költségvetés;Brüsszel;EU-csúcs;

„Ne olyan politikusokat finanszírozzunk, akik lábbal tiporják a demokráciát!”

„Senki sem kaphat úgy európai forrásokat, hogy nem tartja be a szabályainkat!” – mondta az európai néppárt frakcióvezetője a 2021-27-es uniós költségvetésről.

Nem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel az Európai Parlament mértékadó politikai csoportjainak vezetői a képviselőtestület ma délelőtti vitájában, amelyen a kedden véget ért maratoni csúcstalálkozó eredményeit értékelték. Az elfogadás előtt álló EP állásfoglalás szövegéhez híven méltatták, és a szolidaritás páratlan példájának nevezték az állam- és kormányfők döntését a 750 milliárdos hitelfelvételről. Ugyanakkor bírálták az EU hétéves költségvetésében végrehajtott csökkentéseket, amelyekről szintén a 27 ország vezetője döntött.

Valamennyien kiálltak a jogállami feltételrendszer bevezetése mellett, amely kapcsán vitaindítójában Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök leszögezte: az állam- és kormányfők világos kötelezettséget vállaltak a jogállam tiszteletben tartására és az unió pénzügyi érdekeinek védelmére. Ennek megfelelően az Európai Bizottság ismét a tárgyalóasztalra teszi az uniós kifizetéseket a közös érdekek érvényesítéséhez kapcsoló rendelettervezetet, amiről már két éve folynak tárgyalások szakértői szinten.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a csúcson elfogadott szöveg más és más értelmezésekre ad lehetőséget, ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen világos menetrendet a jogállami feltételrendszer végrehajtására. „Senki sem kaphat úgy európai forrásokat, hogy nem tartja be a szabályainkat!” – hangsúlyozta a német keresztényszocialista politikus. Hasonlóan fogalmazott Iratxe García Pérez, a szocialisták és demokraták politikai csoportjának elnöke, Daniel Ciolos, a liberálisok frakcióvezetője pedig azt mondta: „Ne olyan politikusokat finanszírozzunk, akik lábbal tiporják a demokráciát!” Philippe Lamberts a Zöldek nevében a „pszeudodemokrata” magyar és a lengyel miniszterelnököt emlegette, akik szerinte elmagyarázhatnák odahaza, hogy az országuk mennyit profitál az EU-tagságból. A belga politikus nehezményezte, hogy a csúcs döntése alapján bizonytalan, lesz-e valami a jogállamot és az uniós kifizetésekhez kötő elképzelésekből.

A frakcióvezetők túlnyomó többsége üdvözölte és történelmi döntésnek nevezte az EU közös adósságvállalását. Ugyanakkor kritikusan szólt a 2021-27 közötti büdzsé elfogadott tervezetéről, amelyben jókora csökkentéseket hajtottak végre az állam- és kormányfők. A felszólalók különösen azt fájlalták, hogy a „fukarságnak” a gazdasági és társadalmi modernizációt szolgáló programok estek áldozatul. Figyelmeztettek arra is, hogy az EP nem fogja áldását adni a büdzsére, ha a tagállamok nem egyeznek bele új bevételi források létrehozására a közösség számára.

Az Európai Parlament ma állásfoglalást fogad el a csúcson hozott döntésekről. A törvényhozó testület jóváhagyása nélkül nem lehet elfogadni a hétvégi csúcson szentesített pénzügyi csomagot.