Öt nap után megfékezték az erdőtüzet Görögországban, a portugáliai Oleiros és környéke még lángokban áll

Publikálás dátuma
2020.07.27. 06:08

Fotó: VALERIE GACHE / AFP
A portugál kormány a tűzveszély miatt országos készültséget rendelt el a következő két napra.
Öt nap után sikerült megfékezni egy erdőtüzet, amely több ezer hektárnyi területet pusztított el Görögország délnyugati részén, Korinthosz közelében – tájékoztattak a helyi tűzoltók vasárnap. A térségben mintegy kétszáz szakember felügyeli a helyzet további alakulását – tette hozzá a tűzoltóság. A lángok július 22-én lobbantak fel a tengerparti Kehriész közelében, és 3300 hektárt perzseltek fel hivatalos adatok szerint. A tűz miatt három települést és két nyári tábort kellett kiüríteni. Az elmúlt 24 órában körülbelül 900 tűzoltót mozgósítottak, és több mint 50 erdőtűzről érkezett bejelentés. Ezek közül három a Peloponnészoszi-félszigeten, egy pedig Kefaloniában tombol. Nyáron a perzselő hőség és az erős szél miatt gyakoriak az erdőtüzek Görögországban. Két évvel ezelőtt 102-en vesztették életüket az Athénhoz közeli Mati üdülőhelyen az ország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb erdőtüzében.
Eközben a Portugália középső részén található Oleiros és környéke is lángokban áll. A térségben legalább 850 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzeket, ami a hatóságok szerint napokba telhet. A sűrűn lakott terület több településéről számos embert kellett evakuálni. Egy 21 éves tűzoltó meghalt és heten megsérültek, köztük egy civil. A portugál kormány a tűzveszély miatt országos készültséget rendelt el a következő két napra. A helyi meteorológiai szolgálat szerint folytatódik a hőség, amely a lángokban álló térségben akár a 38 Celsius fokot is elérheti hétfőn. A mostani erdőtűz jelentéktelen ahhoz képes, amely 2017 júniusában pusztított a térségben, és amelyben hatvanhatan életüket vesztették, több mint kétszázötvenen pedig megsérültek. Portugália erdőtüzek szempontjából az Európai Unió legveszélyeztetettebb országai közé tartozik.
Szerző

Óriási áradások fenyegetnek a Hanna hurrikán nyomában az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2020.07.26. 22:18

Fotó: Tharindu Nallaperuma / AFP/Anadolu Agency
Az óránként 145 kilométeres széllökésekkel pusztító vihar fákat csavart ki, házakat döntött romba, villanyvezetékeket szakított le.
Hatalmas áradásokra figyelmeztet az amerikai Országos Hurrikán Központ (NHC).      Az NHC "életveszélyesnek" minősítette a heves esőzések nyomán várható áradásokat, Greg Abbott texasi kormányzó pedig rendkívüli állapotot hirdetett az állam 32 megyéjében. Az 1-es erősségű Hanna hurrikán szombaton ért partot, s bár azóta trópusi viharrá szelídült és vasárnap már részben Mexikó, részben pedig az Egyesült Államok belső vidékei felé mozdult, óriási esőzéseket okoz Texasban. Az óránként 145 kilométeres széllökésekkel pusztító vihar fákat csavart ki, házakat döntött romba, villanyvezetékeket szakított le. A viharnak az eddigi jelentések szerint nincsenek halálos áldozatai. De Abbott kormányzó még szombaton úgy fogalmazott: "bármely hurrikán óriási kihívásokat jelent, de e mostani helyzet összetettebb és komolyabb, mert a vihar azokban a megyékben pusztított, amelyeket a leginkább sújt a koronavírus-járvány is". Közben Hawaii felé is tart egy hurrikán. A Douglas erőssége 1-esre csökkent a pénteki 4-esről és a meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan vasárnap ér partot Hawaii-on. A modern történelemben, 1900 óta csak két hurrikán ért partot Hawaii-on: a Dot 1959-ben, az Iniki pedig 1992-ben. Vasárnap Kauai és Oahu szigetein hurrikánriadót, Hawaii többi szigetén pedig viharriadót hirdettek. A szigetcsoport északi vidékein vasárnap már heves esőzések jelezték a hurrikán közeledtét. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte, hogy a kormányzat szoros figyelemmel kíséri a helyzetet mindkét amerikai tagállamban és együttműködik a helyi hatóságokkal.
Szerző

A koronavírust semlegesítő, többször használható maszkot fejlesztettek ki Portugáliában

Publikálás dátuma
2020.07.26. 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatás több mint 50 mosás után is fennmarad.
A Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust inaktiváló maszkon egy vállalatokból álló konzorcium és tudományos kutatóintézetek dolgoztak. A MoxAD-Tech elnevezésű textilmaszk sikeresen teljesített a teszteken, amelyeket a Joao Lobo Antunes Molekuláris Orvostudományi Intézetben (iMM) végeztek el - hozta nyilvánosságra a konzorcium szombaton. Készítői szerint a maszk olyan innovatív borítással készült, amely semlegesíti a koronavírust, amikor az érintkezik a maszk anyagával, és ez a hatás több mint 50 mosás után is fennmarad. A maszk különféle rétegből álló, vízálló és újrafelhasználható szövetből készült. Pedro Simas virológus elmondta: a tesztelés alatt a MOxAd-Tech maszk a vírusnak egy óráig kitéve a kórokozók 99 százalékát semlegesítette. A maszk hatását a nemzetközi szabványoknak megfelelően vizsgálták. Az iMM tesztjei előtt már a francia Pasteur Intézet is ellenőrizte a maszk antimikrobiális tulajdonságait a H1N1-vírus, valamint a koronavírus és a rotavírus ellen. A maszkot, amelyet Portugáliában gyártanak, tíz euróért (3500 forintért) hozzák forgalomba az országban és az Európai Unióban. A pandémia kitörése óta Portugáliában csaknem 50 ezer fertőzöttet regisztráltak. A betegségnek eddig 1716 halálos áldozata volt az országban. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.26. 16:41