A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas fantázianevű édességét választották idén Magyarország Tortájának. Az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón bejelentették a cukormentes országtortát is, amely a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült, Szentivánéji Álom elnevezésű alkotása lett. A cukormentes verseny "leginnovatívabb recept” különdíját a monori Ami Süti érdemelte ki az Ami Pisztácia nevű versenyművével. A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortának járó különdíjat pedig a szegedi Virág Cukrászda nyerte a berkenyét tartalmazó Mogyorócskával.
A Füredi Krisztián készítette, Curiositas, azaz Kíváncsiság nevű sütemény, amelyet a cukrászda Facebook-oldala szerint a Gundel torta inspirált, a leírása szerint úgy készül, hogy a mandulás tésztára tejcsokoládés-mogyorós, ropogós birsalmazselét, mandulamousse-t tesznek és étcsokoládéval húzzák át.
A Dienes Andrea cukrászmester vezetésével készült Szentivánéji Álom, amely a cukrászat közösségi oldala szerint az "eddigi legkülönlegesebb süteményük". A torta nemcsak hozzáadott cukrot nem tartalmaz, nincs benne búzaliszt, színezék, aroma és tartósítószer sem. Ízvilágában a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém dominál, amelyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortának a cukormentes fehércsokoládé borítás és a koszorúszerűen elhelyezett liofilizált meggy kölcsönöz elegáns külsőt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelete 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, ezért, a tájékoztatás szerint, nemcsak a tudatosan táplálkozóknak, hanem a cukorbetegeknek is jó választás lehet.
A két győztes tortát augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában lehet megkóstolni.
A hobbicukrászok is versenyeznek
Idén is meghirdették a házisütésű torták versenyét is, amelyre a nem szakképzett cukrászok szeptember közepéig nevezhetnek.