Előfizetés

Épségben kimászik a békából egy bogár

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.04. 12:05
Illusztráció
Fotó: Bruno Guenard/Biosphoto / AFP
A rovar ürítésre ingerli a hüllőt, és így kiszabadul.
Képes sértetlenül kimenekülni az őt lenyelő békából egy különleges bogár, a Regimbartia attenuata – közölte Sindzsi Szugiura, a japán Kobe Egyetem ökológusa. A rovar bizonyos békafajokból tud épségben előkerülni, ilyen például a Pelophylax nigromaculatus, amelynek sok más békafajhoz hasonlóan nincsenek fogai, így nem tudja lenyelés előtt megölni a rovart. Ezt a feladatot az emésztőrendszere végzi el. Ez azonban nem működik a Regimbartia attenuata esetében, amely a szakértő szerint ürítésre ingerli a békát, hogy kiszabaduljon.
A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy első alkalommal sikerült dokumentálni, amint a rovar épségben kimászott a békából az elfogyasztása után. A bogár és a béka Japán ugyanazon mocsaras területén él. Fiatal és felnőtt békákkal etették meg a bogarakat a szakértők, hogy a rovar önvédelmi technikáját megvizsgálják. A békák könnyedén lenyelték a rovarokat, de hat órán belül a bekebelezett rovarok 93,3 százaléka előbukkant a hátsó fertályukon, ugyanolyan élénken, mint hosszú utazásuk elején.
A kutatók megfigyelték, hogy ugyanez történik négy másik békafaj, a Pelophylax porosus, a Glandirana rugosa, a Fejervarya kawamurai és a Hyla japonica esetében is.

Farkaskölyköt filmezett egy erdész a Bükkben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.04. 09:16
Illusztráció
Fotó: STEFAN SAUER/dpa Picture-Alliance / AFP
Az állat némi távolságtartással közelítette meg a videó készítőjét.
Munka közben farkaskölyökkel futott össze egy erdész a Bükkben. Mint a Facebook-oldalán írta, ez nem újdonság, viszont ezúttal le is tudta videózni az óvatosan közelítő és autóját gyanakodva kerülgető „legfiatalabb hegylakót”.
Az Északi-középhegység egyes területein már tartósan megtelepedtek és szaporodnak is farkasok, de kölykökről eddig csak vadkamerás felvételek készültek – írta a 444.

Kutyákat is bevetnek a koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.03. 10:12
Illusztráció
Fotó: THOMAS FREY/dpa Picture-Alliance / AFP
Hamar megtaníthatók az ebek, hogy megkülönböztessék az influenza és a SARS-CoV-2 vírusokat.
A keresőkutyákat egy hét alatt meg lehet tanítani arra, hogy az új típusú koronavírussal fertőzött mintákat azonosítsák – igazolták a Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem kutatói a német hadsereggel együttműködésben folytatott kísérletei. A Koblenz mellett zajló különleges kiképzés során a kutyák az 1012 minta 94 százalékánál jeleztek; megkülönböztették az influenza vírusokat a koronavírusétól – írta az Euronews.
A német mellett az osztrák hadsereg is nyomkereső kutyák segítségével próbálja kiszűrni a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket. A kísérletben egy belga juhászkutyát képeztek ki a fertőzöttek azonosítására, a vizsgálat július végéig tartott, ezután következik az értékelése – írta korábban a Napi.hu.
Mivel a kutyák szaglása nagyjából egymilliószor fejlettebb, mint az emberé, szinte bármit képesek kiszagolni és azonosítani. Előre tudják jelezni az epilepszia-rohamokat, a vércukorszint változását, a Parkinson-kórt, egyes daganatos, valamint olyan fertőző betegségeket, mint például a malária.