Demokratikus Koalíció;költségvetési támogatások;Állami Számvevőszék;

2020-07-28 17:10:46

Döntött az Állami Számvevőszék: újra kap költségvetési támogatást a DK

Négyszázmilliós forrás sorsa volt a tét, az ÁSZ azonban újra engedélyezte a pénzcsap megnyitását.

Újra kaphat költségvetési támogatást a Demokratikus Koalíció – írja az Állami Számvevőszék. Mint az MTI Országos Sajtószolgálatának küldött közleményükben fogalmaznak, „A DK megragadta az esélyt, és a 2019-re vonatkozóan dokumentumokkal igazolta a törvényes gazdálkodás kereteinek a kialakítását. Ezzel a párt megteremtette a lehetőséget a vagyonmegóvási intézkedés, vagyis a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására.”

Hozzáteszik, az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK intézkedési tervét, amelyet a párt a 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. 

– Mi végig törvényesen működtünk, az ÁSZ már nem tehetett mást, hogy feloldja a korlátozásokat, egy év velünk folytatott harc után – reagált lapunknak Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója. További részleteket azonban nem közölt, mert még csak az ÁSZ sajtóközleményét látták, a döntésről szóló hivatalos határozatot mindeddig nem kapták meg. 

A számvevőszék még május 21-én jelentette be, hogy felfüggesztik a pártnak folyósított állami támogatások kifizetését. Az ÁSZ akkor is hangsúlyozta, hogy döntésüket a DK 2019-es költségvetési dokumentumainak hiánya miatt hozták meg, a párt szerint azonban azokat a számlákat kérték számon rajtuk, amik megsemmisültek a pártszékház 2018-as leégésekor.

Mint a Népszava megtudta, két hónapig felfüggesztett állami támogatás összege meghaladja a 400 millió forintot is: A DK állami támogatása 207 ugyanis millió, a pártalapítványé 195 millió forint évente.