Előfizetés

Több százmilliós pluszforrással kutathatják a magyarságot a Várban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:42
A Magyarságkutató Intézet Úri utcai székháza (itt korábban a Magyar Országos Levéltár egyik tagintézménye működött)
Fotó: Google Maps
A Magyarságkutató Intézet idén 706 milliós bátorítást kap, de a jövő évi költségvetés miatt sem kell aggódniuk
Komoly összegú támogatást kapott a kormánytól a 2019 óta a budai Várban működő Magyarságkutató Intézet: egy csütörtöki kormányhatározat  több százmilliós pluszforrást biztosít arra, hogy átalakítsák,felújítsák az eddig használt helyiségeiket, és ellássák megnövekedett feladataikat - írja a 444.hu.  A Magyarságkutató Intézet idei költségvetési keretét 216,2 millió forinttal emelte meg a kormány, de e mellé még kaptak 490 milliót az általuk használt helyiségek felújítására. De azt is bebiztosították, hogy a 2021-es költségvetésből a Magyarságkutató  1,2 milliárd forintot kapjon. Ugyanakkor 2022-ben a költségvetési támogatásuk megint visszaesik 216,2 millióra.  A 101 munkatársat foglalkoztató, az EMMI alá tartozó szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség, vagyis- jegyzi meg a lap - ahogy az ilyen intézetek általában, a kormány történelemképére igyekeznek ráerősíteni.
 Kásler Miklós egyébként már tavaly is kevésnek tartotta a Magyarságkutatónak adott pénzt, ezért már akkor többletforrást kért. Az akkori tervek között szerepelt a városligeti Vajdahunyad várban létrehozandó Hun-magyar Múzeum is.  

Müller Cecília: Sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték – mondta a tisztifőorvos.
El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten újságírók előtt. Müller Cecília a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és járványügyi konzekvenciáit. Kiemelte: a járvány első hullámának kezelése miatt „relatíve alacsony” a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, és ezt el kell kerülni. A mezőkövesdi esetről közölte: három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek és a rendőrök a kontaktkutatás keretében, 43 fertőzöttet azonosítottak, közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, öt beteg került kórházba. Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték, ezért elmondható, hogy sikerült megállítani a járványt a dél-borsodi városban.

Elszabadult indulatok: felfüggesztette Göd polgármesterét a DK-LMP-Jobbik koalíció

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:25
Balogh Csaba, Göd polgármestere
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Bekiabálásokkal teli, feszült hangulatú ülésen tárgyalta újra pénteken Göd város önkormányzata Balogh Csaba polgármester (Momentum) felfüggesztésére tett korábbi indítványt.
A javaslatot az LMP, a DK és a Jobbik képviselői terjesztették be két hete, miután szélsőségesen megromlott a viszony a Fideszt ősszel leváltó koalícióban. Az akkori előterjesztés részeként fegyelmi vizsgálatot is indítottak Balogh Csabával szemben, amivel a polgármester eddigi intézkedéseit vizsgálják.

Mindkét javaslatot a Fidesz képviselői is támogatták, csak ennek köszönhetően jött létre a szükséges többség. A polgármester mellett szavaztak a Párbeszéd és a Momentum képviselői.

Az újratárgyalásra azért került sor, mert Balogh megvétózta az első szavazást a felfüggesztésről, ugyanakkor ezt nem tette a fegyelmi vizsgálat esetében, mondván „nincs takargatni valója”.

– Szégyen! – kiáltották a közgyűlés termét megtöltő civilek a szavazás eredményét látva. Balogh Csaba jogkörei két hétig – az előterjesztés értelmében – Fülöp Zoltán alpolgármesterhez (LMP) kerülnek, ez egybeesik a fegyelmi vizsgálat végével is.

Az ülés végig feszültségekkel teli volt. A szavazás előtt a polgármester szót kívánt adni a civileknek is, amire a vele szembekerült alpolgármesterek (Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László) frakciója módosítani akarta a szabályzatot, hogy erre ne kerülhessen sor. Ez meghatározta a felszólalások hangulatát, az indulatos felszólalásoknak pedig a legtöbb kritikát kapó Fülöp akart véget vetni ügyrendi javaslatával, ami csak olaj volt a tűzre.

– Nem pozícióharcokat kell folytatni, hanem tenni az adóbevételekért, az erdőirtás ellen a véderdő telepítéséért – mondta egy szót kapó lakos, aki bevallása szerint arra szavazott ősszel, hogy a Fidesz által oda vitt Samsung gyár miatti helyzetet rendezze az ellenzéki összefogás. Hozzátette, hogy „a Samsunggal együtt pokolba kívánja” azokat, akiknek a mostani helyzetet köszönhetik, utalva a politikai feszültségekre és a korábbi fideszes vezetés döntéseire egyaránt.  Kifogásolták azt is, hogy Fülöp Zoltánra a gödi lakosság egy százaléka szavazott, mégis most átveszi a választott polgármester jogköreit.

A fideszes képviselők is sok megjegyzést kaptak, az egyik felszólaló az előző polgármester, Markó Józsefhez beszélve beszélt csalódottságáról. Ám Markó fel sem nézett, amit nem csak a felszólaló, hanem a széles közönség is sérelmezett, különösen akkor, mikor Markó jelezte, hogy majd „alkalmas helyen és időben” válaszolni fog, ám ekkor kiabálásig fajult a helyzet, mert erre a civilek szerint korábban sem volt nyitott az előző városvezető. A felszólalások során többször szó esett arról is, hogy a Fidesz malmára hajtja a vizet a jelenlegi helyzet, amiben Balogh Csaba felelősségét is felemlegették. Igaz, az egybegyűltek döntő többsége elsősorban a polgármester mellett állt ki.

Fülöp Zoltán kérdésre sem kívánta elárulni, hogy a polgármester jogköreit átvéve mire készül a következő két hétben, milyen döntéseket kíván hozni, kiket akar leváltani pozíciójából vagy milyen gazdasági döntéseket hozna.

A szavazás után zárt üléssel folytatódott a közgyűlés, a lakosok egy része a hivatal épülete mellett várt be több képviselőt, folytatva számonkérésüket.