Fidesz;fegyver;CDU;Annegret Kramp-Karrenbauer;

Újabb német fegyverüzlet a láthatáron

Magyarország újabb fegyverszállítási megállapodást köthet német cégekkel - értesült a Népszava.

Miután a honvédség 44 darab Leopard 2-es harckocsit és 24 PzH 200-es önjáró löveget rendelt Németországból - az első gyakorlótankok pár napja már meg is érkeztek hazánkba - a közelmúltban egy német érdekeltségű légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is napirendre került.

Információink szerint a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer július 16-i budapesti tárgyalásain volt erről szó. - A német kormány rájött, hogy ellensúlyoznia kell az elmúlt évek amerikai nyomulását a térségben, ezért most szorosabbra fűzik a hadiipari együttműködést a visegrádi országokkal – mondta kormányzati forrásunk.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része a magyar légvédelem teljes megújítása. A kormány két lehetőséggel számol: a norvég-amerikai NASAMS vagy az európai MBDA terméke jöhet szóba. Az utóbbi cégnek – amelynek egyik központja a bajorországi Schrobenhausenben található – egyik fő megrendelője a német kormány, amely a Defense News hadiipari szaklap szerint tavaly 8 milliárd eurós megrendelést adott az MBDA-nak. A hadiipari vállalatnak – amelyben az Airbuson keresztül a német állam is résztulajdonos – egyébként 2019-ben 3,7 milliárd eurónyi megrendelése volt, zöme állami.

Bár formális döntés még nem született, a német fél olyannyira bízik a magyar üzletben, hogy egy kormányzati forrásunk szerint ellentételezést is hajlandó bevállalni. Ennek keretében magyar cégek is bekapcsolódhatnának beszállítóként az MBDA tevékenységébe, a szóba jöhető részvevők körét már el is kezdték feltérképezni. Mint azt német forrásból megtudtuk, a visegrádi négyeket felkereső Kramp-Karrenbauer Varsóban is az MBDA-rendszerről tárgyalt, és ott szintén közel kerültek a megegyezéshez.

Részben a hadiipari megrendelésekkel függ össze forrásaink szerint, hogy a Fidesz számára kedvezően alakul a helyzet az EPP-tagságot illetően is. A CDU-val ugyanis folyamatosan javul a magyar kormánypárt viszonya, és diplomáciai körökben köztudott, hogy a Fidesz maradását/távozását illetően az EPP-ben legnagyobb súlyú német kereszténydemokratáknak döntő szavuk lesz. Információink szerint Gulyás Gergely és Novák Katalin még a múlt hét végén is Berlinben tárgyalt, ez rövid időn belül már a harmadik alkalom volt.