Előfizetés

Két halálos áldozatot követelt egy frontális karambol Polgárnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 17:37

Fotó: police.hu
Egy autó és egy teherautó ütközött Polgárnál, órákig állt a forgalom.
Egy személyautó és egy tehergépkocsi karambolozott péntek délelőtt 10 óra körül a Hajdú-Bihar megyei Polgár külterületén, a 35-ös főúton; a balesetben az autó vezetője és utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életüket vesztették – írta a police.hu. Az ütközést követően több órán át, teljes útzár mellett tartott a helyszínelés, és ahogy a rendőrségi fotón is látható, az autó olyan súlyosan roncsolódott, hogy az abban ülőknek reményük sem lehetett a hatalmas ütközés túlélésére. A forgalom csak délután állt teljesen helyre.

Megdöbbentek a veronai áldozatok családtagjai, de van magyarázat a nyomozás lezárására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 11:42

Fotó: Népszava
Formai ok miatt engedhette el a vizsgálatot az NNI, de a tragédia felelősei ettől még nem ússzák meg.
Megdöbbentek a hozzátartozók, hogy Magyarországon továbbra sem találtak felelőst a hatóságok a veronai busztragédia ügyében – írja honlapján az ATV. Mint arról lapunk is beszámolt, A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az eljárást, és nem állapított meg bűncselekményt, sem a buszsofőrnek alkalmassági vizsgát kiadó üzemorvos esetében, sem a buszt üzemeltető társaságnál.
A televízió megszólalta az egyik gyászolót, Szendrei Endrét, aki 15 éves unokahúgát veszítette el. Mint mondta, az érintettek
napokkal ezelőtt kapták kézhez az olasz bíróság ítéletét, ennek fényében még érdekesebb szerinte az ügy. Az olasz bíró ugyanis egyértelmű összefüggést lát a baleset bekövetkezte és a buszvezető állapota között.

A hozzátartozó szerint egészen addig nem lesznek biztonságban a buszon utazó gyerekek, amíg törvényi háttér nem kötelezi a szállítmányozókat, az utakat szervezőket arra, hogy a lehető legnagyobb biztonságban utaztassák a gyerekeket. „Nyilván minden kockázati tényezőt nem lehet kizárni, de azért ebben a balesetben nyilvánvaló kockázatok voltak, amik nem vállalhatók. És ezért nem értjük, hogy miért nem lehet valakit felelősségre vonni” – fogalmazott. 
Az NNI döntésére ugyanakkor lehet magyarázat -véli a hozzátartozókat képviselő ügyvéd. Pörzse Tamás szerint az ügy sajátossága abból fakad, hogy 
egy bűncselekmény miatt két országban nem lehet egyszerre büntetőeljárást indítani. Márpedig a tragédia miatt Olaszországban is büntetőeljárás zajlik,

 a buszt vezető magyar sofőrt pedig júniusban nem jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélték – Pörzse hangsúlyozta, erre Olaszországban azelőtt soha nem volt példa.

Olasz mérnökök a vádlottak padján

A következő olaszországi per december 15-én lesz, akkor öten ülnek majd a vádlottak padján. Ha beigazolódik az olasz mérnökök felelőssége a balesetben, akkor akár 18 év börtönbüntetést is kaphatnak. A mérnököket az autópálya biztonsági korlát-rendszerének hiányos, sőt, szabálytalan tervei, kivitelezése miatt vádolják. A Magyar Idő egy igazságügyi szakértő elemzését két éve  idézve azt írta: a sztrádaszakaszon a korláthoz túl közel telepítettek egy villanyoszlopot és egy oszloptartó konzolt is, ráadásul a korlátszakasz egy részét magához a közel hídpillérhez erősítették. Így a rosszul felszerelt terelőelem szabályosan a pillérhez irányította a kisodródó, az oszloppal és a konzollal is ütköző buszt. 
Pörzse Tamás az ATV-nek nyilatkozva hozzátette: a károsultak az 1,8 milliárdos kártérítést már megkapták. Ugyanakkor a bejelentett összes igény ennek kétszerese, így azt várják, hogy az olasz autópálya felügyelő cégek felelősségbiztosítójától megkapják a nagyobb összeget. 

Jótékonykodó alapítványi elnököt köröznek egy idős dunaújvárosi házaspár megmérgezése miatt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.24. 09:42
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A 85 éves férj nem élte túl a gyógyszerezést, gyilkosai több milliót emeltek le az idősek számlájáról.
Magatehetetlen állapotban szállítottak kórházba februárban egy 85 éves dunaújvárosi férfit és feleségét: az idős férjet már a szakszerű ellátás sem menthette meg, heteken belül elhunyt – felesége azonban túlélte a válságos állapotot.  

Gyanús lett, hogy egyszerre lettek rosszul

 A Dunaújvárosi Rendőr-főkapitányság előbb közigazgatási eljárásban vizsgálta a halálesetet, de
különösnek találták, hogy a házaspár azonos időben és tünetekkel került kórházba, így felmerült az idegenkezűség: mérgezés gyanúja is.

Ezt megerősítette, hogy a házaspár dédunokája bejelentést tett: kórházba szállításuk után ismeretlenek több millió forintot emeltek le a dédszülők közös számlájáról, és vásároltak a kártyával éttermekben, játékboltokban. Az eltűnt pénz ráadásul csak a maradéka lehetett a házaspár vagyonának: mérgezést túlélő asszony elmondta, hogy tavaly októberben milliók tűntek el a lakásban tartott készpénzből, ezért is menekítették bankszámlára a megmaradt összeget.
A nyomozás során hamar a rendőrök látókörébe került egy, az idősekkel szoros kapcsolatban lévő hozzátartozó és annak élettársa – a rendőrség szerint ők adhattak be többször is nagy mennyiségű gyógyszert áldozataiknak, hogy megöljék őket. A páros nő tagját, a 26 éves K. Andreát, a Fejér megyei nyomozók szerdán elfogták, és őrizetbe vették: aljas indokból vagy célból, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanújával indult ellene eljárás, várhatóan letartóztatásba is kerül.

Hajsza "A béke nemzetközi nagykövete után"

A feltételezett tettestárs, az 58 éves M. László azonban megneszelte, hogy a rendőrök keresik, és elmenekült. A rendőrök csütörtök óta körözték, péntek éjjel pedig el is kapták egy debreceni benzinkúton. A férfi őrizetben van, emberölési kísérlettel gyanúsítják.
M. ugyanakkor nem először, és főleg nem bűncselekmények kerül a hírekbe: az 58 éves dunaújvárosi férfi egy jótékonysági szervezet, az ANKH Alapítvány a Biztonságért kuratóriumi elnöke – egyúttal, ő szervezte meg több alkalommal is a Művészek a Művészekért Remember Gálát is, melynek fővédnöke 2016-ban az előző főpolgármester-helyettes és jelenlegi kormányszóvivő Szentkirályi (korábbi nevén (Szalay- Bobrovniczky) Alexandra volt.   
A magát a „Béke nemzetközi nagykövetének” tituláló M. szívesen kereste a kapcsolatot a kulturális és politikai élet nagyjaival,  ,boldogan fotózkodott Andy Vajnával is – az ANKH honlapján pedig az szerepel, hogy az lapítványt az Emmi és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja. Utóbbi támogatási listáján valóban megtalálható az alapítvány, Kásler Miklós jóváhagyásával tavaly 4 millió forintot küldtek a művészeket támogató gála megrendezésére.