Előfizetés

Meghalt egy bebörtönzött jogvédő Kirgizisztánban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 20:46
Azimjon Aszkarov
Fotó: Nezir Aliyev / AFP / Anadolu Agency
Az üzbég származású, 69 éves Azimjon Aszkarov halálának pontos körülményei egyelőre nem világosak.
Meghalt egy Kirgizisztánban bebörtönzött ismert ellenzéki jogvédő, Azimjon Aszkarov – közölte ügyvédje szombaton. Az üzbég származású, 69 éves férfi halálának pontos körülményei egyelőre nem világosak. Annyit tudni, hogy súlyos tüdőgyulladás tüneteivel pénteken szállították kórházba. Aszkarov egy biskeki börtönben töltötte életfogytiglani szabadságvesztését. A halál pontos oka még nem ismert, nem tudni, hogy van-e köze a koronavírus-járványhoz. A halálhírt megerősítve a kirgiz hatóságok közölték, hogy Aszkarov szívbetegségben és más krónikus betegségekben is szenvedett, és nemrégiben elutasította, hogy oxigénnel kezeljék. Kirgizisztánban 2010 júniusában törtek ki etnikai zavargások, a kirgiz többség és az üzbég kisebbség között. Legalább négyszáz ember életét vesztette. Megfigyelők szerint az üzbég kisebbség volt a célpontja az erőszakos megmozdulásoknak, amelyekben a hadsereg egységei is részt vettek. Aszkarovot, aki a Levegő nevű emberjogi szervezet alapítója és egyben vezetője volt, azzal vádolta az ügyészség, hogy etnikumközi erőszakot szított Bazar-Kurganban, részt vett a tömeges rendzavarásokban és azokat szervezte. A 2010 őszén meghozott súlyos ítélet nemzetközi felháborodást váltott ki, mivel sokak szerint hamis vádakkal illették Aszkarovot. Az amerikai külügyminisztérium 2014-ben emberi jogi kitüntetésben részesítette Aszkarovot, elismerve a kirgizek és az üzbégek békés egymás mellett élésének érdekében végzett munkáját. A több mint hatmillió lakost számláló közép-ázsiai köztársaság koronavírus-járvány által leginkább sújtott országai közé tartozik a régióban. Szombatig több mint 32 ezer igazolt fertőzöttről és 1249 halottról adtak számot a hatóságok.

Lakóépületre zuhant egy kisebb repülő Németországban, három ember meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 20:33

Fotó: INA FASSBENDER / AFP
A gép egy ötlakásos épület tetejére esett, amelynek legfelső lakása kigyulladt és teljesen kiégett.
Németországban lakóépületre zuhant egy ultrakönnyű repülőgép Essen környékén. Hárman meghaltak – közölte a rendőrség. A baleset a nyugat-németországi Wesel városban történt. A gép egy ötlakásos épület tetejére esett, amelynek legfelső lakása kigyulladt és teljesen kiégett. A lakásban egy asszony élt kétéves gyermekével. A gyermeket könnyebb sérülésekkel kimentették. A rendőrség feltevése szerint a nő és a repülőgép két utasa meghalt, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. A város légisportra szakosodott repülőterének elnöke közölte, hogy onnan szállt fel a két férfi áldozat.
A baleset pontos okát még nem tudják, de a rendőrség arra gyanakszik, hogy a gép a levegőben szétesett. Erre utal, hogy a környéken több gépalkatrészt találtak szétszóródva. Wesel Észak-Rajna-Vesztfáliában fekszik, Alsó-Rajna-Vidék fontos gazdasági és bevásárlóközpontja.

A járvány második hullámára figyelmeztetnek Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 19:29

Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP / Picture-Alliance
Nap mint nap új gócpontok jelennek meg – mondta Szászország miniszterelnöke.
Németországban figyelmeztetések hangzottak el szombaton arról, hogy már elindult a koronavírus okozta járvány második hulláma, amire az utal, hogy növekszik a fertőzések száma. Ennek ellenére turistákkal a fedélzetén kifutott Hamburg kikötőjéből az első luxus óceánjáró a betegség miatt elrendelt zárlat óta.
A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg

– mondta Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke a Rheinische Post napilap szombati számának.

A politikus figyelmeztetése egybevág a Robert Koch (RKI) kormányzati intézet jelentésével, amely szerint a naponta diagnosztizált új fertőzések száma jelentősen, 500-ról 800-ra emelkedett az elmúlt héten.
Ez nagyon nyugtalanító fejlemény, és az intézet szoros figyelemmel fogja követni

– jelentette ki az intézet szóvivője.

A német egészségügyi hatóságok 781 új fertőzésről adtak ki jelentést péntek éjfélig bezárólag. Az előző nap ez a szám 815 volt. A reprodukciós mutató, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, a korábbi 0,93-ról 1,08-ra emelkedett. Ennek a mutatónak az egyhetes átlaga szintén nőtt: 1,05-ről 1,16-ra. Az intézet hangsúlyozza, hogy ezt a számot 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében. A járvány terjedése ellenére péntek éjjel kifutott Hamburg kikötőjéből egy luxus óceánjáró, az első, amely elindult az utazási korlátozások elrendelése óta. A Mein Schiff nevű hajón 1200 utas tesz háromnapos körutat az Északi-tengeren. A turistáktól elvárják az egymás közötti távolság és a higiéniai szabályok szigorú betartását. A fedélzetre szállás előtt mindannyiuknak ki kellett tölteniük egy kérdőívet az egészségi állapotukról. Hamburgba hétfőn reggel térnek vissza. Addig sehol sem kötnek ki, maradnak a nyílt tengeren.