Előfizetés

A fekete halak a legfeketébbek

Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.21. 11:15
Ördöghal
Fotó: Shutterstock
A Duke Egyetem kutatói Alexander Davis vezetésével legalább 16 olyan halfajt azonosítottak, amelyek bőre a fény legalább 99,5 százalékát elnyeli.
Feketébbnél feketébb halak tanulmányozásával közelebb kerültünk, hogy megértsük a mélytengeri halak védekező mechanizmusát – írja a CNET. A Duke Egyetem kutatói Alexander Davis vezetésével legalább 16 olyan halfajt azonosítottak, amelyek bőre a fény legalább 99,5 százalékát elnyeli. A legsötétebb bőrű faj, amit találtak egy apró ördöghal volt, amiről csak a fény 0,04 százaléka verődik vissza a szemre. Valójában ezeknek a halaknak a fekete bőre majdnem megegyezik a Vantablack-kal, amely a fény 99,96 százalékát elnyeli. (A Vantablack a szén nanoszerkezetű, szuperfekete tulajdonságú módosulata, a legsötétebb mesterséges anyagok egyike. Mivel egyetlen fény sem tud menekülni az anyagból, az anyag lényegében láthatatlanná válik az emberi szem számára, így a háromdimenziós tárgyak kétdimenziósnak tűnnek.) 200 méterrel az óceánok felszíne alatt már alig van valami fény, több halfaj ezért saját maga bocsájt ki fényt, ami segíti a vadászatot vagy a párkeresést. A prédaállatoknak a sötétségben jól jön az ultrafekete bőr, amit a vadászó halak fénye nem képes megvilágítani, így jól elrejtőzhetnek a környező feketeségben. A kutatás során felfedeztek némi különbséget a fekete halak és az ultrafekete halak között: a legtöbb fekete bőrű hidegvérű állatnak apró, gyöngy formájú melanoszómái vannak (ebben raktározódik el a melanin pigment), míg az ultrafeketéké nagyobb, más alakú, és sokkal sűrűbben helyezkednek el. Úgy tűnik, ez az optimális elrendezés a minél több fény elnyeléséhez. A felfedezés hozzájárulhat olcsóbb, rugalmasabb és szívósabb ultrafekete anyagok kifejlesztéséhez, amiket fel lehetne használni a csillagászati teleszkópokban, vagy akár az álcázási festésben is.   Ultrafekete részekkel bizonyos madarak és lepkék szárnyán is lehet találkozni, de az a fényelnyelő mechanizmus, amit ők alkalmaznak csak nagyon nehezen és drágán hozható létre mesterségesen.

Greta Thunberg környezetvédő szervezeteknek adja egymillió eurós díját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.21. 10:53

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP or licensors
A svéd klímaaktivista kapta idén a rangos emberi jogi elismerést, a Gulbenkian-díjat.
Greta Thunberg klímavédelmi aktivistának ítélték idén a portugál Gulberkian-díjat, amellyel olyan embereket tüntetnek ki, akik sokat tesznek a klímaváltozás ellen. Jorge Sampaio, korábbi portugál köztársasági elnök, a rangos emberi jogi elismerést odaítélő bizottság elnöke indoklásában azt mondta, svéd diáklány "képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért." 
Greta Thunberg azonnal bejelentette, az elismeréssel járó egymillió eurót teljes egészében környezetvédő csoportoknak adományozza az alapítványán keresztül – írta az Index a Guardian alapján.
"Képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért"
Fotó: HANDOUT / AFP
„Ez több pénz, mint amit el tudok képzelni, de mindet eladományozom különféle szervezetek és projektek számára, akik a frontvonalon dolgozó, és az ökológiai krízis által sújtott embereket segítik” – mondta Thunberg a Twitterre feltöltött videójában. 
Az első százezer eurót az SOS Amazon kampány kapja, amely az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány ellen küzd, a másodikat pedig a Stop Ecocide Alapítványnak szánja.
A Gulberkian-díjjal járó egymillió euró a legmagasabb pénzdíj, amit eddig a tizenhét éves Greta Thunberg kapott, pedig többek között kitüntette már az Amnesty International is.

Titokban született zsiráf Nyíregyházán

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.21. 09:17

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A látogatók észrevették, hogy cumisüvegből etetik Jubileumot.
Rothscild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) született a Nyíregyházi Állatparkban. A Jubileum névre keresztelt borjút már a közönség is láthatja. 
Az egy hónapja született kanca világra jövetelét eddig titkolta a park, a látogatók azonban meglesték, amikor a gondozók cumisüvegből etetik – mondta el Révészné Petró Zsuzsanna oktatási osztályvezető hétfőn az MTI-nek.
A kis nőstény, amely a tizedik, Nyíregyházán született Rothscild-zsiráf, 210 centiméter magas és naponta öt liter tehéntejet fogyaszt el – tette hozzá a szakember.
A Nyíregyházi Állatparkban közel húsz éve tartanak zsiráfokat. Ritkán előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell gondozni a borját, de a gondozóknak nagy rutinjuk van a zsiráfborjak gondozásában és mesterséges táplálásában. A Jubileum névre keresztelt kanca sorrendben már a tizedik itt született zsiráf.
Mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján a zsiráfok kilenc alfaját különítik el. A Nyíregyházán is tartott alfaj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.