Előfizetés

Meghalt Wilford Brimley

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.02. 13:55

Fotó: Shutterstock
Az amerikai színész szombaton, egy utahi kórházban hunyt el.
Nyolcvanöt éves korában meghalt Wilford Brimley amerikai filmszínész, akit a mozirajongók a Selyemgubó és A cég című filmekben nyújtott alakításával zártak a szívükbe. Menedzsere, Lynda Benksy közlése szerint Brimley szombaton hunyt el egy utahi kórházban számos betegség után. Az Utah államban született Brimley lovasjelenetekben kaszkadőrként kezdte filmes pályafutását, színészként csak a 40-es éveiben mutatkozott be először. A hírnevet Ron Howard 1985-ben bemutatott sci-fije, a Selyemgubó hozta meg neki, ebben egy hetvenes éveiben játszó férfit alakít, aki egy floridai nyugdíjas otthon lakóival rájön arra, hogy idegen bolygóról jöttek energiái fiatalították meg őket. Emlékezetes szerepe volt William Devasher alakítása Tom Cruise oldalán az 1993-ban bemutatott A cég című filmben. Többször dolgozott együtt Robert Redforddal. Brimley 1988-ban ismét feltűnt a filmvásznon a Selyemgubó 2. – A visszatérés című filmben. Barbara Hershey színésznő, aki számos filmben játszott együtt Brimleyvel, csodálatos férfinek és olyan színésznek nevezte őt, aki mindig meg tudta nevettetni.

Felmondott a Színművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Gáspár Máté

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:50

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„A modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása” – közölte az egyetem vezetése.
Azonnali hatállyal felbontotta a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kötött szerződését Zsámbéki Gábor, miután az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki – írja a hvg.hu. „Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott” – közölte az oktató. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, illetve a Budapesti Katona József Színház alapító tagja azt is megjegyezte, hogy döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni, ám figyelembe ajánlotta a növendékei által előadott videót, melyet az SZFE Youtube-csatornájára töltöttek fel július elején. Ebből világossá válhat, miként gondolkodik a kialakult helyzetről és az ezt megelőző eljárás módjáról – üzente.
Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője a Facebookon közölte, hogy minden posztjáról lemond a Színművészeti Egyetemen. Úgy fogalmazott, „mivel a kinevezett kuratórium az egyes részszempontrendszereknek sem felel meg, s így összességében hatványozottan alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számomra objektíve elfogadhatatlan. Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok.”
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a Színművészeti kuratóriumi elnöke Vidnyánszy Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyetemi tanár lesz, akit már korábban „megszólítottak”, hogy vegyen részt az alapítványi munkában. Az intézmény szeptemberben kerül alapítványi fenntartásba, az ITM pedig felsorolta az alapítvány tagságát is.

A cél az „erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa közleményben reagált a döntésre. Ebben azt írták, a sajtóból ismerték meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát.
„A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben”

– fogalmaztak.

Hozzátették, hogy a kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Szerintük Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja az egyetem hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata – hangsúlyozták.
„Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”

– írták a közleményben.

