Előfizetés

Greta Thunberg környezetvédő szervezeteknek adja egymillió eurós díját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.21. 10:53

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP or licensors
A svéd klímaaktivista kapta idén a rangos emberi jogi elismerést, a Gulbenkian-díjat.
Greta Thunberg klímavédelmi aktivistának ítélték idén a portugál Gulberkian-díjat, amellyel olyan embereket tüntetnek ki, akik sokat tesznek a klímaváltozás ellen. Jorge Sampaio, korábbi portugál köztársasági elnök, a rangos emberi jogi elismerést odaítélő bizottság elnöke indoklásában azt mondta, svéd diáklány "képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért." 
Greta Thunberg azonnal bejelentette, az elismeréssel járó egymillió eurót teljes egészében környezetvédő csoportoknak adományozza az alapítványán keresztül – írta az Index a Guardian alapján.
"Képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért"
Fotó: HANDOUT / AFP
„Ez több pénz, mint amit el tudok képzelni, de mindet eladományozom különféle szervezetek és projektek számára, akik a frontvonalon dolgozó, és az ökológiai krízis által sújtott embereket segítik” – mondta Thunberg a Twitterre feltöltött videójában. 
Az első százezer eurót az SOS Amazon kampány kapja, amely az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány ellen küzd, a másodikat pedig a Stop Ecocide Alapítványnak szánja.
A Gulberkian-díjjal járó egymillió euró a legmagasabb pénzdíj, amit eddig a tizenhét éves Greta Thunberg kapott, pedig többek között kitüntette már az Amnesty International is.

Titokban született zsiráf Nyíregyházán

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.21. 09:17

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A látogatók észrevették, hogy cumisüvegből etetik Jubileumot.
Rothscild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) született a Nyíregyházi Állatparkban. A Jubileum névre keresztelt borjút már a közönség is láthatja. 
Az egy hónapja született kanca világra jövetelét eddig titkolta a park, a látogatók azonban meglesték, amikor a gondozók cumisüvegből etetik – mondta el Révészné Petró Zsuzsanna oktatási osztályvezető hétfőn az MTI-nek.
A kis nőstény, amely a tizedik, Nyíregyházán született Rothscild-zsiráf, 210 centiméter magas és naponta öt liter tehéntejet fogyaszt el – tette hozzá a szakember.
A Nyíregyházi Állatparkban közel húsz éve tartanak zsiráfokat. Ritkán előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell gondozni a borját, de a gondozóknak nagy rutinjuk van a zsiráfborjak gondozásában és mesterséges táplálásában. A Jubileum névre keresztelt kanca sorrendben már a tizedik itt született zsiráf.
Mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján a zsiráfok kilenc alfaját különítik el. A Nyíregyházán is tartott alfaj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.

Halászhálóba gabalyodott hatalmas ámbráscetet mentenek Szicíliánál (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.20. 16:05

Fotó: Gérard Soury / AFP/Biosphoto
Az állat hatalmas méretei és izgatottsága miatt különösen nehéz a kiszabadítása.
Halászhálóba gabalyodott óriás ámbráscetet próbálnak kiszabadítani Szicília környékén, a Lipari-szigetek partjainál. A bajba került nagy ámbráscetet szombaton vették észre, de hatalmas méretei és izgatottsága miatt különösen nehéz feladat a kiszabadítása – közölte az olasz parti őrség. 
Monica Blasi tengerbiológus egy hétfőn megjelent lapinterjúban elmondta, hogy a nagy bálnát fékezhetetlen természete miatt Fúriának nevezték el. Vasárnap a helyszínen dolgozó búvároknak sikerült levágniuk a nőstény cet farkára csavarodott háló egy részét, de ezt követően mélyebb vizekre úszott. A búvárok azonban mielőtt szem elől vesztették volna, egy stroboszkópos lámpát erősítettek rá, így könnyű lesz újból megtalálni – mondta Blasi.  A szakember hozzátette: mivel a bálna farokúszóját részben még mindig megbénítják a hálók, a cet nehezen tud merülni és manőverezni a tengerben, ez a vadászatban is hátráltatja.
A Greenpeace közleménye szerint az ámbráscet olyan hálókba gabalyodott bele, amelyeket annak idején kardhalfogásra használtak. Az ilyen hálókat már húsz éve betiltották, ezért az állatvédő szervezet felszólította az olasz kormányt, hogy hatékonyabban szerezzen érvényt a tilalomnak.
A Lipari-szigeteknél három hete egy hím nagy ámbráscet került a hálók fogságába, őt a búvároknak sikerült kiszabadítani.