tüntetés;index;szabad sajtó;Karmelita kolostor;Momentum;

2020-07-22 20:43:13

A szabad sajtóért tüntetnek Orbán Viktor irodája előtt

Tiltakozó akciót szervez a Momentum az Index főszerkesztőjének elküldése után. Ahol kicsinálják az összes szabad médiumot, az nem demokrácia – üzenik.

„Az Index szerkesztősége elmondta, mi történik: beavatkozás a munkájukba, fenyegetés, zsarolás, kényszerítés, nyomásgyakorlás, ellehetetlenítés. Ezt nem engedhetjük” - írta Facebook-közleményében a Momentum.

A párt tiltakozásképpen  tüntetést szervez péntek délután. A menet az óbudai Kolosy térről indul majd, az Index szerkesztősége mellől, és a tervek szerint a Karmelita Kolostor elé vonulnak, ahol Orbán Viktor irodája is található.

  Mint a bejegyzésben fogalmaznak, „Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy “szervezeti átalakításokra” és “szinergiákra” hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot.” 

A tüntetésre pedig azokat hívják, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett.

 A bejelentés előzménye, hogy szerdán felmondtak Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének. Dull szerkesztőségi értekezleten számolt be a történtekről: elmondása szerint Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke - aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben – személyes találkozóra hívta, majd egy ügyvéd jelenlétében tájékoztatta arról, hogy elküldik a főszerkesztői posztról.

 Dull Szabolcs hozzátette, Bodolai egy jelentős összeget ajánlott neki a hallgatásért cserébe, vagyis azért, ha közös megegyezéssel távozik a cégtől. A távozó főszerkesztő ezt nem vállalta. Bodolai viszont a Pesti Hírlapnak azt mondta, ő nem zsarolt meg senkit, nem fenyegeti a szerkesztőséget – a közös megegyezésnek része lett volna a Dullnak adott végkielégítés.

Dull Szabolcs kirúgásának okairól a Népszava is részletesen írt: információink szerint több hetes belső háború vezetett a döntésig, az igazgatóság azt kérte a most távozó főszerkesztőtől, hogy az Index radikális átalakítását tartalmazó terv visszavonása után tegye közzé a címlapon, hogy a hírportál már nincs veszélyben – vagyis állítsa vissza az Index függetlenségi állapotát jelző barométert. Ő viszont erre nem volt hajlandó, mivel több jel is arra utalt, hogy az igazgatóság nem adta fel teljesen az átszervezés terveit. 

Az Index szerkesztősége petícióban állt ki Dull Szabolcs mellett, a Média1 értesülései szerint pedig több tucatnyian tervezik felmondásukat a történtek miatt.