A szabad sajtóért tüntetnek Orbán Viktor irodája előtt

Publikálás dátuma
2020.07.22. 20:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Tiltakozó akciót szervez a Momentum az Index főszerkesztőjének elküldése után. Ahol kicsinálják az összes szabad médiumot, az nem demokrácia – üzenik.
„Az Index szerkesztősége elmondta, mi történik: beavatkozás a munkájukba, fenyegetés, zsarolás, kényszerítés, nyomásgyakorlás, ellehetetlenítés. Ezt nem engedhetjük” - írta Facebook-közleményében a Momentum.
A párt tiltakozásképpen  tüntetést szervez péntek délután. A menet az óbudai Kolosy térről indul majd, az Index szerkesztősége mellől, és a tervek szerint a Karmelita Kolostor elé vonulnak, ahol Orbán Viktor irodája is található.   Mint a bejegyzésben fogalmaznak, „Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy “szervezeti átalakításokra” és “szinergiákra” hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot.” 
A párt szerint az nem lehet demokratikusan működő jogállam, ahol kicsinálják az összes szabad médiumot, ahol rémhírterjesztésért visznek el rokkantnyugdíjasokat.

A tüntetésre pedig azokat hívják, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett.
 A bejelentés előzménye, hogy szerdán felmondtak Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének. Dull szerkesztőségi értekezleten számolt be a történtekről: elmondása szerint Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke - aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben – személyes találkozóra hívta, majd egy ügyvéd jelenlétében tájékoztatta arról, hogy elküldik a főszerkesztői posztról.  Dull Szabolcs hozzátette, Bodolai egy jelentős összeget ajánlott neki a hallgatásért cserébe, vagyis azért, ha közös megegyezéssel távozik a cégtől. A távozó főszerkesztő ezt nem vállalta. Bodolai viszont a Pesti Hírlapnak azt mondta, ő nem zsarolt meg senkit, nem fenyegeti a szerkesztőséget – a közös megegyezésnek része lett volna a Dullnak adott végkielégítés.
Dull Szabolcs kirúgásának okairól a Népszava is részletesen írt: információink szerint több hetes belső háború vezetett a döntésig, az igazgatóság azt kérte a most távozó főszerkesztőtől, hogy az Index radikális átalakítását tartalmazó terv visszavonása után tegye közzé a címlapon, hogy a hírportál már nincs veszélyben – vagyis állítsa vissza az Index függetlenségi állapotát jelző barométert. Ő viszont erre nem volt hajlandó, mivel több jel is arra utalt, hogy az igazgatóság nem adta fel teljesen az átszervezés terveit.  Az Index szerkesztősége petícióban állt ki Dull Szabolcs mellett, a Média1 értesülései szerint pedig több tucatnyian tervezik felmondásukat a történtek miatt. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.23. 11:43

Nem lát bűncselekményt a rendőrség a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbaleset ügyében

Publikálás dátuma
2020.07.22. 20:00
A veronai tragédia helyszíne
Fotó: Polizia di Stato / AFP
A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden az utolsó hazai eljárást is megszüntette, nem találtak felelősöket.
A veronai buszbalesetnek nincs Magyarországon felelőse, legalábbis erre enged következtetni a Nemzeti Nyomozóiroda Indexhez eljuttatott válasza. 
Megemlékezés a tragédia első évfordulóján
Fotó: Népszava
A hírportál arról érdeklődött, hogy mi a helyzet azzal a nyomozással, amit az NNI indított halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt a veronai buszbalesettel összefüggésben. "Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2020. július 21-én megszüntette" - válaszolta az ügyészség. A lap hozzáteszi:
arról van szó, hogy a 17 halálos áldozattal járó buszbaleset ügyében azt az orvost gyanúsították meg, aki korábban alkalmassági engedélyt adott a balesetező busz, súlyos alvászavarral küzdő sofőrjének.

Ebben az ügyben döntött úgy most a nyomozóiroda, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást, vagyis az iroda szerint biztosan nem az orvos a felelős. Korábban vizsgálták a buszt üzemeltető Pizolit Kft-t, hogy minden rendben volt-e műszakilag a járművel, de ebben az ügyben is megszüntették bűncselekmény hiányában a nyomozást.
Vagyis Magyarországon nincs felelőse a balesetnek jelen állás szerint.

A baleset után Olaszországban és Magyarországon is nyomozást indítottak. A közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálták, itthon az NNI halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást. Ezek zárultak most le. A veronai bíróság korábban 12 év szabadságvesztésre ítélte a busz sofőrjét. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.23. 09:14

Most a plakátadót húzta ki az önkormányzatok zsebéből a kormány

Publikálás dátuma
2020.07.22. 19:21

Fotó: Népszava
Törölték a 2018-as választások előtt bevezetett adónemet, ez újabb több százmilliós vesztességet jelent a településeknek.
Nem hagyja a kormány, hogy tovább sarcolják kedvenc hirdetőfelületeit és cégeit: megszüntették az óriásplakátok adóját.
Az RTL Klub riportjából kiderül, hogy a változtatást az adórendszer egyszerűsítésével indokolták, ez azonban súlyos veszteségeket jelent a fővárosi kerületek és települések számára. A csatornának nyilatkozó újbudai önkormányzati képviselő szerint csak idén 110 millió, jövőre pedig 200 millió forintos bevételkiesést eredményez a döntés – pedig a kormány idén már 1,15 milliárdot vett ki különböző jogcímeken a kerület zsebéből, a koronavírus-járványra hivatkozva.
Szombathelyen idén 47 millió, Szegeden pedig több tízmillió forintos mínuszt jelent az adóforma megszüntetése. Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere a tévének úgy fogalmazott, hogy a kormány az önkormányzatok és nem a koronavírus ellen harcol, a végső cél pedig az önkormányzati rendszer kivéreztetése számukra. 
„Ismerjük, hogy a plakáthelyek kinek a tulajdonában vannak, és kiket segít az intézkedés”- mondta Szécsényi, utalva arra, hogy a két legnagyobb óriásplakátos cég - a Publimont és az Esma - kormányközeli vállalkozókhoz Mészáros Lőrinchez és Garancsi Istvánhoz köthető.
Az Orbán-kabinet egyébként három hónappal a 2018-as választások előtt vezette be a plakátok adóztatását – akkor a Publimont még a miniszterelnökkel összekülönböző és a Jobbikot támogató Simicska Lajos birtokában volt.

Mint a RTL Klub emlékeztet rá, a kormány korábban a gépjárműadó teljes összegét is elvette az önkormányzatoktól a járványra hivatkozva : ez országszerte 34,4 milliárd forintos elvonást jelentett a településeknek. Emellett elvonják tőlük az iparűzési adó egy részét, a tehetősebb településeknek pedig szolidaritási adót kellett fizetniük a járványalapba. A néhány hónapra bevezetett ingyenes parkolás szintén jelentős bevételkiesést okozott az önkormányzatoknak, amik a bajba jutott városoknak ígért 200 milliárdos mentőövvel sem számolhatnak – ezt ugyanis a kormány először megígérte, majd szó nélkül kivette a költségvetési keretből. Varga Mihály pénzügyminiszter mindenesetre nem lát veszélyt: jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami szerinte az önkormányzatok helyzetén is javít majd.
Szerző
Frissítve: 2020.07.22. 19:29