Előfizetés

Koronavírus: egy hét alatt csaknem 40 ország jelentett rekordszámú új fertőzést

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 13:01

Fotó: Himanshu Bhatt / AFP / NurPhoto
A világ minden nagyobb térségében gyorsul a járvány terjedése.
Csaknem negyven ország jelentett az utóbbi egy hétben rekordszámú napi növekményt a koronavírus-járvány fertőzöttjeinél, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedése gyorsul a világ minden nagyobb térségében – jelentette szombaton a Reuters hírügynökség saját számításai alapján. A rekordok nemcsak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában, vagyis a közismerten legrosszabb helyzetben lévő országokban dőltek meg, hanem
Ausztráliában, Dél-Koreában, Japánban, Hongkongban, Bolíviában, Szudánban, Etiópiában, Bulgáriában, Belgiumban, Üzbegisztánban, Izraelben és máshol is.

Sok ország, különösen azok, amelyekben már enyhítettek a társadalmi távolságtartás előírásain, most egy második járványcsúcsra ért, több mint egy hónappal az első után. Tapasztalatok szerint a fertőzéses esetek számának megugrása után néhány héttel hirtelen megnő a halálos áldozatok számának emelkedése is – emlékeztetett a Reuters. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta a héten: a világ még nem tud visszatérni a rendes kerékvágásba, a Covid-19 betegség járványa megváltoztatta az életet.
„Arra kérünk mindenkit, hogy élet-halál kérdésnek tekintse, hova megy, mit csinál, kivel találkozik, mert az”

– jelentette ki.

Az Egyesült Államokban, ahol a legriasztóbbak az adatok, a héten négymillió fölé nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és négy egymást követő napon volt több mint ezer a napi halálozási szám. Brazíliában és Indiában – amelyek a szakemberek szerint még több hónapra vannak a járvány tetőzésétől – átlépte a fertőzések száma az egymilliót a héten. A délkelet-ausztráliai Victoria államban ismét rekordszámú új fertőzés volt, 24 óra alatt 484. Különösen súlyos a helyzet az állam fővárosában, az ország második legnépesebb városában, Melbourne-ben, ahol július 9. óta ismét részleges karantén van érvényben, és kötelezővé tették a szájmaszk viselését a közterületeken. Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy Melbourne-ben kialakítanak egy külön sürgősségi központot a victoriai idősotthonok számára. Az állam 38 idősotthonának 536 lakója aktív fertőzött jelenleg. Az államban a halálos áldozatok száma 61, harmaduk idősotthon lakója volt. A dél-koreai egészségügyi hatóságok 113 új fertőzéses esetet jelentettek szombaton az utóbbi 24 órából, amely március vége óta a legnagyobb szám. Az új esetek közül 86 külföldről származik. Köztük van 36 olyan dél-koreai, aki Irakban dolgozott mostanáig, valamint 32 orosz tengerész is. A Kekst CNC nevű globális stratégiai kommunikációs tanácsadó cég szombaton bemutatott felmérése szerint
több országban – köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Japánban – csökken a lakosság elégedettsége a járvány elleni hatósági intézkedésekkel.

A felmérést hat országban végezte el a társaság, az említett hármon kívül még Franciaországban, Németországban és Svédországban. Nagy-Britanniában például csak a megkérdezettek 35 százaléka viszonyul pozitívan az intézkedésekhez, három százalékponttal kevesebb, mint júniusban. Az Egyesült Államokban az emberek 44 százalékának nem tetszenek – szerintük nem elégségesek – a védekezés központi eszközei, az előző hónapban ez az arány még 40 százalék volt. Japánban ezek az arányok 51, illetve 50 százalék. Franciaországban viszont egy hónap alatt hat százalékponttal nőtt az elégedettek aránya, az elégedetlenek aránya 41 százalékot tesz ki. A felmérés szerint általában az emberek többsége egyetért a maszkviselés kötelezővé tételével. A kivétel Svédország, ahol csak a megkérdezettek 37 százaléka ért vele egyet. Nyilvános zárt helyen alig valaki hord maszkot az országban, ráadásul a kormány még csak nem is tesz ajánlást erre. A felmérés arra is kiterjedt, hogy az emberek hogyan érzékelik a járvány elterjedtségét. Az eredmény szerint a lakosság mindenütt túlbecsüli azt. Nagy-Britanniában például a megkérdezettek azt gondolják, hogy a lakosság 22 százaléka megfertőződött, miközben hivatalosan ez az arány 0,5 százalék. A halálozási arányszám esetében még nagyobb az emberek tévedése. Mind a hat országban, ahol a felmérés készült, az emberek tartanak a járvány második hullámától.

