Előfizetés

Gulyás Gergely az Indexről: Vádként fogalmazódik meg a kormánnyal szemben, hogy ilyen megtörténhet, de miért ne történhetne meg?

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.02. 10:08

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Ha van egy szerkesztőségen belül egy vita, abba – magántulajdonosok esetén – a kormány semmilyen módon beleszólni nem tud. Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ebbe a kormány beleszólna” – jelentette ki a miniszter.
A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A tárcavezető hozzátette, hogy a néhány hete bevezetett intézkedések, mint például a határon belépők szigorúbb ellenőrzése vagy a külföldi országok kategóriákba sorolása, helyesek és beváltak. Emlékeztetett, hogy a kormány heti rendszerességgel dönt – az Operatív Törzs javaslata alapján – az esetleges módosításokról, így a külföldi országok besorolásának megváltoztatásáról is.
„De most úgy láttuk, hogy ha nem hozza be senki külföldről a vírust, akkor Magyarországon a jelenlegi szabályok fenntartása mellett – amelyek beváltak – a fertőzésszám megmaradhat az európai összehasonlításban is alacsonynak mondható szinten”

– tette hozzá.

Elmondta azt is, 5,3 milliárd forintot különített el a kormány, hogy segítse a zeneiparban dolgozókat, akiket nehezen érint a fesztiválszezon elmaradása. Hozzáfűzte, a kormány megérti ezeknek az embereknek a csalódottságát, de most a biztonság és az emberi élet védelme a legfontosabb. A támogatás pontos részleteit hamarosan nyilvánosságra hozza a Magyar Turisztikai Ügynökség – tájékoztatott a miniszter. A foglalkoztatási adatokról szólva közölte, úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy a kormány állja azt az ígéretét, ahány munkahelyet megszüntet a vírus, annyit teremtenek újra. Hozzátette, hogy a tavaly júniusi adatokkal összehasonlítva most 38 ezerrel dolgoznak kevesebben, de még így is több embernek van munkája, mint amennyinek idén januárban volt.
„Tehát nagyon reméljük, hogy még nyáron a foglalkoztatottság szintje visszaállhat az egy évvel ezelőtti foglalkoztatottsági szintre”

– mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: a tavalyi szint egyébként rekordnak számított, hiszen akkor 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon. A miniszter az Index.hu hírportál ügyéről szólva azt mondta, a főszerkesztő eltávolításába és az újságírók felmondásába a kormánynak nincs lehetősége beleszólni.
„Vádként fogalmazódik meg a kormánnyal szemben, hogy ilyen megtörténhet, de miért ne történhetne meg? Tehát, ha van egy szerkesztőségen belül egy vita, abba – magántulajdonosok esetén – a kormány semmilyen módon beleszólni nem tud. Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ebbe a kormány beleszólna”

– fogalmazott.

Kilenccel emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.02. 09:35

Fotó: Komka Péter / MTI
71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4535-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 597 fő, 3389-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549 fő – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 36 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 344 997 mintavétel történt eddig. „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7436 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2062) és Pest megyében (690) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (312) és Zala (265) megye. A legkevesebb fertőzött Tolna (17), Békés (17), Jász-Nagykun-Szolnok (24) és Vas (27) megyében van Magyarországon. 

Már 17,8 milliónál a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 17 795 047 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 684 111, a gyógyultaké pedig 10 502 330 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. A Worldometers összesítése alapján már 18 026 297 a fertőzöttek száma, és 688 974 ember vesztette életét a járvány következtében. Egy nappal korábban 17 591 973 fertőzöttet tartottak nyilván a Johns Hopkins Egyetem összesítésében, a halálos áldozatok száma 679 439, a gyógyultaké pedig 10 330 970 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Vasárnap még marad a csendes, nyugodt idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jövő hét első felében viszont mozgalmas lesz az időjárás.
Vasárnap alapvetően felhőtlen időre számíthatunk, csak helyenként jelenhet meg az égen kevés fátyol- és gomolyfelhő, csapadék estig nem valószínű. Elsősorban a Kisalföldön megélénkül a délkeleti, déli szél. A zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A hőmérséklet kora délután 27 és 33, késő este 17 és 24 fok között várható. A hét elejére hullámzó front érkezik, majd egy légörvény alakul ki a közelünkben. Változékony, mozgalmas időre van kilátás a jövő hét első felében.