Előfizetés

Tovább él, aki kevesebbet tévézik

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.24. 09:29

Fotó: Garage Island Crew/Cultura Creative / AFP
Egy új tanulmány szerint a képernyők előtt töltött idő csökkentése segíthet az egészség megőrzésében.
A televíziós csatornák és a streamingszolgáltatók, mint a Netflix, kiugró nézettségeket mértek az elmúlt hónapokban a pandémia okozta elzártság miatt. Egy új brit tanulmány azonban megállapította, hogy a tévézéssel töltött idő napi két órára való korlátozásával megelőzhető az egészségkárosodás.
A képernyő előtt töltött időt olyan betegségek kialakulásával hozzák kapcsolatba, mint a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések. A Glasgow-i Egyetem kutatása szerint akkor a legkisebb a kockázat, ha 
a napi tévézéssel eltöltött idő nem haladja meg a két órát

– számolt be a BBC News.

A tanulmányban csaknem félmillió 37-73 év közötti ember egészségi állapotát kísérték figyelemmel 12 éven át 2006 és 2018 között. A kutatók szerint eredményeik alapján a felnőtteknek minimalizálniuk kellene a tévézéssel töltött időt. A vizsgálatban a tévézés mellett a mobilon nézett videókat is beleszámolták a képernyő előtt töltött időbe. 
Az eredmények szerint, ha az összes résztvevő csak napi legfeljebb két órát töltött volna a képernyő előtt, a vizsgált időszakban bekövetezett minden halálozás 5,62 százaléka, a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozások 7,97 százaléka megelőzhető lett volna vagy később történt volna meg.  
Hamish Foster, a kutatás vezetője elmondta: a tanulmány igazolja, hogy a túl sok tévézés, az ülő életmód károsítja az egészséget. "A tévézéssel töltött idő korlátozása késleltetheti vagy megelőzheti az egészségkárosodást" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontos ajánlásokat fogalmazhassanak meg a képernyőidővel kapcsolatban. 
A kutató megjegyezte, hogy az egészségtelen nassoláshoz és alacsony társadalmi-gazdasági státuszhoz egyaránt kapcsolódik a televíziózással töltött idő és a rossz egészségi állapot.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel járhat, ha a televíziózással töltött időt egészségesebb tevékenységekkel, például sétával helyettesítik az emberek. Megállapították, hogy azok profitáltak ebből a legtöbbet, akik egyébként naponta nagyon kevés időt töltöttek ilyen egészséges aktivitással.

A világ legnagyobb víz alatti kutatóbázisát építenék meg a Karib-tenger mélyén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 15:02

Fotó: Courtesy Proteus/Yves Béhar/Fus
Szél- és napenergia, de az óceán melege is működteti majd a Proteust, amit már most a Nemzetközi Űrállomás vízi másának neveznek.
A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását építik meg a Karib-tenger felszíne alatt 18 méterrel. A projekt ötletgazdája Fabien Cousteau oceanográfus, a világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, aki Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curacao sziget közelébe tervezett Proteus részleteit – idézi az MTI a CNN értesülését. A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az eddig ismeretlen tengeri teremtmények felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.
A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani. Az oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki. A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.  A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás (ISS) víz alatti megfelelőjeként fog működni, ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.
"Az óceán felfedezése ezerszer fontosabb az űrkutatásnál az emberiség túlélése szempontjából, a jövőnk szempontjából" - mondta Cousteau egy Béharral közös videokonferencián. "Ez a mi létfenntartó rendszerünk. Ez az elsődleges oka, hogy életben vagyunk" - tette hozzá az oceanográfus. A tervrajzok e heti bemutatása volt az ambiciózus projekt legfrissebb állomása. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez. 

Elronthatja a nyarat az allergia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 14:14

Fotó: Martin Leigh/Cultura Creative / AFP
A pollenek mellett a rovarok, az ételek, de akár a nap is okozhat olyan kínzó tüneteket, amelyek még a pihenést is elronthatják.
A nyár sokak számára nemcsak a pihenést és a nyaralást jelent, hanem a pollenekkel való küzdelmet is. A számtalan ilyenkor virágzó, allergiát okozó növény kellemetlen tüneteket okoz az arra érzékenyeknek. Az évszak elején leginkább a különböző fűfélék válthatnak ki allergiás reakciót, augusztusban pedig a parlagfű és a feketeüröm keserítheti meg a mindennapokat. A pollenek mellett ráadásul a napfény és a rovarcsípések is kiválthatnak allergiás panaszokat.
A nyári allergiás nátha elsősorban vizes orrfolyással, orrviszketéssel és -dugulással, illetve tüsszögéssel jelentkezik, de nem ritka, hogy könnyezik, ég vagy viszket a szem, a torok és fül is. „Nyáron a levegő tele van láthatatlan pollenekkel, amelyek megtapadnak a nyálkahártyán. Ennek hatására beindul a szervezet védekezőrendszere, ami sokszor elviselhetetlen panaszokat okoz az allergiásoknak” – mondta Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész, audiológus, allergológus szakorvosa.
Az allergiásoknak érdemes előre felkészülni: a korábbi években bevált allergia-elleni gyógyszereket már a pollenszezon kezdete előtt egy-két héttel javasolt elkezdeni szedni, mert úgy a leghatékonyabbak. Bár az orrspray-k sokszor beválnak, nem mindegy, hogy melyiket használjuk. A recept nélkül elérhető készítmények többsége ugyanis hosszabb távon hozzászokást eredményezhet és az orrnyálkahártyát is károsíthatja. A szakorvos hangsúlyozta: a hosszú ideig, hetekig, de akár hónapokig is kínzó allergiás tünetek ellen csak az orvos által receptre írt szerek hatásosak. Ezek a készítmények akár a szem égő, viszkető érzését, pirosságát, könnyezését is enyhíthetik. 
Fertőzést jelezhet, ha egyoldali tünetek, például szemkörnyéki- és/vagy arcduzzanat, sűrű, színes orrváladékozás, fejfájás, láz is fellép, ilyenkor mindenképpen fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatra van szükség. Asztmára utalhat, ha nehézlégzést, fulladást, sípoló légzést, esetleg fizikai terhelés után jelentkező köhögést vagy mellkasi feszülő érzést tapasztalunk, ilyenkor pulmonológus szakorvost is fel kell keresni.    

