Kiürül az Index

Publikálás dátuma
2020.07.27. 20:57

Fotó: Bődey János / Index
Már csak a felmondási idejük végéig készítik az eddigi szerkesztőség tagjai az ország legnagyobb hírportálját.
Elkezdték „élesíteni” hétfőn az Index távozó újságíróinak felmondásait, de olyan sokan, összesen 86-an távoznak az ország legnagyobb hírportáljától, hogy tegnap nem került sorra mindenki. A távozó újságírók, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnökével, a főszerkesztőt menesztő Bodolai Lászlóval találkoztak. Elsősorban arról esett szó, hogy ki meddig tölti ki szerződését. Mindezt inkább formaságnak, nem pedig szigorú jogi aktusnak nevezte Bodolai. „Az Index.hu tartalmát a következő napokban, hetekben még a távozó szerkesztőség készíti. Bár a felmondásukat benyújtó munkatársaink többsége kérte, hogy a munkáltató mentesítse őket a munkavégzés alól, a szerkesztőségi dolgozók jelentős részénél várhatóan nem járulnak hozzá ehhez.” – írta közleményében a szerkesztőség. Arról továbbra sem tudni, hogy a stáb tervez-e új közös portált. Munk Veronika, az Index leköszönő főszerkesztő-helyettese lapunk kérdésére csak annyit mondott: az ezzel kapcsolatos közlendőjüket – ha lesz ilyen –, akkor a Távozó Indexesek Facebook-oldalon teszik majd közzé. Ennek az oldalnak egyébként tovább nőtt a támogatói köre, hétfő este már 245 ezren követték. Támogatók nem csak itthon akadnak, a nemzetközi szolidaritás is egyre szélesebb. Az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza például hétfőn úgy jelent meg, hogy a címlapon magyarul egyebek mellett arról írtak: „Mélységesen felháborít minket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen.” Közben hétfőn újabb pengeváltásra került sor Bodolai és a menesztett főszerkesztő, Dull Szabolcs között. Dull – az RTL-nek adott interjúban – arra a hétvégén kiszivárgott posztra is reagált, amelyben Bodolai azt írta, „Németországban rendőrök szíjon vezették volna el” őt üzleti titok kiadásáért. Dull cáfolta, hogy titkokat adott volna ki, és azt mondta: ebben a történetben ő nem „a hóhér, hanem az áldozat, akit lefejeztek.” Beszélt arról is, hogy az Index cikkeinek tartalmával kapcsolatban nem tapasztalt politikai nyomást, de a szerkesztőség szervezetével, összetételével kapcsolatban már igen. Azt, hogy kinek a részéről, nem árulta el. – Az Index megy tovább, a hagyományoknak megfelelően – fogalmazott Bodolai László hétfőn az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, de arról nem beszélt, hogy akkor a felmondások után kik írják majd cikkeket. Bodolai szerint az Index.hu Zrt.-nek van gazdasági kiszolgáltatottsága, de azokat nem gondolja vállalhatatlannak. Ennek alátámasztására arra utalt, hogy az Index hirdetéseit és reklámbevételeit kezelő Indamedia nem teljes egészében került a kormányközeli Vaszily Miklós tulajdonába.

Célkeresztben a 24.hu

Az Index után a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport szintén az Orbán-kormány célkeresztjébe került – erről beszélt a társaság tulajdonosa, Varga Zoltán a Politiconak és a lengyel Onet híroldalnak. Példaként említette, hogy összehangolt támadást indított ellene a kormánysajtó. Mint mondta, hamisan vádolták azzal, hogy pénzt vett volna ki a kiadóvállalatból, miközben ott munkabéreket csökkentettek, de nevezték adócsalónak és a magánéletébe is megpróbáltak beavatkozni. Mindezt azzal magyarázta: „A független médiatermékek, mint az Index, a hatóságok szemében leküzdendő akadálynak számítanak”.

Témák
index

Index-ügy: össztűz a kormányra, már a Néppártban is magyarázkodik a Fidesz

Publikálás dátuma
2020.07.27. 20:54

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Már megint arról szól a fáma, hogy a kormány semmiképp nem kommentálhatja egy privát vállalkozás ügyeit.
Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – számolt be a szervezet hétfői közleményéről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke úgy látja, nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz. „Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!” Nem sokkal az EFJ-közleményének megjelenése után a Fidesz Brüsszelben próbálta bagatellizálni a történteket. – Egy magánvállalkozás belső üzleti ügye, amihez a magyar kormánynak semmi köze – a párt európai parlamenti delegációja lényegében így jellemezte az Index-szel történteket az Európai Néppárt EP-képviselőinek küldött levélben. A lapunknak eljuttatott iromány szerint nem történt egyéb, mint hogy a hírportál jövőbeni működéséről vita folyt, a főszerkesztő egy konkurens hírportálnak továbbította a nyereség növelése érdekében született üzleti tervet, ami miatt először megfosztották igazgatósági tagságától, majd elmozdították a posztjáról. „A magyar kormány tartózkodik attól, hogy egy privát vállalkozás ügyeit kommentálja, mert az nem tartozik az illetékességi körébe” – állítják a szerzők. Arról nem tettek említést, hogy a „belső vita” azután robbant ki, hogy a kormánypárti médiabirodalom építőmestere, Vaszily Miklós 50 százalékos tulajdonrészt szerzett az Index hirdetéseit és reklámbevételeit kezelő Indamédiában. Arról sem írtak, hogy az általuk is említett üzleti terveket azért utasították el az újságírók, mert úgy érezték, az sértené a szerkesztőség integritását, veszélyeztetné függetlenségüket. Halmai Katalin (Brüsszel)
Témák
index Néppárt

Nincs magyarázata, miért nem jut dűlőre évek óta a Bizottság a kormánymédiával kapcsolatos panaszokkal

Publikálás dátuma
2020.07.27. 20:26

Fotó: Erdős Dénes
A szóvivő általánosságokba burkolózott.
Még tart annak a két panasznak a vizsgálata, amelyet 2016-ban, illetve 2019-ben nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a magyar közszolgálati média és a kormányközeli sajtó állítólagos piactorzító állami támogatása miatt — közölte lapunk és több más Brüsszelben akkreditált újságíró kérdésére Arianna Podesta. Az Európai Bizottság versenypolitikai ügyekért felelős szóvivője nem tudott magyarázatot adni arra, hogy a testületnek miért van szüksége négy évre, vagy még ennél is több időre ahhoz, hogy eldöntse: sértik-e az uniós előírásokat a magyar közszolgálati médiának juttatott, a panaszosok szerint versenytorzító állami támogatások. Podesta pusztán általánosságokat mondott, így azt, hogy egy panasz elemzése és értékelése sok tényezőtől függ, például az ügy bonyolultságától vagy a beadvány tartalmától. Mint lapunk megírta, 2016-ban a Klubrádió, Jávor Benedek EP-képviselő, illetve a Mérték Médiaelemző Műhely panaszt nyújtott be az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatóságához, kifogásolva a közmédia állami túlfinanszírozásából adódó versenyelőnyét. A "hármak" 2019 elején is panaszt tettek, akkor azért, mert szerintük a kormánymédia tiltott állami támogatásban részesül. A beadványt néhány hónappal később kiegészítették a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvánnyal (KESMA) kapcsolatos adatokkal és információkkal. Ehhez a panaszhoz a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is csatlakozott.