Előfizetés

Szombat éjjel nincs Lánchíd

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:13

Fotó: Béres Márton / Népszava
Muszáj állagmegóvási munkákat végezni.
Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig. A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése.

Napról napra izmosodik idehaza a fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 09:55

Fotó: koronavirus.gov.hu
Elhunyt egy 50 éves krónikus beteg férfi, és huszoneggyel, 4526-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A koronavirus.gov.hu kormányzati portál adatai szerint az elhunytak száma 597-re emelkedett, 3364 ember már meggyógyult. Az aktív fertőzöttek száma 565. Hetvenhárom koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7782-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 342 887. Ajárvány több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint azoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma is nő. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet szombattól a saját költségén kell elvégeztetnie. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és továbbra sem tartható 500 résztvevő feletti zenés, táncos rendezvény.

Területi kórokozás

Eddig Budapesten (2061) és Pest megyében (690) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (312), Zala (265), Csongrád-Csanád (144) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (130), a sor végén pedig Tolna megye áll (15).  

Bogdán Lászlót és a cserdi csodát méltatja az Economist

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.08.01. 09:40
VIRRASZTÁS - Bogdán László halála kiáltás mindnyájunk felé
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Visszautasította, hogy díszcigány legyen, viszont azon volt, hogy ne éljen hiába.
Mert nagyot álmodni a cserdi polgármester, aki nem csak azért küzdött, hogy faluja kikeveredjen a mélyszegénységből, hanem hogy a munka révén megváltozzanak a cigányságról alkotott előítéletek. Így lehet összefoglalni azt a meleg hangú méltatást, amit az Economist nyomtatott formában szentel Bogdán Lászlónak, miután az 46 évesen öngyilkosságot követett le. A polgármester, aki iszonyatos nyomorból indult, mintatelepülést csinált a 350 lakosú közösségből és még nagy tervei voltak. Családra nem jutott ideje, a helyieket tekintette a gyerekeinek. Mindig azt mondta, nincs abban semmi érdekes, hogy dolgoznak a cigányok, de belül ő is tudta, hogy dehogynem. Hiszen nem véletlenül alakult ki előítélet a romákkal szemben. A másik oldalon viszont igaz, hogy a történelem kemény sorsot mért a magyarországi romákra az utóbbi 600 évben. Bogdán a kiutat a munkában látta, miközben büszkén vállalta cigányságát és magyarságát is. Ám a cserdi csoda ellenére a falun határain túl akadtak ellenségei, mert egyesek akik azt gondolták, hogy éppen a negatív sztereotípiákra erősít rá, ha sűrűn emlegeti a cigányok rossz vonásait. Ugyanakkor visszautasította, hogy díszcigány legyen, viszont azon volt, hogy ne éljen hiába, ami esetében a falu fellendítését jelentette. Egy ízben megvallotta, hogy sokszor magába roskad, mert úgy érzi, nincs elég ereje a sok teendő elvégzésére. A nekrológ ugyanakkor az ismert cigány vicc analógiájára nyitva hagyja a kérdést, hogy akkor most a polgármester vak volt-e vagy bátor.