Előfizetés

Több mint ezren jelentkeztek iskolaőrnek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.07.28. 10:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ITM közölte: az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. Így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr.
Július 23-ig 1182-en jelentkeztek az iskolaőri képzésre – közölte megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Hozzátették: a jelentkezés határideje július 24-e volt, s mivel többen postai úton küldték el jelentkezésüket, a fenti számadat még változhat. A jelentkezők nem kapják meg automatikusan az állást; akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, azoknak augusztus 3-tól egy rövid, ám komplex (pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési) képzést kell teljesíteniük, hogy szeptembertől munkába állhassanak. A kormány által július 15-én közzétett intézményi listán összesen 491 olyan iskola szerepel, ahol kérték az iskolaőr jelenlétét. Noha lapunk azóta több iskolából is úgy értesült, tévesen kerültek fel a listára, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt azóta sem frissítette. Kerestük az Emmi-t, illetve a szakképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), eddig mennyi intézmény kérte eltávolítását a listáról. Az ITM azt írta, az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. Így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr (a korábban kiadott listán még 203 szerepelt). Az Emmi-től hétfői megkeresésünkre nem kaptunk választ, de múlt szerdán még azt írták, addig a napig egy iskoláról volt tudomásuk a listán szereplő 288-ból, amely jelezte, hogy mégsem szeretne iskolaőrt, viszont egy újabb iskola kérte felvételét a rendszerbe. Az ORFK-tól azt is megtudtuk, hogy ha olyan 65 év alatti egykori rendőrök jelentkeznek iskolaőrnek, akik szolgálati járandóságban részesülnek, nem kell tartaniuk attól, hogy az iskolaőri fizetés (vidéken bruttó 220 ezer, a fővárosban bruttó 230 ezer forint) miatt felfüggesztik a járandóság folyósítását, azt az iskolaőri bér mellett továbbra is kapni fogják.

Nyolccal emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 09:47

Fotó: Kovács Tamás / MTI
76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.
Nyolc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4456 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3331-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 529 fő – közölték a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 330 239 mintavétel történt eddig. „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma nő, jelenleg 8970 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. A kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2034) és Pest megyében (681) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (380), Komárom-Esztergom (312) és Zala (264) megye. A legkevesebb fertőzött Tolna (14), Békés (15), Jász-Nagykun-Szolnok (23) és Vas (24) megyében van Magyarországon. 

Már több mint 650 ezer ember halt meg a koronavírus-járvány miatt a világon

A világon 16 426 919 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 653 353, a gyógyultaké pedig 9 531 059 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban még 16 201 176 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 647 910, a gyógyultaké pedig 9 360 046 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Arany Dinamikája és sziklán álló csodaszarvas – 326 millió forintot fizet az MNB cége a szobrokért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 08:41

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az alkotások az egykori Postapalotát díszítik majd.
Nettó 326,5 millió forintot fizet ki két grandiózus szoborért a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége – derült ki a közbeszerzési értesítőből, a hírt a 24.hu vette észre. A szerződés szerint az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. Előbbi nettó 127 millió, utóbbi pedig nettó 199,5 millió forintba kerül. Az alkotásokat Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti el, vagyis ugyanaz a társaság, amelyiktől nemrég másik két szobrot is rendelt csaknem 700 millió forintért a Matolcsy György vezette jegybank tulajdonában álló cég. A portál azt írja: az Arany Dinamikája szoborban az alkotó egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva. A szobor rozsdamentes acélból készül majd. Az alkotás félig az egykori Postapalotában, félig a Széll Kálmán téren áll majd, a 13 méter hosszú szobrot ugyanis az időközben Pénztörténeti Múzeummá alakított épület bejáratához álmodták meg. A másik szobor történelmi ihletésű: egy gigantikus csodaszarvast készítenek a leírás szerint elvileg a palotán belülre. A 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd, tehát az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a múzeum látogatói fölé.