Ha nem szemet műt, autót szerel

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.08.01. 09:00

Fotó: Hajdú D. András
Fáradhatatlanságával és szaktudásával ezreknek adja vissza a látást Afrikában dr. Hardi Richárd, akiről Hajdú D. András készített díjnyertes fotósorozatot és dokumentumfilmet.
Két Magyarországnyi területen látja el a kongói betegeket dr. Hardi Richárd misszionárius szemorvos, aki életét arra tette fel, hogy látást adjon a háborúiról és mindent átszövő korrupciójáról ismert ország lakóinak. A Kongói Demokratikus Köztársaság Afrika második legnagyobb, és világ egyik legszegényebb országa, jelentős része trópusi esőerdő, nyolcvanmillió ember lakja. Ez a hely ragadta magával a magyar orvost, aki néhány évet töltött Algériában, majd 1995-ben, amikor lehetősége nyílt rá visszatért a kontinensre. A Nyolc Boldogság katolikus közösség tagjaként Kasai megye Kabinda városában kezdte munkáját. A vakság a lakosság egy százalékát érinti az országban, ezek fele szürkehályog (szakszóval cataracta) miatt veszítette el látását, ami rövid műtéti úton gyógyítható, ám Kongó több vidékén egyetlen szemész sincs, ezért az orvos két-háromhetes missziókat szervez, hogy azokhoz is elérjen, akik másként nem jutnak szakorvosi ellátáshoz: mobil műtője segítségével elképzelhetetlen körülmények között százak látását adja vissza.
Huszonöt évre visszanyúló történetének szeletébe és mindennapjaiba nyújtanak bepillantást Hajdú D. András fotográfus képriportjai, valamint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban csütörtök este bemutatott Szemtestvér című dokumentumfilmje. A fotográfus 2014-ben értesült a misszionárius orvos munkásságáról, amely aztán annyira felkeltette kíváncsiságát, hogy 2015-ben, és 2019-ben is ott töltött két hónapot. Dokumentálta munkáját a megye központjában, Mbuji-Mayijban, ahol 2006-ban dr. Hardi Richárd egy szemészeti centrumot hozott létre (jelenleg itt adományokból modern szemészeti komplexum is épül), valamint kitelepüléseinek során is követte őt, amely akár több száz kilométeres utazásokat is jelentett.
Közös tapasztalásaikról is meséltek a filmbemutató kapcsán rendezett csütörtök esti beszélgetésen, ahol az érdeklődők Virágvölgyi István kurátor kérdései mentén a fotóriporteri munka izgalmait, és az orvos elszántságát is közelebbről megismerhették. Megtudhattuk, az európai fotósnak váratlan kihívásokkal is szembe kell néznie, ha kamerájával valódi kuriózumnak számít a helyiek számára, és minden lépését gyerekek tucatjai követik; hogy az 1996-os háború idején egyedül dr. Hardi Richárd maradt ott a területen, ezzel reményt adva a helyieknek: amíg ő ott van, addig nincsenek veszélyben. A doktor azt is elárulta, a sűrű betegellátás után az autószerelés vagy a zongorahangolás tudja kikapcsolni. Nem mindennapi tevékenységéről egészen természetesen nyilatkozott, amit a fotó- és filmes dokumentáció is jól érzékeltet: messze túlnyúlik a sokszor egzotikus vagy távolságtartó bemutatáson. A látásukat visszanyert gyerekek felszabadult örömtáncát és nevetését látva mindenféle magyarázat nélkül is érhető dr. Hardi Richárd munkájának jelentősége. Elég belegondolni, vak emberek gyakran több száz kilométert tesznek meg gyalog – európai méretű országok területén kelnek át – abban a hitben, hogy a szemorvos visszaadja a látásukat, ezzel lehetőséget és esélyt nyújtva számukra egy teljesebb életre. Még mindig sokan vannak azonban, akik nem értesültek a műtét híréről, ezért a doktor nem áll meg: szeretné, ha az épülő kórházzal párhuzamosan az oktatás is fejlődhetne, s helyi orvosok vennék majd át az ő munkáját. A felvételekről is tükröződő töretlen lelkesedése és példája sokunkat megállásra késztethet, talán nem árt átértékelni saját, többnyire elfeledett, privilegizált helyzetünket: mennyit is kell gyalogolnunk a legközelebbi szakorvosig?

Díjnyertes képek

Hajdú D. András Kongóban készült fotósorozataival 2015-ben és 2020-ban is elnyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat első díját, és ez évben az amerikai Pictures of the Year pályázatán is második díjat nyert. A díjnyertes képeket szeptemberben a Magyar Sajtófotó Kiállításon is láthatja majd a közönség, ekkor a dokumentumfilmet ismét vetítik majd. Dr. Hardi Richárd tevékenységéről bővebben a procongo.hu weboldalon értesülhetnek, Hajdú D. András projektjéről pedig a hda.hu/szemtestver oldalon.