Irán szombattól nem engedi be a turistákat

Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:51

Fotó: AFP
Csak meghatározott, például munkavállalási céllal kérhetnek a külföldiek belépésre jogosító vízumot, és őket is csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával engedik be.
Irán szombattól nem enged be turistákat az országba a koronavírus-járvány újbóli felerősödése miatt. A kormány pénteki bejelentése szerint csak meghatározott, például munkavállalási céllal kérhetnek a külföldiek belépésre jogosító vízumot, és szombattól őket is csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával engedik be. A vizsgálatot nemzetközileg akkreditált intézetnek kell elvégeznie az érkezők hazájában, és nem lehet régebbi négynaposnál – idézte a sajtó a bevándorlási hatóságok közleményét. Az iráni egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a megelőző 24 órában 226 ember halt bele a SARS-Cov-2 koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegségbe vagy annak szövődményeibe, ezzel 16 569-re nőtt a járványban elhunytak száma. A fertőzöttek napi száma több mint 2600-al nőtt, összességében pedig már meghaladta a 300 ezret. A járvány felerősödése sokak szerint a korlátozóintézkedések május végi enyhítése következményének tartják. Kedden a fővárost, Teheránt „vörös zónává” kellett nyilvánítani a fertőzöttek nagy száma miatt. Az iráni orvosi kamara felhívta a figyelmet arra, hogy orvos- és ápolóhiányhoz vezethet, ha továbbra is nő a megbetegedések száma.
Szerző

Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén

Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:18

Fotó: OLI SCARFF / AFP
A lakosokat arra kérték, hogy a külön háztartásban élők se otthon, se egyéb helyszíneken ne találkozzanak.
Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma – írta a Reuters hírügynökség pénteken. Összesen négymillió embert érintenek a szigorítások Észak-Anglia legnagyobb városában, Manchesterben és környékén, illetve Yorkshire nyugati, valamint Lancashire keleti részén. Az óvintézkedéseket a muszlim áldozati ünnep (Íd al-Adha) közeledtével vezették be. A szóban forgó területeken jelentős számban élnek brit pakisztániak, és túlnyomó többségük a muszlim vallás híve. Az érintett térségekben élőket arra kérték, hogy
a külön háztartásban élők se otthon, se egyéb helyszíneken ne találkozzanak.

Ugyanakkor az emberek saját családtagjaikkal felkereshetik az ivókat és az imahelyeket, és dolgozni is bejárhatnak. A szabályt megszegőket 100 font (körülbelül 38 100 forint) pénzbírsággal sújthatják. Nagy-Britanniában csütörtökön 846 új esetet jelentettek. Június 28-a óta nem regisztráltak ilyen sok fertőzöttet egy nap alatt.
„Az a baj ezzel a vírussal, hogy az életnek értelmet adó társas kapcsolatokon tenyészik”

– mondta Matt Hancock a Sky tévécsatornának.

A brit egészségügyi miniszter hozzátette:
„maximálisan megértem ennek hatását az emberekre, de sajnos így terjed a vírus”.

A tárcavezető rámutatott: Európában már a második hullám figyelhető meg. Hancock szerint Nagy-Britannia még nem tart itt, és a kormány minden tőle telhetőt megtesz az emberek egészségének megvédése érdekében. Nagy-Britanniában 303 910 fertőzöttje és 46 084 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.
Szerző

Két rakéta csapódott a bagdadi nemzetközi repülőtérbe

Publikálás dátuma
2020.07.31. 10:42

Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Egyelőre senki se jelentkezett a támadás elkövetőjeként.
Két rakéta csapódott be a bagdadi nemzetközi repülőtér peremén szerda este, de senkinek sem esett baja, és károk sem keletkeztek - tájékoztatott közleményében az iraki hadsereg közös hadműveleti parancsnoksága. A két, „katyúsa” típusú rakétát a fővárostól délnyugatra fekvő Radvanija település irányából lőtték ki. Egyelőre senki se jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Irakban gyakran érik akna- és rakétatámadások azokat az iraki katonai támaszpontokat, ahol amerikai katonák is teljesítenek szolgálatot, de Bagdadban az úgynevezett zöld zónában lévő amerikai nagykövetség is támadások célpontja volt már. Washington az Irakban tevékenykedő Irán-barát milíciák számlájára írja az effajta támadásokat. Irakban több mint ötezer amerikai katona nyújt támogatást az iraki katonáknak, jórészt tanácsokkal látja el vagy kiképezi őket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megmaradt sejtjei elleni harchoz. 
Szerző