Előfizetés

Még egy leállást nem bírna ki a gazdaság, úgyhogy a WHO megmondta, mi legyen határzár helyett

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 16:49
A
Fotó: STR / AFP
Az embereknek dolgozniuk kell, a kereskedelemnek újra kell élednie, így más módszerekre van szükség.
A nemzetközi közlekedést gátló határzárak nem tarthatók fenn bizonytalan ideig, az országoknak határaikon belül kell többet tenniük a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért – jelentette ki hétfőn Genfben online sajtótájékoztatón, az Egészségügy Világszervezet, a WHO főigazgatója.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban a járvány erősödése miatt több ország ismét utazási korlátozásokat és biztonsági szigorításokat vezetett be, Nagy-Britannia például karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket. Közölte: csak szigorú intézkedésekkel - a maszkviselési kötelezettségtől kezdve a tömeg elkerüléséig - birkózhat meg a világ a járvánnyal.
"Ahol ezeket a rendelkezéseket betartották, a fertőzés lassult, ahol nem, erősödött a járvány"

– mondta a főigazgató,

kiemelve Kanadát, Kínát, Németországot és Dél-Koreát.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A tájékoztatón részt vett Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója is, aki azt hangsúlyozta, hogy lehetetlen a közeljövőben ismét lezárni az országhatárokat.
"A nemzetgazdaságoknak meg kell nyílniuk, az embereknek dolgozniuk kell, a kereskedelemnek újra kell élednie"

- mondta Ryan.

Megerősítette a főigazgató szavait, miszerint a járvány elleni szigor csökkenti a fertőzések számát, míg enyhítése növeli.

Bemutatott a két magyar nő, és megtagadta a maszkviselést - 700 ezer forintba került a mutatvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 16:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A magyar virtus megfizethetetlen.
Fejenként 1000 eurós büntetést kellett kifizetnie egy magyar ikerpárnak, mert július 24-én nem voltak hajlandók feltenni a szájmaszkot egy Budapestről Münchenbe tartó repülőjáraton – írja a 24.hu. A személyzet több alkalommal is felszólította a két 37 éves nőt, hogy tegyenek eleget a járványügyi helyzet miatt előírt maszkviselési kötelezettségüknek, de egyikük ehelyett a középső ujját mutatta az egyik légiutaskísérőnek. Miután a gép leszállt Münchenben, a rendőrség őrizetbe vette az ikerpárt, majd a büntetés kifizetése után szabadon távozhattak.

Mégsem koronavírusos a férfi, aki visszaszökött Észak-Koreába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 13:37

Fotó: ED JONES / AFP
Koronavírus-tesztet végeztek azokon is, akik kapcsolatba kerültek vele, állítólag azoknak a mintáknak a vizsgálata is negatív eredményt hozott.
Észak-Korea hivatalosan vasárnap regisztrálta az első, koronavírus-fertőzés gyanúját felvető esetet, ám hétfőn már azt állították: kiderült, hogy a férfi nem fertőzött – írja a BBC, a hírt a hvg.hu vette észre. A korábbi magyarázat szerint egy olyan személyen fedezték fel a vírust, aki július 19-én illegálisan lépte át az Észak- és Dél-Korea közötti demarkációs vonalat. Az illető három évvel ezelőtt távozott, persze szintén illegálisan Dél-Koreába, de most hazatért. A BBC egy, a Yonhapnak nyilatkozó egészségügyi tisztviselőt idézve azt írta, „az illető nincsen sem Covid-19 páciensként regisztrálva, sem olyan személyként, aki koronavírusos beteggel érintkezett”. Koronavírus-tesztet végeztek azokon is, akik kapcsolatba kerültek a férfival, állítólag azoknak a mintáknak a vizsgálata is negatív eredményt hozott. Észak-Koreában így továbbra sincs, és nem is volt hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzött sem.