űrkutatás;Szijjártó Péter;űrhajós;Toulouse;ESA;

Szijjártó Izrael után Franciaországgal is űrkutatna

A kormány a következő öt évben közel 34 milliárd forintot fizet be az Európai Űrügynökség kasszájába.

Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

A tárcavezető hétfőm még Izraelben tárgyalt, többek között az űrkutatási programban folytatott egyműködési lehetőségekről – kedden pedig a francia űrügynökséget, a CNES-t látogatta meg Toulouse-ban, és egy megállapodást írt alá a szervezet vezetőjével, Jean-Yves Le Gallal.

Szijjártó azzal indokolta a lépést, hogy Franciaország élen jár ebben az ágazatban, a NASA után a legnagyobb űrügynöksége ennek az országnak van. Ráadásul az európai űripar 40 százalékát Franciaország adja.

Mint mondta, most egy olyan együttműködési megállapodást kötöttek a francia űrügynökséggel, amelynek eredményeként műhold-technológiai, űrtudományos és űrkutatási projekteket fognak közösen végrehajtani: a világ legnagyobb műholdflottájának építésekor a  francia nagyvállalatok két magyar cégnek is megadták a beszállítás, a bekapcsolódás lehetőségét, így a műholdak egy fontos berendezését, illetve szigetelését is magyar vállalatok szállíthatják le.  

Hogy Szijjártó melyik melyik vállalatokra gondolt, arra az MTI-beszámoló nem tért ki, és nem említette meg a találkozóról szintén tudósító CNES honlapja sem.

Azt viszont megtudhattuk a francia ügynökség közleményéből, hogy Magyarország összesen 96,4 millió eurót fizetne be az az Európai Űrügynökség (ESA) kasszájába. Hasonló volumenű összegről összegről, 97 millió eurós befizetésről írt korábban az Űrvilág nevű szakmai portál is, szerintük a magyar kormány ezt 2025-ig utalná át az ESA-nak. 

Vagyis, a kormány mintegy 34 milliárd forintos összeget fordít az űrkutatás támogatására a következő években.

A toulouse-i találkozón a jelek szerint nem vett részt Ferencz Orsolya, a kormány űrkutatási biztosa  - legelábbis az MTI cikke nem említi jelenlétét - bár elvileg Ferenczi a téma közvetlen felelőse.

Helyette Szijjártó Péter fejtegette a távirati irodának, hogy a kormány 2025-ig világos űrstratégiával rendelkezik, és újra magyar asztronautát küldene fel a Nemzetközi Űrállomásra. Mint az RTL Klub kiderítette, csak erre a célra egyébként 10 milliárd forintot költenének, és a Roszkozmosszal is tárgyalnak az űrhajós-kiképzésről.