teszt;koronavírus;

2020-07-31 10:07:09

Csak az NNK laborjaiban lesz 30 500 forint az „utazási” koronavírus-teszt

A tisztiorvosi szolgálat kereken 100 mintavételi pontot jelölt ki a turistáknak. A szervezet honlapja alapján úgy tűnik, a szolgáltatásnak egységes ára lesz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közzétette azoknak a vizsgáló helyeknek a listáját, ahol elvégeztethető a koronavírus kimutatására szolgáló önköltséges PCR-teszt. A mintegy száz helyszínen zömében magánszolgáltatók biztosítják a vizsgálatot. Az NNK a honlapján közzé tette az állami laborszolgálat díjtételeit, az egyéb vizsgálóhelyek árairól Müller Cecília országos tiszti főorvos a köztévé hírműsorában azt mondta: a tesztelés előtt a konkrét költségekről érdemes a választott szolgáltatónál érdeklődni. A hivatal honlapján lévő árlista szerint a mintavételért 3500 forintot, a tesztért további 27 ezer forintot kérhetnek el, az angol nyelvű igazolás további ezer forintba kerül. Azt ígérik, hogy az átlagosan 30 500 forint ellenében a tesztek eredménye 24 óra alatt elkészül. Akinek ennél előbb van szüksége a leletre, az 30 500 forint helyett 45 700 forintért juthat még aznap hozzá, feltéve, ha délelőtt tíz óráig megtörténik a mintavétel. Ugyanennyit kell majd fizetni akkor is, ha valaki szombati napon kéri a vizsgálatot.

Az országos tiszti főorvos a köztelevízióban az MTI tudósítása szerint pénteken elmondta: szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel. Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján. Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet. Ezek listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni. A teszt eredményét e-mailen vagy - az ügyfélkapuval rendelkezőknek - az e-téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.

A karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen. Piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.