.
Mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján a zsiráfok kilenc alfaját különítik el. A Nyíregyházán is tartott alfaj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.

Halászhálóba gabalyodott hatalmas ámbráscetet mentenek Szicíliánál (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.20. 16:05

Fotó: Gérard Soury / AFP/Biosphoto
Az állat hatalmas méretei és izgatottsága miatt különösen nehéz a kiszabadítása.
Halászhálóba gabalyodott óriás ámbráscetet próbálnak kiszabadítani Szicília környékén, a Lipari-szigetek partjainál. A bajba került nagy ámbráscetet szombaton vették észre, de hatalmas méretei és izgatottsága miatt különösen nehéz feladat a kiszabadítása – közölte az olasz parti őrség. 
Monica Blasi tengerbiológus egy hétfőn megjelent lapinterjúban elmondta, hogy a nagy bálnát fékezhetetlen természete miatt Fúriának nevezték el. Vasárnap a helyszínen dolgozó búvároknak sikerült levágniuk a nőstény cet farkára csavarodott háló egy részét, de ezt követően mélyebb vizekre úszott. A búvárok azonban mielőtt szem elől vesztették volna, egy stroboszkópos lámpát erősítettek rá, így könnyű lesz újból megtalálni – mondta Blasi.  A szakember hozzátette: mivel a bálna farokúszóját részben még mindig megbénítják a hálók, a cet nehezen tud merülni és manőverezni a tengerben, ez a vadászatban is hátráltatja.
A Greenpeace közleménye szerint az ámbráscet olyan hálókba gabalyodott bele, amelyeket annak idején kardhalfogásra használtak. Az ilyen hálókat már húsz éve betiltották, ezért az állatvédő szervezet felszólította az olasz kormányt, hogy hatékonyabban szerezzen érvényt a tilalomnak.
A Lipari-szigeteknél három hete egy hím nagy ámbráscet került a hálók fogságába, őt a búvároknak sikerült kiszabadítani.

Hibrid delfinbébit mutattak be Japánban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.20. 11:26

Fotó: Kyodo
Az egyéves Hijoka már 177 kilós.
Két különböző faj keveredéséből született „hibrid” delfinbébit mutattak be hétfőn a japán Taidzsi delfináriumban.
A nőstény példány tavaly júniusban született a Vakajama prefektúrabeli város delfináriumában. A cet teste fekete, amit kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens) apjától örökölt, de fehér foltok is vannak rajta, ami viszont Risso-delfin (Grampus griseus) anyja sajátossága.  
A két faj akváriumban, természetes körülmények között párosodik egymással. Már születtek közös utódaik, de eddig egyik sem élt tovább egy évnél.  
A Hijokának elnevezett keverék delfin 1,3 méteresként született, de már 2,5 méter hosszú és 177 kilogrammot nyom. Nevét az egyik városrész és a virág kínai karakterének összetételéből nyerte.
„Nagyon ritka példány”

– hangsúlyozta a bemutatón Inamori Daiki, a delfinárium vezetőhelyettese.