Előfizetés

Több amerikai államban kötelező lesz a munkahelyeken is maszkot viselni

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 06:29

Fotó: John Nacion / AFP / NurPhoto
Október 9-ig meghosszabbítják az egészségügyi szükségállapotot Washingtonban.
Az Egyesült Államok több tagállamában kötelezővé tették helyi idő szerint szerdán az utcán is a szájmaszkot.
Ohióban, Minnesotában és Indianában is folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált vírusfertőzöttek száma, és ezért mindhárom államban mindenkinek kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán és a munkahelyen egyaránt.

Tim Walz, Minnesota demokrata párti kormányzója szerdán este írta alá a rendeletet, amely szombattól teszi kötelezővé a szájmaszkot. Eric Holcomb, Indiana republikánus kormányzója azt jelentette be, hogy hétfőtől lesz kötelező az állam egész területén a szájmaszk viselése, utcán és beltéren – boltokban, munkahelyeken – egyaránt. Minden nyolcévesnél idősebb indianainak hordania kell majd a védőmaszkot. Ohio szintén republikánus kormányzója, Mike DeWine már csütörtöktől előírta az államban mindenütt érvényes maszkviselési kötelezettséget, mégpedig minden, tízévesnél idősebb ohiói számára. Kate Brown oregoni kormányzó szerdán meghosszabbította az államban eddig is érvényben lévő maszkviselést. A demokrata párti politikus bejelentette, hogy a kötelezettséget az ötévesnél idősebbek számára is kiterjeszti. Egyben korlátozta a presszókban, éttermekben, templomokban és a közélet más zárt tereiben egyszerre jelenlévők számát. Péntektől száz embernél több nem gyűlhet össze ezeken a helyeken. A szövetségi fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester csütörtöktől tette kötelezővé a szájmaszkok viselését az utcákon. Bowser közölte:
aki nem tartja be az előírást, komoly pénzbüntetésre számíthat. Egyúttal bejelentette azt is, hogy október 9-ig meghosszabbítja az egészségügyi szükségállapotot.

A fővárosban, valamint a szomszédos Marylandben és Virginiában folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Marylandben különösen megugrott a Baltimore-ban és a tengerparti vidékeken diagnosztizált fertőzöttek száma. Donald Trump amerikai elnök szerdai sajtókonferenciáján
bejelentette, hogy a kormány további ötmilliárd dollárt ad az idősotthonoknak, amelyekben a járvány aránytalanul sok halálos áldozatot követelt.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 3 millió 800 ezer a fertőzöttek és a 147 ezret is meghaladó a vírusfertőzés szövődményeiben elhunytak száma.

Több mint 409 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma Kaliforniában

Kaliforniában szerdán több mint 409 ezerre emelkedett a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója. A csaknem 410 ezer igazolt megbetegedéssel Kaliforniában immár több a fertőzött, mint korábban New Yorkban államban volt a járvány ottani tetőzése idején. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve New York állam még mindig a második helyen áll, míg Florida a harmadik legfertőzöttebb tagállam. A dél-kaliforniai Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti bejelentette:
fontolgatja, hogy a városban ismét kijárási tilalmat vezet be, és lezárja a települést.

Egyelőre arra intette a lakosokat, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol sok ember van. A déli Floridában szerdán kora délutánig 9785 új esetet állapítottak meg, s ezzel ebben a tagállamban 379 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma, valamint több mint 5 ezren haltak meg a koronavírus miatt. Az elhunytak 47 százaléka idősotthonokban és intézetekben élt. A hétvégén csaknem 50 floridai kórházban már nem volt betegágy az intenzív osztályokon. New Yorkban és New Jersey-ben az egészségügyi hatóságok június végén elrendelték, hogy 14 napos karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki olyan tagállamból utazik be, ahol fellángolt a járvány. Egy Detroit melletti római katolikus zárdából szerdán 13 idős apáca halálát jelentették, valamennyien a vírusfertőzés szövődményei miatt vesztették életüket. A déli tagállamokban – Arizonában, Texasban, Alabamában, Georgiában – változatlanul folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az új típusú koronavírust Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva „Trump-vírusnak” titulálta. Alex Azar, az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának vezetője szerdán a CNBC televíziónak adott interjújában megerősítette a The Wall Street Journal című lap szerda reggeli értesüléseit, amelyek szerint
a még készülő új vakcinákat az amerikai állampolgároknak ingyen, térítés nélkül biztosítja majd a szövetségi kormányzat.

