Előfizetés

Kaland, játék, kockázat: egymás nyakába lihegnek az utasok a velencei strandvonaton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 11:11
Képünk illusztráció, a fénykép nem a MÁV-Start vonatán készült
Fotó: Shutterstock
Hiába a maszk, ha lépni sem lehet a tömegtől, rengetegen zsúfolódtak fel szerelvényre.
Elképesztő tömeg zsúfolódott fel szombat reggel a Déli pályaudvarról Velencére tartó vonatra: nemhogy ülő – de állóhely is alig akadt a 9:10-kor startoló járaton, annyian voltak, hogy a kalauz ne tudott mozogni közöttük, és ellenőrizni a jegyeket – számolt be tömegjelenetekről a Népszava fürdőzni induló munkatársa.
Kollégánk fényképeket is készített a tömött, egy légterű szerelvényről – ezeken látszik, hogy az utasok nemhogy a másfél métert, de a harminc centiméteres távolságot sem tudják mindig tartani egymástól. Bár láthatóan mindenkin van védőmaszk, a zsúfoltság így is komoly kockázatot jelent a járvány újból erősödése idején, tekintve, hogy a motorvonatot utasterét klímaberendezés hűti, ami a benti levegőt forgatja. 
Az eset ráadásul nem egyedi – hétvégente rendszeres a zsúfoltság a Velencére tartó járatokon; eközben tudható, hogy a MÁV a járványhelyzetre való tekintettel csak minden második ülőhelyre ad el pótjegyet a balatoni járatokon, így biztosítva az utasok közötti távolságot.
Hogy a velencei vonatokon miért nem figyelnek a védőtávolság betartására, arról levélben kérdeztük meg vasúti társaságot: arról is érdeklődtünk, hogy - ha a zsúfoltság számukra is egyértelmű -miért nem sűrítik jobban a hétvégi járatokat, vagy csatolnak plusz szerelvényeket a meglévőekhez. Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

MÁV: mi most is készültünk

A MÁV szerint ők mindent megtettek a hétvégi roham kezelésére: mint a Népszavának küldött válaszukban írták:  "A vasúttársaság erre a hétvégére is kiemelten készült, mozgósította a tartalékait és a lehető legnagyobb kapacitással üzemelteti járműveit a turisztikailag frekventált vonalakon. A Velencei-tó utasforgalmának kiszolgálása az átlagosan félóránként közlekedő Z30 és G43 viszonylatszámozású járatainkkal biztosított a nyári menetrendi időszakban, így ezen a hétvégén is. Dupla és tripla egységű motorvonatokat közlekedtet a MÁV-START. (Maximum 3 egységből állhatnak a FLIRT motorvonatok. Egységenként 200 ülő és 164 állóhely, azaz három egységgel egyidőben akár több mint ezer utast tudunk szállítani). A Velencei-tóhoz közlekedő járatok nem hely- és/vagy pótjegykötelesek."  A járványhelyzet kapcsán azt a MÁV is hangsúlyozta, hogy járataikon a védőmaszk használata kötelező - a zsúfoltság jelentette fertőzéskockázatra azonban nem tértek ki.

Kiemelt cél lett az egykori pártüdülő felújítása, a kormánynak kedves cég ígéri: továbbra is lehet strandolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 11:10

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A projektet megvalósító cég már így is kapott 1,8 milliárd forint közpénzt.
A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a balatonvilágosi Club Aliga (a volt MSZMP-pártüdülő) területén megvalósuló beruházást, írja a hvg.hu.  A területet tulajdonló Pro-Mot Kft. tőzsdei anyacége, az Appeninn Nyrt. szerint így kiszámíthatóbb ütemezés mellett valósulhatnak meg a fejlesztések - tovább erősítve a balatoni turizmust. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára – ígéri az Appeninn. Azt is ígérik, hogy a kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, a Balatonvilágos Község Önkormányzata bevonásával történik. A Pro-Mot Kft.-ben korábban érdekelt volt Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is. A Pro-Mot egyébként 1,8 milliárd forint támogatást kapott az állami Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében.  

Koronavírus: javában 30 felett az új, hazai fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 09:55

Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
Szerencsére most senki nem halt meg.
Az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 32-vel, 4653-ra emelkedett Magyarországon, nincs újabb elhunyt, írja a koronavirus.gov.hu. (Az új típusú koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 602, 3491-en gyógyultak fel a betegségből.) Kórházban 69 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Jelenleg 7092-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma elérte a 358 437-et. A hivatalos cél az, hogy a vírust a határon kívül tartsák és elkerüljék a további szigorításokat, korlátozásokat - ám a jelek szerint egyre nehezebb tartani ezt a mondást, noha beutazási korlátozások vannak hosszú napok óta érvényben. (A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.) Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Vírustérkép

Budapesten (2081) és Pest megyében (700) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (151), Borsod-Abaúj-Zemplén (144) és Győr-Moson-Sopron megye (103), a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (18-18).