oktatás;járvány;pedagógusok;Miniszterelnökség;gyerekfelügyelet;

VIP-gyerekmegőrző közpénzből

A veszélyhelyzet idején, két és fél hónap alatt bruttó 4,4 millió forintot költött a Miniszterelnökség az ott dolgozók gyermekeinek felügyeletére – tudta meg lapunk.

Míg sok családban komoly nehézséget jelentett a tavaszi járványcsúcs és kijárási korlátozás idején a gyerekek felügyeletének megszervezése, addig a Miniszterelnökség jelentősen megkönnyítette dolgozói helyzetét. A hivatal szerződéslistájából kiderül ugyanis, hogy a tárca gondoskodott a munkatársak gyerekeinek felügyeletéről: négy óvónővel és két tanítónővel kötöttek szerződést gyerekfelügyeletére. Ez összesen 4,4 millió forintba került.

Mint azt a Miniszterelnökség kérdéseinkre közölte, a megbízott pedagógusok tizenhat óvodás, valamint hét kisiskolás gyerekkel foglalkoztak, és ötfős csoportokban felügyeltek rájuk. Az óvónők megbízatása március végétől május utolsó napjáig tartott, és havonta bruttó 300 ezer forintot kerestek. A két tanítónő március végétől június közepéig felügyelte a kormányzati munkatársak gyerekeit, havi bruttó 412500 forintért.

A szerződések összesítése nyomán kiderült, hogy a Miniszterelnökség két és fél hónap alatt bruttó 4,4 millió forintot költött a dolgozók gyermekeinek felügyeletére. Megkérdeztük a tárcát, hogy miért kellett közpénzből külön felügyeletet szervezni. A Miniszterelnökség kitérő választ adva a közfeladatok folyamatos ellátásával indokolta a gyerekfelügyelet megszervezését. Arra nem tértek ki, hogy azokra a szülőkre, gyerekekre ki gondolt, akiknek elérhető közelségében nem volt ügyelet. Arra sem feleltek, hogy a dolgozók miért nem az iskolai, óvodai ügyeleteket vették igénybe, ha volt ilyen lakóhelyük közelében.

Lapunk elérte a Miniszterelnökségnek dolgozó egyik óvónőt, aki azt mondta, hogy a kerületi önkormányzaton keresztül keresték meg. Kitért arra is, hogy napi hat órában dolgozott a miniszterelnökségi gyermekmegőrzőben, amit szerinte az igazságügyi tárca dolgozóinak gyerekei is használhattak. Emellett, mint mondta, főállásában távmunkában dolgozott. Egy tanítónő arról számolt be, hogy közvetlenül a Miniszterelnökség kérte fel a munkára, és a gyerekfelügyelet mellett ő is folytatta az általános iskolai távoktatást.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője érdeklődésünkre úgy vélekedett: – Megértjük, hogy a nélkülözhetetlen feladatokat ellátó, járvány alatt is dolgozó minisztériumi alkalmazottak gyermekeinek bébiszittert keresett a gondos munkáltató. Azt már kevésbé, hogy ez csak a minisztériumban dolgozóknak járt. A gyermekfelügyelet megoldása ugyanis a veszélyhelyzet alatt országos probléma volt, nehéz helyzetben voltak például azok az orvosok, buszsofőrök és bolti eladók is, akik a járvány alatt nem dolgozhattak home office-ban.

Az érdekvédő szerint a kettős mérce a bérezésben is érzékelhető. A szerződött óvodapedagógusok és tanítók a főállásuk mellett annyit kerestek havonta, amennyit egy Pedagógus I. fokozatba sorolt óvodapedagógus legalább 27 év jogviszonyban töltött idő után kapna. Hangsúlyozta: nem a gyermekfelügyeletre, minisztériumba beszervezett pedagógusok kerestek sokat, hanem a pedagógus-bértábla szerinti illetmények alacsonyak.