Előfizetés

Elhunyt Kósáné Kovács Magda

Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.27. 09:39

Fotó: Népszava
Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegséget követően, életének nyolcvanadik évében, július 27-én elhunyt Kósáné Kovács Magda baloldali politikus, a Horn-kormány munkaügyi minisztere, volt európai parlamenti képviselő.
Pályáját irodalomtörténészként kezdte, a legkiválóbbak kitüntetésével doktorált reformkori irodalomtörténetből. Előbb magyar-francia szakos középiskolai tanárként, majd a felnőttoktatásban, illetve a szakszervezetekben dolgozott. A rendszerváltáskor az MSZP színeiben politizált, az 1990-es választáson listán jutott be a parlamentbe. Később Józsefváros egyéni körzetben megválasztott képviselője volt, 1994-95-ben munkaügyi miniszter, 1996-tól az MSZP ügyvezető alelnöke. Az első, 2004-es választáson került be az Európai Parlamentbe, ahol az Európai Szocialisták frakciójának alelnökévé választották. 2011-ben egyik alapítója lett a Demokratikus Koalíciónak. A hírt családja tudatta lapunkkal, temetéséről később intézkednek.

Tizenhárom újabb embernél mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 08:51

Fotó: Varga György / MTI
71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.
Tizenhárom újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4448 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3329-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 523 fő – közölték hétfőn a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 328 583 mintavétel történt eddig. „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma nő, jelenleg 8490 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. A kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2032) és Pest megyében (680) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (380), Komárom-Esztergom (312) és Zala (264) megye. A legkevesebb fertőzött Tolna (13), Békés (15), Jász-Nagykun-Szolnok (22) és Vas (24) megyében van Magyarországon. 

Meghaladta a 16,2 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 16 201 176 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 647 910, a gyógyultaké pedig 9 360 046 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban még 16 046 986 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 644 528, a gyógyultaké pedig 9 262 520 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Jelentős késések voltak a ceglédi vasútvonalon, nem jártak a vonatok Piliscsaba és Leányvár között

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 08:32
Illusztráció
Fotó: Népszava
A menetrendszerű közlekedés fokozatosan áll helyre.
Jelentős késésekre kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon, mert a Nyugati pályaudvar bevezető szakaszán meghibásodott a biztosítóberendezés – közölte a Mávinform hétfő reggel az MTI-vel. Az MTI-hez eljuttatott közleményben az állt, hogy az ezen a vonalon közlekedő elővárosi, a nyíregyházi és a szegedi InterCity vonatok, továbbá a lajosmizsei elővárosi vonatok 40-60, esetenként 70-100 perces késésekkel közlekednek. Hozzátették: a Nyugati és Városliget között egy vágányon közlekedhetnek a vonatok, a folyamatos pályafelújítás miatt rendkívül lelassult a vonatforgalom és torlódások alakultak ki. Később a Facebookon közölték: a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedő elővárosi, távolsági és InterCity vonatoknál már csökkennek a késések, és bizonyos korlátozásokat is feloldottak. A lajosmizsei S21-es vonatok már a Nyugati pályaudvarig közlekednek és onnan indulnak majd vissza Lajosmizsére. A szegedi InterCity vonatok már Zuglóig közlekednek, s várhatóan onnan is indulnak majd Szegedre. A Martonvásárról Budapestre induló S36-os vonatok és a Székesfehérvárról Budapestre induló G43-as vonatok már Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan indulnak.
A Mávinform sajtóügyeletese később azt is közölte: egy Esztergomból a Nyugati pályaudvarra tartó személyvonat Piliscsaba állomásnál nem a megfelelő helyen állt meg egy jelzőnél, ezért vizsgálatot tartottak, amelynek ideje alatt az esztergomi vonalon utazóknak hosszabb menetidővel kellett számolniuk, Piliscsaba és Leányvár között pótlóbuszok közlekedtek. A vonatok már újra járnak az érintett szakaszon, a menetrendszerű közlekedés fokozatosan áll helyre.