A Trump-adminisztráció szerdán újabb megállapodást kötött két gyógyszergyárral, az amerikai Pfizerrel és a német tulajdonú, de amerikai laboratóriumokkal is rendelkező BioNTechhel arról, hogy a készülő vakcinájukból 100 millió adagot vásárol 1,9 milliárd dollárért (több mint 571 milliárd forint).

Ismét száz fölé emelkedett a fertőzöttek száma Ausztriában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.22. 19:15

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
Jelenleg 1 369 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 93 betegnek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorul.
Ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma Ausztriában, az elmúlt 24 órában 129-en fertőződtek meg koronavírus által az Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint. Háromnapos kedvező tendencia tört meg Ausztriában; vasárnap (82 fő), hétfőn (88 fő) és kedden (84 fő) is száz alatt volt az új fertőzöttek száma. A legtöbb új fertőzött továbbra is Felső-Ausztriában (52 fő), Bécsben (34 fő), Stájerország tartományban (15 fő) és Alsó-Ausztriában (14 fő) található, de Tirolban (7 fő) és Burgenlandban (4 fő) is történtek fertőződések. Ausztriában eddig 19 943 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 711-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 849-en időközben meggyógyultak. Jelenleg 1 369 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 93 betegnek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorul. Egy nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint ezer megkérdezettből 59 százalék támogatja a szájmaszk-viseléssel kapcsolatos szigorításokat, és 35 százalék visel szájmaszkot azokon a nyilvános helyeken is, ahol az jelenleg nem kötelező. A válaszadók 64 százaléka szorgalmazza a büntetések szigorítását. Az osztrák kormány kedden jelentette be, hogy péntektől ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekben, a postahivatalokban és a bankokban. A büntetési tételek is szigorodnak; büntetőjogi következménye is lehet annak, ha egy koronavírussal fertőzött személy megszegi a karanténkötelezettséget. Az óvintézkedések bevezetése óta a rendőrség ötvenezer alkalommal ellenőrizte a karanténkötelezettség betartását; eszerint koronavírussal fertőzött személyek 265 alkalommal követtek el szabálysértést. A szabályszegésben Tirol jár az élen; a tartományban 165 alkalommal fordult elő, hogy a karanténidejüket töltő személyek elhagyták a lakhelyüket. Karintiában megkezdődött a bírósági eljárás annak a nőnek az ügyében, aki Covid-19-betegségben szenvedett, és megszegve a karanténkötelezettséget, szájmaszk nélkül bevásárolni indult. Felső-Ausztriában pedig pénteken kezdődik a bírósági tárgyalás annak a 35 éves nőnek az ügyében, aki még áprilisban fertőződött meg koronavírussal, ugyanakkor megszegve a karanténkötelezettséget, sétálni indult. Szándékos veszélyeztetés gyanújával indult eljárás ellenük, és akár három év szabadságvesztésre is büntethetik őket.

