Előfizetés

Bemutatták a járványügyi bevetési egységet

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.07. 12:51

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Elsődleges feladatuk a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása.
A járványügyi bevetési egység elsődleges feladata a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása – hangzott el az egység pénteki budapesti, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján. Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte: Magyarország ugyan sikeresen védekezett a járvány első szakaszában, ám a járványveszély nem múlt el. A veszélyhelyzet megszüntetése után létrehozták a járványügyi bevetési egységet. Elmondta, hogy az egység feladata az együttműködő szervezetek – a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat – munkájának koordinálása és az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása. Munkájukat az ügyeleti központ által működtetett értesítési és jelentőrendszer segíti. Az egység jogosult korlátozó intézkedések elrendelésére – tette hozzá. Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője közölte: elsődleges feladatuk a területi védelmi bizottságok munkájának összehangolása. Az egység rendelkezésére áll a katasztrófavédelem által működtetett mobil labor is.
Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta részt vesznek a határátkelőhelyeken a beutazók szűrésében, és több mint 60 ezer mintavételt hajtottak végre a lakosság körében. Emellett részt vesznek a fertőzésgyanús betegek ellátásában, szállításában. Haláchy Enikő, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)főosztályvezetője kiemelte: feladatuk, hogy biztosítsák a szükséges védőfelszereléseket az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi és honvédelmi szervek, valamint az idősotthonok részére. Szabó Pál, az Országos Kórház-főparancsnoki Támogató Törzs képviselője emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után is 92 kórházparancsnok segíti országszerte a járvány elleni védekezést. Ezen felül április végétől 19, kétszáz gondozottnál nagyobb létszámú idősotthonban kezdték meg a munkát intézményparancsnokok. Feladatuk az egészségügyi készletek megóvása, a járványügyi előírások betartásának ellenőrzése. Miklovich János, a honvédség vegyvédelmi zászlóaljának parancsnoka felhívta a figyelmet arra, hogy a zászlóalj olyan speciális alakulat, amelynek a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek elleni védekezés a feladata. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznek minden olyan eszközzel, amely a járvány elleni védekezésben is hatékonyan felhasználható. A fertőtlenítő csapatok bárhol, bármikor bevethetők – mondta az ezredes. A tájékoztató után az egység tagjai bemutatták a védekezéshez használt technikai eszközöket.

Több tízmilliós osztalékot szakít a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és családja egy kulcsos cégből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.07. 11:04

Fotó: Népszava
A Kocsis família megcsapolta a vállalkozás tartalékait is.
Ötvenegy millió forintos rekordosztalékot vettek ki tavaly Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének és családjának cégéből, a Hobby Key Kft.-ből – írta meg az mfor.hu a társaság 2019-es beszámolója alapján. A dokumentumból kiderült, hogy a nyereség mellett még a cég tartalékait is megcsapolták. Ugyanakkor az is szembetűnő, hogy az elmúlt pár évben rohamtempóban nőtt a cég rövid lejáratú tartozása, amely már eléri a 87 millió forintot. A Kocsis família vállalkozása a cégjegyzékben szereplő fő tevékenység szerint fémáru, szerelvény, fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozik, a honlapjukon azonban leginkább kulcsokat, kulcsmásoló-, maró- és fűrésztárcsa-élező gépeket, valamint távirányítókat kínálnak nagykereskedőknek. Az mfor.hu szerint a rekordosztalék a korábbiaknál jövedelmezőbb gazdálkodás miatt keletkezhetett. Tavaly az előző évinél 6 millióval több árbevételt, 136,6 millió forintot könyvelhettek el tavaly. Ezzel párhuzamosan a ráfordítások összességében még csökkentek is, ezért közel 70 százalékkal nagyobb nyereséget tudtak végeredményben kimutatni. Az előző évi 21 millió forint után 35,5 millió maradt a cég kasszájában. Az elmúlt tíz év adataihoz képest minden eddiginél több pénz jutott a családtagokhoz. A kft.-ben egyébként Kocsis Máté mellett még három családtag tulajdonos, egyformán 25-25 százalékos részesedéssel.  

Homályosan fogalmazott vagyonnyilatkozat

A beszámoló mellé csatolt határozat alapján összesen 51 millió forintot vettek ki a Hobby Key Kft.-ből, ami azt jelenti, hogy Kocsis Máté önállóan 12,75 millió forinthoz jutott. A dokumentum szerint a 2019-es év nyereségét, a 35,5 millió forintot teljes egészében kiutalták, ezt kiegészítették még 15,5 millió forinttal az előző évek eredményeit halmozó eredménytartalékból, illetve véglegesítették a kiosztott 6 millió forint osztalékelőleget. Így 2010 óta összesen 75,1 millió forintot fizetett ki osztalékként a Kocsis-család, amiből a fideszes képviselőhöz 18,7 millió forint jutott. Bár a kifizetett osztalék nagysága elméletileg a képviselő vagyonnyilatkozatából kiderülhetne, ám Kocsis Máté az egyéb jövedelem soron nem szokta számszerűsíteni azt, hogy mennyi osztalékot biztosított neki a Hobby Key Kft. Jellemzően a vonatkozó sorba csak annyit ír: „osztalék (forgalomtól függően)”.

Meghalt két beteg, újabb 24 embernél igazolták a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.07. 09:12

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő.
24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4621 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 602 főre emelkedett, 3464-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő – közölték pénteken a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 355 467 mintavétel történt eddig.  „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Péntektől a koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolásúnak számít Spanyolország. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7092 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2074) és Pest megyében (695) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (315) és Zala (265) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (18), Tolna (19), Jász-Nagykun-Szolnok (25) és Heves megyében (28) van Magyarországon. 

Meghaladta a 19 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Átlépte péntek reggelre a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Az amerikai egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján már 19 091 446 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 714 767, a gyógyultaké pedig 11 550 2328. Egy nappal korábban 18 752 917 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 706 761, a gyógyultaké pedig 11 308 298 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.