Müller Cecília: Sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden

Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték – mondta a tisztifőorvos.
El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten újságírók előtt. Müller Cecília a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és járványügyi konzekvenciáit. Kiemelte: a járvány első hullámának kezelése miatt „relatíve alacsony” a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, és ezt el kell kerülni. A mezőkövesdi esetről közölte: három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek és a rendőrök a kontaktkutatás keretében, 43 fertőzöttet azonosítottak, közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, öt beteg került kórházba. Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték, ezért elmondható, hogy sikerült megállítani a járványt a dél-borsodi városban.
Szerző

Elszabadult indulatok: felfüggesztette Göd polgármesterét a DK-LMP-Jobbik koalíció

Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:25
Balogh Csaba, Göd polgármestere
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Bekiabálásokkal teli, feszült hangulatú ülésen tárgyalta újra pénteken Göd város önkormányzata Balogh Csaba polgármester (Momentum) felfüggesztésére tett korábbi indítványt.
A javaslatot az LMP, a DK és a Jobbik képviselői terjesztették be két hete, miután szélsőségesen megromlott a viszony a Fideszt ősszel leváltó koalícióban. Az akkori előterjesztés részeként fegyelmi vizsgálatot is indítottak Balogh Csabával szemben, amivel a polgármester eddigi intézkedéseit vizsgálják.

Mindkét javaslatot a Fidesz képviselői is támogatták, csak ennek köszönhetően jött létre a szükséges többség. A polgármester mellett szavaztak a Párbeszéd és a Momentum képviselői.

Az újratárgyalásra azért került sor, mert Balogh megvétózta az első szavazást a felfüggesztésről, ugyanakkor ezt nem tette a fegyelmi vizsgálat esetében, mondván „nincs takargatni valója”.

– Szégyen! – kiáltották a közgyűlés termét megtöltő civilek a szavazás eredményét látva. Balogh Csaba jogkörei két hétig – az előterjesztés értelmében – Fülöp Zoltán alpolgármesterhez (LMP) kerülnek, ez egybeesik a fegyelmi vizsgálat végével is.

Az ülés végig feszültségekkel teli volt. A szavazás előtt a polgármester szót kívánt adni a civileknek is, amire a vele szembekerült alpolgármesterek (Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László) frakciója módosítani akarta a szabályzatot, hogy erre ne kerülhessen sor. Ez meghatározta a felszólalások hangulatát, az indulatos felszólalásoknak pedig a legtöbb kritikát kapó Fülöp akart véget vetni ügyrendi javaslatával, ami csak olaj volt a tűzre.

– Nem pozícióharcokat kell folytatni, hanem tenni az adóbevételekért, az erdőirtás ellen a véderdő telepítéséért – mondta egy szót kapó lakos, aki bevallása szerint arra szavazott ősszel, hogy a Fidesz által oda vitt Samsung gyár miatti helyzetet rendezze az ellenzéki összefogás. Hozzátette, hogy „a Samsunggal együtt pokolba kívánja” azokat, akiknek a mostani helyzetet köszönhetik, utalva a politikai feszültségekre és a korábbi fideszes vezetés döntéseire egyaránt.  Kifogásolták azt is, hogy Fülöp Zoltánra a gödi lakosság egy százaléka szavazott, mégis most átveszi a választott polgármester jogköreit.

A fideszes képviselők is sok megjegyzést kaptak, az egyik felszólaló az előző polgármester, Markó Józsefhez beszélve beszélt csalódottságáról. Ám Markó fel sem nézett, amit nem csak a felszólaló, hanem a széles közönség is sérelmezett, különösen akkor, mikor Markó jelezte, hogy majd „alkalmas helyen és időben” válaszolni fog, ám ekkor kiabálásig fajult a helyzet, mert erre a civilek szerint korábban sem volt nyitott az előző városvezető. A felszólalások során többször szó esett arról is, hogy a Fidesz malmára hajtja a vizet a jelenlegi helyzet, amiben Balogh Csaba felelősségét is felemlegették. Igaz, az egybegyűltek döntő többsége elsősorban a polgármester mellett állt ki.

Fülöp Zoltán kérdésre sem kívánta elárulni, hogy a polgármester jogköreit átvéve mire készül a következő két hétben, milyen döntéseket kíván hozni, kiket akar leváltani pozíciójából vagy milyen gazdasági döntéseket hozna.

A szavazás után zárt üléssel folytatódott a közgyűlés, a lakosok egy része a hivatal épülete mellett várt be több képviselőt, folytatva számonkérésüket.
Frissítve: 2020.07.31. 13:35

Meghosszabbítják a budai fonódó villamos vonalát

Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:10
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Kopaszi-gátig vinnék el a fonódót.
A kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében, összhangban a Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzata közötti együttműködési megállapodásban meghatározott feladatok végrehajtásával, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján, a kiemelt budapesti közösségi fejlesztések megvalósítása érdekében egyetért azzal, hogy a közösségi közlekedés szempontjából jelenleg gyengén ellátott, de lendületesen fejlődő dél-budai térség közösségi közlekedési feltételeinek javítása érdekében a Budai fonódó villamoshálózat fejlesztésének II. üteme előkészítéseként a Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart – Pázmány Péter sétány – Dombóvári út útvonalon mintegy 2,8 km hosszon, középen vezetett, a közúti forgalomtól elválasztott új kétvágányú villamosvonal megtervezése állami fejlesztésként valósuljon meg – derül ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből, a hírt az mfor.hu vette észre. A portál kiemeli: ezzel gyakorlatilag a Kopaszi-gátig vinnék el a budai fonódót – ahol egyébként a NER-hez köthető legnagyobb modern lakótelep és irodanegyed, a BudaPart is épül.
A kormányhatározatból kiderül, hogy
  • legalább 1200 méter hosszúságban füves pályát kell tervezni,
  • el kell érni a Műegyetem rakpart Szent Gellért tér – Bertalan Lajos utca közötti szakaszának közúti forgalomcsillapítását,
  • miközben biztosítani kell a budai felső rakparti Duna-part akadálytalan, közvetlen vonalú gyalogos-kerékpáros végigjárhatóságát,
  • mindezt a tervezett Nádorkert megállóhely térségében a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítésére irányuló projekttel összhangban.
A kormány azt szeretné, hogy a beruházás megtervezése a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének felelősségi körében eljáró Miniszterelnökséget vezető miniszter irányításával, a lehetséges leggyorsabb ütemezéssel valósuljon meg. A tervezést a BFK Budapest Fejlesztési Központ végzi a BKK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) bevonásával. Gulyás Gergelynek most be kell szereznie (térítésmentesen) az eddig elkészült terveket és dokumentációt Karácsony Gergely főpolgármestertől, Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig elő kell teremtenie 355 millió 777 ezer 800 forintot a projektre. Gulyás Gergely és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter emellett a miniszterelnök utasítása alapján megvizsgálják, hogy a 2021-2027 közötti uniós költségvetésből is meg lehet-e valósítani a budai fonódó villamos meghosszabbítását.
Szerző