Előfizetés

Újabb bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivatalt másodszor is félretájékoztató Digi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.29. 17:20

Fotó: Róka László / MTI
A társaságra korábban 90 milliós büntetést szabtak ki, de továbbra is hibás adatokat küldtek a GVH-nak.
Módosította a DIGI-Invitel fúziót jóváhagyó tavasszal kiadott határozatát A Gazdasági Versenyhivatal, é és egyúttal 20 millió forintos bljárási bírságot szabott ki a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft-re, ismételten hibás információ-szolgáltatás miatt – derül ki a hivatal közleményéből. Az ügy előzménye, hogy a versenyhatóság 2018-ban szigorú feltételek mellett járult hozzá. hogy a a DIGI megszerezze az Invitel Távközlési Zrt-t. A követelmények között volt az is, hogy a társaság a felvásárlással ne kerüljön monopolhelyzetbe azokon a településeken, ahol átvették az Invitel hálózatát: ehhez az kellett, hogy DIGI-vel egy csoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. ne hosszabbítson szerződést helyi kábelhálózatot üzemeltető társaságokkal. Így a fúzió után sem csak a Digi és partnere szolgáltatásait lehetett volna igénybe venni, a fogyasztók pedig számára elérhető maradt volna a független versenytársak közötti választási lehetőség. A Digi el is fogadta ezt a kritériumot, és a kötelezettségnek megfelelve az i-TV 23 településen nem hosszabbított szerződést - 
azt azonban elmulasztották jelezni a hatóságnak, hogy összesen 89 településen vették át az Invitel hálózatát.

A GVH ezért visszavonta korábbi, fúziót jóváhagyó határozatát, majd 90 millió forintos bírsággal sújtották a Digit. Az eljárást ugyanakkor megismételték, és idén márciusban végül engedélyezték nekik az Invitel felvásárlását. Most viszont kiderült, hogy 
a DIGI a megismételt eljárásban is hibásan szolgáltatott adatot, ezért a GVH-nak módosítania kellett újabb határozatát is – ez együtt járt a 20 milliós büntetéssel.

A Gazdasági és Versenyhivatal közleményében elismeri, hogy a vállalkozások összefonódásainak ellenőrzésekor alapvetően a felek által rendelkezésre bocsátott adatokból dolgozik. Épp ezért a hivatal minden minden olyan vállalati magatartással szemben fellép, amelyek aláássák az az adathitelességet az eljárások során. 

Fémdarabok lapulhatnak a pizzaszószban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.29. 12:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Aldi nem kockáztat, visszahívja a feltételes módban veszélyes portékáját.
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. fogyasztóvédelmi okokból visszahívja valamennyi magyarországi üzletéből a "CUCINA NOBILE klasszikus vagy rusztikus pizzatészta paradicsomszósszal elnevezésű, 600 grammos termékét, mert a pizzatészta mellé csomagolt paradicsomszószban fémdarabkák lehetnek - közölte az áruházlánc. Az értékesítést az Aldi azonnal felfüggesztette. Az ok: a paradicsomszósz beszállítója, a Wewalka GmbH Nfg. KG nem tudja teljesen kizárni, hogy további fémdarabkák ne forduljanak elő az üvegekben. A potenciális veszély csak a termékhez csomagolt paradicsomszószt érinti, a paradicsomszósz elfogyasztását az ALDI nem javasolja. A pizzatészta minden további nélkül fogyasztható.
Az érintett termékek minőségmegőrzési ideje augusztus 14. és 16. közé esik és a 5718-as cikkszámon voltak kaphatók minden magyarországi ALDI üzletben.

 A vásárlóknak lehetőségük van a termékeket bármely magyarországi ALDI áruházba visszavinni, ahol a vásárlást igazoló számla, vagy nyugta nélkül is visszatérítik annak árát. Azt is hozzátették, hogy a vásárlói tájékoztató nem jelenti az előállító, a gyártó vagy a forgalmazó felelősségének megállapítását.

Valójában több százezer ember veszthette el állását, de lehet, hogy máris túl vagyunk a mélyponton

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.07.29. 09:52

Fotó: Cindy Riechau / AFP
Egyre több állástalanra bukkan a KSH, de a jelek szerint a munkaerőpiac mégis elkezdett visszaerősödni, és ha komótosan is, de javult a foglalkoztatottság - legalábbis májushoz képest.
Júniusban már 240 ezer munkanélkülit számlált a KSH, így a munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett – ami még mindig moderált mutató a koronavírus-járvány gazdasági hatásait nézve. Az utóbbi hónapokban valójában több százezren veszthették el az állásukat, csakhogy a regisztráció nehézkes volt a kormányhivatalokban, illetve sokan nem is vetették magukat lajstromba, mert csak minimális ellátásra lennének jogosultak (például a kata-s vállalkozók), és nem mellesleg bíznak a gyors munkahely-találásban. Júniusban, az előző hónaphoz viszonyítva, a munkanélküliek száma 25 ezer fővel nőtt, ha pedig a 2019. júniusa az összehasonlítási alap akkor 92 ezerrel több munkanélküli van most. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,5, egy év alatt pedig 1,9 százalékponttal emelkedett. Az inaktívak száma azonban jelentősen, 84 ezer fővel csökkent májushoz képest. Ennek magyarázata, hogy a korábban munkahelyüket elvesztett emberek zöme – a személyes kapcsolatok korlátozásának feloldását követően – aktívan kezdett munkát keresni. Közülük 58 ezren el is kezdtek dolgozni, növelve a foglalkoztatottság szintjét. További 25 ezren azonban – annak ellenére, hogy érdemben törekedtek új állást szerezni, és 2 héten belül munkába is tudtak volna állni – nem találtak munkalehetőséget, így a munkanélküliek számát növelték. Míg a KSH mérése szerint a munkanélküliek száma 240 ezer ő volt – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adati szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 51,6 százalékkal, 376 ezerre nőtt júniusban. (Míg az NFSZ a ténylegesen regisztrált munkanélkülieket veszi számba, addig a KSH a nemzetközi sztenderdek szerint méri a munkanélküliséget – így jön ki az egymástól meglehetősen távol eső adat.) 2020 júniusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 457 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 58 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest 38 ezer fővel kevesebb. Vagyis a mélyponton már túl is lehet a magyar gazdaság.