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon, Zágráb belvárosát elöntötte a víz

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 11:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is.
Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon péntek este, a legnagyobb károk Zágrábban keletkeztek, ahol az egész belvárost elöntötte a víz – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT). A Kvarner-öbölben is komoly károkat okozott a viharos erejű szél, fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg. Pénteken a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás volt érvényben Zágráb megyében, Isztriában és a Tengermelléki-fennsíki megyében. A legsúlyosabb károkat a horvát fővárosban okozta a vihar. A tűzoltók száz helyen dolgoztak a kárfelszámoláson.
A víz elöntötte az aluljárókat, pincéket és több utcát, egyes szakaszokon térdig ért a víz. Összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is.

A vihar után szombat reggelre a legtöbb helyen normalizálódott a helyzet – számolt be róla a horvát sajtó. Milan Bandic, Zágráb polgármestere úgy nyilatkozott:
a problémát az okozta, hogy hirtelen óriási mennyiségű csapadék hullott le, a városi csatornarendszer pedig ezt nem tudta elvezetni, ezért víz alá kerültek az alacsonyabb területek.

Egy mozgássérült férfit a tűzoltók mentettek ki autójából az egyik aluljáróban. Egy tűzoltó pedig rosszul lett intézkedés közben, és a mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Határon túli magyar újságírók, művészek és más értelmiségiek is kiállnak az Index mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.25. 10:56

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben is a NER-elnyomásától féltik a sajtószabadságot, szabad és független tájékoztatást követelnek.
„Mi, szlovákiai magyar újságírók kiállunk az Index szerkesztősége mellett. A magyar sajtószabadság mindannyiunk közös ügye! Szabad és független tájékoztatást!”

– írták.

A felvidéki szolidaritási nyilatkozatról a hvg.hu még péntek este számolt be. Az aláírók listáján – amely az Új Szó oldalán frissül – akkor több mint 70 név szerepelt, ez a szám azonban szombat délutánra már 126-ra nőtt.  A merce.hu ismertette, hogy a más határon túli magyar kiadók, médiumok, szerkesztőségek is kiállnak az Index mellett. Ilyen a vajdasági Sajtószabadságért Alapítvány, több lap kiadója, amely aggodalmát és felháborodását fejezte ki a lap ellehetetlenítése miatt. 
„A Sajtószabadság Alapítvány aggodalmát és felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a magyar politikai hatalom újabbnál újabb független médiaszervezetet tesz lehetetlenné vagy sajátít ki. Ezúttal az Index a célpont”

– írták közleményükben.

Hozzátették, hogy a legolvasottabb magyar hírportált átjátszották a kormánypárti médiabirodalom egyik legbefolyásosabb szürke eminenciásának, aki a szerkesztőség számára átláthatatlan reklámbevételt kezelő cég felét birtokolja.  Eközben a romániai Transindex személyes hangvételű szerkesztőségi cikkben biztosította támogatásáról az Index újságíróit. 
„A magyarországi szabad sajtó egyik utolsó nagy, független műhelye voltatok, amely még képes volt elérni az olvasók tömegeihez. Meggyőződésünk, hogy a közmédia, a Népszabadság, az Origo, a Magyar Nemzet és most az Index bedarálásával nemcsak a magyarországi olvasók veszítettek, hanem a nem Magyarországon élő magyarok is”

– hangsúlyozták.

A Transindex emlékeztetett arra is, hogy a NER a romániai magyarság körében, valamint magyar nyilvánosság terén is egyre nagyobb hatással bír, a kritikus hangokat pedig a határon túl is igyekszik egyre inkább elnyomni. – A szólásszabadság joga sokat csorbult a romániai magyar médiaszakmában is. Az Indexszel mi nemcsak egy hiteles tájékozódási forrást veszítettünk, hanem úgy érezzük, annak a médiatérnek az immunitása is gyengül, ahol magunkat, a Transindexet is látjuk – fogalmazott a szerkesztőség. Mint ismert, pénteken – az eddig ismert formában – megszűnt az Index. A portál munkatársai szinte kivétel nélkül felmondtak, miután szerdán az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Aznap este – amint arról a Népszava is beszámolt – az Indexért és a sajtószabadságért több ezren tüntettek Budapesten. A demonstrálók az Index szerkesztősége elől a budai Várba vonultak Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához.