Emmi;hálapénz;paraszolvencia;MOK;főorvos;

Visszavonná a főigazgató a hálapénzek miatt elítélt veszprémi orvos kitüntetését

Az orvosi kamara és az Emmi is kiakadt a döntés miatt: olyan nőgyógyász kapott dicséretet, aki pénzt követelt rákos betegek életmentő műtétjéért.

Elfogadhatatlannak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt elítélt veszprémi orvos kitüntetését - írta a távirati irodának eljuttatott közleményében Kásler Miklós tárcája.

Azt is hozzáteszik, hogy „egyetértenek” Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójával, aki már kezdeményezte az elítélt orvos szakmai dicséretének visszavonását.

A Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász által kirobbant botrányról a Népszava is beszámolt: a tízrendbeli vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nőgyógyász, Udvary János vád szerint előre kérte a hálapénzt rákbetegek életmentő műtétjének elvégzéséért, bár a műtéteket az OEP is támogatta.

A férfit fél évre szakmája gyakorlásától is eltiltotta a Magyar Orvosi Kamara (MOK); A tiltás után a nőgyógyász korábbi munkahelyére tért vissza, felfüggesztett börtönbüntetése pedig nem jelentette akadályát, hogy idén júniusban a veszprémi kórház orvosigazgatója kitüntetésben részesítse, a Semmelweis-nap alkalmából.

A dicséretet problémásnak tartotta a MOK és közleményük szerint aggályaikat telefonon jelezték a kórház főigazgatójának: azt is hangsúlyozták, hogy

„...Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat.”

Az orvosi kamara úgy véli, mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt – a paraszolvencia rendszerének megszüntetéséhez azonvan mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon. Ezt segítené a Mok szerint az általuk szakmai alapon kidolgozott bértábla bevezetése is.