Biden bölcsődét és óvodát kínál

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.07.22. 18:45

Fotó: VICTOR R. CAIVANO / AFP
Donald Trump igyekszik radikális baloldalinak beállítani demokrata párti kihívóját.
Az elnöknek kedden annyiban igaza lett, hogy a világéletében középutasnak tartott Joe Biden tényleg radikális lépésre szánta el magát: kilátásba helyezte az általános bölcsődei és óvodai ellátás bevezetését. Az Egyesült Államokban csak 12 hét fizetett szülési szabadság jár az anyáknak, de nekik csak akkor, ha 50 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgoznak. A bölcsőde és óvoda évi 9-11 ezer dollárba, vagyis jócskán hárommillió forint fölötti összegbe kerül, ami sok családnak megfizethetetlen, nem beszélve a gyereküket egyedül nevelőkről. A probléma nyilvánvaló, Donald Trump elnökségének kezdetén még saját lánya, Ivanka is felvetette, hogy jobban kellene gondoskodni a szülő nőkről és a fiatal családokról. A republikánus politikusok azonban lesöpörték az ötletet, amely most a Demokrata Párt egyik ütőkártyája lehet. Biden tíz évre 750 milliárd dollárt szánna a programra, amely óvodai ellátást ajánlana a 3 és 4 éveseknek (5 éves kortól már van ingyenes iskola előkészítő), illetve évi 8 ezer dolláros adókedvezményt a 0-5 évesek évi 125 ezer dollár alatt kereső szüleinek. A pénzt az évi 400 ezer dollár fölötti jövedelemmel rendelkezők adókedvezményeinek visszanyírásából és a vagyonosok adófizetési fegyelmének erősítéséből teremtené elő. A gyermekgondozási csomag az elnökjelölt gazdasági tervének harmadik része. Az előző kettő a hazai ipar támogatásával és a zöld energia fejlesztésével foglalkozott. Trump eközben április óta először tartott sajtóértekezletet, a koronavírus-járványról. Jórészt megmaradt előre megírt mondanivalójánál és végre egyértelműen maszkviselésre intett mindenkit. Másik fő üzenete az volt, hogy a helyzet romlani fog, mielőtt javulna. „Ez olyasmi, amit nem szeretek mondani a dolgokról, de hát ez van” – sóhajtott. Kedden legkevesebb 1120 amerikai halt bele a fertőzésbe – júliusban ez volt az első, ezernél több végzetes kimenetelt hozó nap. Nevada, Oregon és Tennessee államok jelentettek minden korábbinál több halálesetet. (Az eddigi legrosszabb nap április 15. volt, akkor 2752-en haltak meg a Covid-19 miatt.) A Fehér Ház sajtóterméből feltűnően hiányzott az első számú amerikai járványügyi szakember, Anthony Fauci, aki, mint mondta, nem kapott meghívót. Mások Trump szerint az épületben voltak, de őket sem kérték fel, hogy vegyenek részt az ezentúl ismét naponta megtartandó rendezvényen. A kongresszusban közben lázas egyeztetés folyik egy újabb, a lakosság közvetlen anyagi terheit enyhítő segélycsomagról. Trump a hírek szerint ragaszkodik hozzá, hogy ennek részeként enyhítsék a vállalkozóknak a bérek után fizetendő adóterheit, ami a demokrata párti ellenzék egyelőre elutasít. Republikánus oldalról szeretnék mérsékelni a munkavégzéshez nem kapcsolódó kifizetéseket. Szerintük sokan azért nem térnek vissza a munkaerőpiacra, mert a segélyből nagyobb jövedelmük van, mint a fizetésükből lenne. Július 31-én azonban kifut az eddigi, minden munka nélkül maradónak heti 600 dollárt jelentő program, ami nem lenne jó a három és fél hónap múlva esedékes választásokon indulóknak – bármely párthoz is tartozzanak.          

Trump tetszőleges keddje

Az Egyesült Államok elnöke 2018 februárjában megbízta londoni nagykövetét, hogy „szerezze meg” a British Open golfversenyt az ő skóciai pályája számára. A New York Times cikke szerint a politikai kinevezett Woody Johnson fel is vetette az ügyet a skót külügyi államminiszternek, ám a versenyt azóta sem rendezték Trump pályáján. Az ügy nyilvánvaló alkotmánysértés, mivel az amerikai elnök nem húzhat személyes hasznot a hivatalából, ám ahogyan az MSNBC televízió egyik műsorvezetője fogalmazott, Trump esetében ez csupán egy kedd a sok közül.