Előfizetés

Hétfőn rendkívüli ülést tart a Parlament

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.31. 14:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Dömötör Csaba máris jelezte, hogy a kormány nem vesz részt az eseményen.
Közzétették az Országgyűlés rendkívüli ülésének napirendi javaslatát. A ülés hétfőn lesz, és a napirendi pontjai között szerepel az Európai Tanácsban július 21-én elfogadott uniós költségvetés.

Orbán „szembement azzal, mint amire állítása szerint felhatalmazást kapott”

A Demokratikus Koalíció közleményében azt írja: Orbán Viktor azzal ment ki a brüsszeli EU-csúcsra, hogy előtte határozatot fogadtatott el a magyar parlamenttel arról, hogy milyen feltételekkel fogadhatja el az uniós mentőcsomagot. „Azt mondta, arra kapott felhatalmazást az Országgyűléstől, hogy csak akkor bólintson rá az uniós mentőcsomagra, ha az EU megszünteti a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljárásokat, és az uniós pénzeket a jövőben nem kötik jogállami garanciákhoz. Az EU-csúcson a parlamenti határozat feltételeiből egyik sem teljesült, Orbán mégis elfogadta az uniós mentőcsomagot. A magyar miniszterelnök nem csak vesztesként tért haza Brüsszelből, hanem árulóként is, hiszen szembement azzal, mint amire állítása szerint felhatalmazást kapott a parlamenttől.” A párt hozzátette: „a Demokratikus Koalíció kezdeményezte, hogy a parlament tartson rendkívüli ülést a miniszterelnök brüsszeli vereségéről és árulásáról. Mostanra összegyűlt az ehhez szükséges számú ellenzéki aláírás, így lesz rendkívüli parlamenti ülés az ügyben. Tudni akarjuk, hogy Orbán Viktor miért ment szembe azzal, amire állítása szerint felhatalmazást kapott a parlamenttől, hogy miért árulta el a magyar parlament határozatában foglaltakat, és hogy miért vágott jó képet a nem mindennapi, egyenesen megalázó vereséghez.”

A Fidesz nem megy el az ülésre

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel közölte: a kormány nem vesz részt a baloldali pártok által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen a brüsszeli költségvetési megállapodással kapcsolatban. Hozzátette: a kabinet már részletes tájékoztatást adott arról, hogy a miniszterelnök 3 milliárd euró, azaz ezermilliárd forintos nagyságrendű plusz támogatást harcolt ki Magyarország számára. Emellett sikerült megakadályozni, hogy egy politikai zsarolási lehetőséget biztosító eljárást vezessenek be az uniós forrásokkal kapcsolatban – fogalmazott, és közölte, továbbra is küzdenek azért, hogy az átláthatatlanul működő, az egyes tagországok politikai életébe mindenféle demokratikus felhatalmazás nélkül beavatkozó aktivistacsoportok ne kaphassanak támogatást az uniós költségvetésből. „Sajnáljuk, és végtelenül szomorúnak találjuk, hogy a baloldali ellenzéki pártok a költségvetési vita során mindvégig az ország érdekei ellen politizáltak, és ugyanolyan lejárató kampányt folytattak, mint a járvány elleni védekezés legnehezebb heteiben ”– fogalmazott Dömötör Csaba, és hozzátette, „már csak ezért sem tartjuk indokoltnak, hogy az általuk kezdeményezett parlamenti színjátékban részt vegyünk”. 

Több százmilliós pluszforrással kutathatják a magyarságot a Várban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:42
A Magyarságkutató Intézet Úri utcai székháza (itt korábban a Magyar Országos Levéltár egyik tagintézménye működött)
Fotó: Google Maps
A Magyarságkutató Intézet idén 706 milliós bátorítást kap, de a jövő évi költségvetés miatt sem kell aggódniuk
Komoly összegú támogatást kapott a kormánytól a 2019 óta a budai Várban működő Magyarságkutató Intézet: egy csütörtöki kormányhatározat  több százmilliós pluszforrást biztosít arra, hogy átalakítsák,felújítsák az eddig használt helyiségeiket, és ellássák megnövekedett feladataikat - írja a 444.hu.  A Magyarságkutató Intézet idei költségvetési keretét 216,2 millió forinttal emelte meg a kormány, de e mellé még kaptak 490 milliót az általuk használt helyiségek felújítására. De azt is bebiztosították, hogy a 2021-es költségvetésből a Magyarságkutató  1,2 milliárd forintot kapjon. Ugyanakkor 2022-ben a költségvetési támogatásuk megint visszaesik 216,2 millióra.  A 101 munkatársat foglalkoztató, az EMMI alá tartozó szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség, vagyis- jegyzi meg a lap - ahogy az ilyen intézetek általában, a kormány történelemképére igyekeznek ráerősíteni.
 Kásler Miklós egyébként már tavaly is kevésnek tartotta a Magyarságkutatónak adott pénzt, ezért már akkor többletforrást kért. Az akkori tervek között szerepelt a városligeti Vajdahunyad várban létrehozandó Hun-magyar Múzeum is.  

Müller Cecília: Sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték – mondta a tisztifőorvos.
El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten újságírók előtt. Müller Cecília a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és járványügyi konzekvenciáit. Kiemelte: a járvány első hullámának kezelése miatt „relatíve alacsony” a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, és ezt el kell kerülni. A mezőkövesdi esetről közölte: három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek és a rendőrök a kontaktkutatás keretében, 43 fertőzöttet azonosítottak, közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, öt beteg került kórházba. Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték, ezért elmondható, hogy sikerült megállítani a járványt a dél-borsodi városban.