Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon, Zágráb belvárosát elöntötte a víz

Publikálás dátuma
2020.07.25. 11:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is.
Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon péntek este, a legnagyobb károk Zágrábban keletkeztek, ahol az egész belvárost elöntötte a víz – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT). A Kvarner-öbölben is komoly károkat okozott a viharos erejű szél, fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg. Pénteken a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás volt érvényben Zágráb megyében, Isztriában és a Tengermelléki-fennsíki megyében. A legsúlyosabb károkat a horvát fővárosban okozta a vihar. A tűzoltók száz helyen dolgoztak a kárfelszámoláson.
A víz elöntötte az aluljárókat, pincéket és több utcát, egyes szakaszokon térdig ért a víz. Összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is.

A vihar után szombat reggelre a legtöbb helyen normalizálódott a helyzet – számolt be róla a horvát sajtó. Milan Bandic, Zágráb polgármestere úgy nyilatkozott:
a problémát az okozta, hogy hirtelen óriási mennyiségű csapadék hullott le, a városi csatornarendszer pedig ezt nem tudta elvezetni, ezért víz alá kerültek az alacsonyabb területek.

Egy mozgássérült férfit a tűzoltók mentettek ki autójából az egyik aluljáróban. Egy tűzoltó pedig rosszul lett intézkedés közben, és a mentők már nem tudták megmenteni az életét.
Szerző

Határon túli magyar újságírók, művészek és más értelmiségiek is kiállnak az Index mellett

Publikálás dátuma
2020.07.25. 10:56

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben is a NER-elnyomásától féltik a sajtószabadságot, szabad és független tájékoztatást követelnek.
„Mi, szlovákiai magyar újságírók kiállunk az Index szerkesztősége mellett. A magyar sajtószabadság mindannyiunk közös ügye! Szabad és független tájékoztatást!”

– írták.

A felvidéki szolidaritási nyilatkozatról a hvg.hu még péntek este számolt be. Az aláírók listáján – amely az Új Szó oldalán frissül – akkor több mint 70 név szerepelt, ez a szám azonban szombat délutánra már 126-ra nőtt.  A merce.hu ismertette, hogy a más határon túli magyar kiadók, médiumok, szerkesztőségek is kiállnak az Index mellett. Ilyen a vajdasági Sajtószabadságért Alapítvány, több lap kiadója, amely aggodalmát és felháborodását fejezte ki a lap ellehetetlenítése miatt. 
„A Sajtószabadság Alapítvány aggodalmát és felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a magyar politikai hatalom újabbnál újabb független médiaszervezetet tesz lehetetlenné vagy sajátít ki. Ezúttal az Index a célpont”

– írták közleményükben.

Hozzátették, hogy a legolvasottabb magyar hírportált átjátszották a kormánypárti médiabirodalom egyik legbefolyásosabb szürke eminenciásának, aki a szerkesztőség számára átláthatatlan reklámbevételt kezelő cég felét birtokolja.  Eközben a romániai Transindex személyes hangvételű szerkesztőségi cikkben biztosította támogatásáról az Index újságíróit. 
„A magyarországi szabad sajtó egyik utolsó nagy, független műhelye voltatok, amely még képes volt elérni az olvasók tömegeihez. Meggyőződésünk, hogy a közmédia, a Népszabadság, az Origo, a Magyar Nemzet és most az Index bedarálásával nemcsak a magyarországi olvasók veszítettek, hanem a nem Magyarországon élő magyarok is”

– hangsúlyozták.

A Transindex emlékeztetett arra is, hogy a NER a romániai magyarság körében, valamint magyar nyilvánosság terén is egyre nagyobb hatással bír, a kritikus hangokat pedig a határon túl is igyekszik egyre inkább elnyomni. – A szólásszabadság joga sokat csorbult a romániai magyar médiaszakmában is. Az Indexszel mi nemcsak egy hiteles tájékozódási forrást veszítettünk, hanem úgy érezzük, annak a médiatérnek az immunitása is gyengül, ahol magunkat, a Transindexet is látjuk – fogalmazott a szerkesztőség. Mint ismert, pénteken – az eddig ismert formában – megszűnt az Index. A portál munkatársai szinte kivétel nélkül felmondtak, miután szerdán az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Aznap este – amint arról a Népszava is beszámolt – az Indexért és a sajtószabadságért több ezren tüntettek Budapesten. A demonstrálók az Index szerkesztősége elől a budai Várba vonultak Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.25. 18:29

Hétvégenként újra kötelező a maszkviselés Capri szigetén

Publikálás dátuma
2020.07.25. 10:44

Fotó: Shutterstock
Hasonló szigorítás bevezetését mérlegelik Rómában is.
Újra szigorították az óvintézkedéseket Capri szigetén, ahol a hét utolsó három napján – este hat órától hajnali négyig – ismét kötelezővé tették a szájmaszk viseletét a turisták túlzott tömörülése és a szűrt fertőzöttek számának növekedése miatt. Péntek este hat órakor lépett életbe a sziget polgármestere, Marino Lembro által elrendelt intézkedés.
Hajnali négyig ismét kötelező a szájmaszk viselése nemcsak az éttermekben és üzletekben, hanem Capri városközpontjának terein, utcáin is. Ugyanígy szombaton és vasárnap is, este hattól, hajnali négyig érvényes az óvintézkedés. Ismét fel kell venni a maszkot az utcán sétálóknak, a kávéházak és éttermek teraszain ülőknek.

A korlátozás egyelőre a mostani és a következő hétvégére vonatkozik. Helyi sajtóbeszámolók szerint az intézkedést nemtetszéssel fogadták a szigeten nyaralók, miközben a helyi kereskedők támogatják, attól tartva, hogy a járvány terjedése elriasztja a turistákat. Olaszországban Capri az első terület, ahol ismét elrendelték a szájmaszk szabadtéri viselését, amit az ország nagy részén május 18-tól eltöröltek. Lombardia volt az utolsó, ahol július 16-ig kötelező volt a szájmaszk viselete szabadtéren is. Capri polgármestere azzal indokolta a korlátozást, hogy
a szigetet hétvégenként nagyszámú látogató keresi fel. Olyan sokan tartózkodnak a városközpont szűk utcáiban, hogy lehetetlenség biztosítani az emberek közötti távolságot.

Marino Lembro kijelentette, hétvégenként Capri járványveszélyessé válik. A legutóbbi hétvégén többek között három római fiatalember, egy toszkán és egy nápolyi bizonyult pozitívnak, miután Capri szigetére látogatott. Valószínűleg korábban kapták el a vírust, de a szigeten nem viseltek szájmaszkot. Hasonló szigorítás bevezetését mérlegelik Rómában is, ahol hétvégenként tömegek lepik el a főváros fiatalok látogatta szórakozó negyedeit és ismertebb tereit. Ezen az sem segített, hogy több teret és utcát is lezártak. A közegészségügyi hivatal pénteken megerősítette, hogy a szűrt fertőzöttek életkorának átlaga a korábbi több mint hatvanról negyvenre csökkent. Az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint egy nap alatt öt beteg halt meg a korábbi tízhez képest. Egy nap alatt 252 fertőzöttet szűrtek a csütörtöki 306 után, ebből azonban már csak 53 esetet regisztráltak Lombardiában, ahol egy beteg sem halt meg az utóbbi egy nap alatt.
Szerző