Kerüljük, ha tudjuk!

Allergiától szenvedőknek nyaralás előtt érdemes átnézniük a pollentérképet és a -naptárat is, hogy csökkenthessék a tünetek kialakulásának valószínűségét. A pollenkoncentráció jellemzően a hajnali-, reggeli órákban a legmagasabb, ezért ne akkor szellőztessünk. Ajánlott a gyakori hajmosás, hogy megakadályozzuk, hogy a pollenek a párnára tapadjanak és éjjel tüneteket okozhassanak. A ruhákat naponta cseréljük, mosás után pedig inkább beltérben szárítsuk – tanácsolta a szakorvos. 
Légkondicionált helyiségben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis meggátolja, hogy a virágpor a beltéri levegőbe jusson. Tévhit, hogy a klíma rossz hatással lenne az allergiásokra, viszont ne legyen sokkal hűvösebb a kinti hőmérséklethez képest, mert könnyű megfázni.
„Az sem mindegy, hogy allergiásként milyen ételeket fogyasztunk. Főként zöldségek és gyümölcsök fogyasztása esetén ugyanis keresztallergia léphet fel. A dinnyefélék, a banán, a kivi, az uborka és a cukkini néhány allergén-molekulájának szerkezete kémiailag nagyon hasonlít a parlagfűére, így a szervezet ezekre is allergiás reakcióval: az arc, az ajak, a száj, a nyelv duzzanatával, viszketéssel, esetleg hólyagok megjelenésével járhat” – figyelmeztetett a szakember.
Allergiás nátha esetén tartós megoldást jelenthet az allergénspecifikus immunterápia, amely során napi vagy heti-havi rendszerességgel tisztított allergénkivonatot juttatnak a szervezetbe. Ennek köszönhetően a szervezet fokozatosan „hozzászokik” a tüneteket okozó allergénhez, és módosul az immunválasz. Így a hosszú távú tünetmentesség mellett meg lehet akadályozni a panaszok súlyosbodását, például azt, hogy az allergiás nátha ne csapjon át allergiás asztmába, illetve azt is, hogy ne bővüljön évről évre az allergének köre. 

A nap és a rovarok is

A napfénytől az UV-sugárzás káros hatásai mellett az allergiás tünetek előfordulása miatt is fontos óvni bőrt. Az érzékenyeknél ugyanis a nap által ért bőrfelületeken piros foltok, apró duzzanatok, csalánkiütés, illetve viszkető és fájó hólyagok jelenhetnek meg. A napsugárzást követően percekkel, vagy néhány órán belül jelentkező tünetek kialakulása világosabb bőrtípus esetén gyakoribb, de mindenkit érinthet, mivel genetikai hajlam is szerepet játszik benne. Megfelelő óvintézkedésekkel – szellős, egész testet takaró ruházat és napszemüveg viselete, napfény kerülése, szoláriumhasználat mellőzése – enyhe esetben nem jelentkeznek a tünetek, a már meglévők pedig két-három nap elteltével megszűnnek. Ha mégsem, akkor a fényérzékenység alapos kivizsgálására és orvosi kezelésre van szükség – mondta a szakorvos.
A rovarcsípéseknek csak kis része jár allergiás reakcióval. A csípés helyén jellemzően kipirosodik a bőr, és viszkető-fájó duzzanat keletkezik. Egy bögölycsípéstől akár be is lehet lázasodni, a csípés helye pedig begyulladhat, fájhat. A csípéseket bőrnyugtató krémekkel lehet kezelni, ha a tünetek nem enyhülnek, célszerű orvoshoz fordulni. Allergia esetén testszerte jelentkeznek a tünetek, a csípés helyétől távol is csalánkiütés, duzzanat alakulhat ki, ami akár életveszélyes állapotig is fokozódhat. A legsúlyosabb allergiás reakciót hazánkban a méhek családjába tartozó rovarok okozhatják. „Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk, tudassuk a környezetünkkel, és feltétlenül hordjuk magunknál életmentő injekciót!” – hangsúlyozta Kraxner Helga megjegyezve, hogy immunterápiára méh- és darázscsípés allergia esetén is van lehetőség.