Előfizetés

Őrült nagy az igény: még 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.11. 21:51
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A 2017-ben meghirdetett program rendesen megcsúszott, mert miközben már 2018-ban 16 új lőtér építésével számoltak, idén tavaszra még csak az első öt kapta meg az építési engedélyt.
Egy keddi kormányhatározat szerint újabb 11 honvédelmi sportközpont építését vette tervbe a kormány - szúrta ki a 444. Ezek olyan lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítmények lesznek, amik „közösségi programok, sportlövész, küzdősport, általános képességfejlesztő foglalkozások, valamint elméleti képzések megtartására lesznek alkalmasak”. Tavaly karácsonykor öt honvédelmi sportközpont építését jelentették be (Balassagyarmaton, Újfehértón, Szarvason, Szigetváron és Baján). Idén nyáron pedig Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos azt hirdette, hogy minden járásban lesz honvédelmi sportközpont. (197 járás létezik, ebből 23 a fővárosban működik.) De a 2017-ben meghirdetett program így is rendesen megcsúszott, mert miközben már 2018-ban 16 új lőtér építésével számoltak, idén tavaszra sikerült eljutni odáig, hogy az első öt megkapta az építési engedélyt. Ehhez képest most újabb 11 honvédelmi sportközpont építésére csoportosítottak át költségvetési forrásokat: Kisvárdán, Körmenden, Nagykanizsán, Berettyóújfalun, Pécsen, Sárospatakon, Makón, Szekszárdon, Székesfehérváron, Kecskeméten és Zalaegerszegen.  A Beruházási Ügynökség 550 millió forintot költhet el az előkészítésre, amivel legkésőbb 2021 végéig kell elkészülnie - írja a portál.

Felhőszakadás és hőség miatt is figyelmeztetést adott ki szerdára az OMSZ

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.11. 21:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kidőlt fák és a hirtelen lehullott sok eső miatt is kérték a tűzoltók segítségét a keddi zivataros idő következtében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedd este.
Dóka Imre elmondta: országszerte mintegy 50 esetben riasztották a tűzoltókat. Budapesten jellemzően a kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak gondot. A Tolna megyei Dombóváron több lakóház pincéjét, garázsát öntötte el a víz. A Veszprém megyei Zircen egy közintézményben okozott kárt a nagy mennyiségű esővíz - közölte a helyettes szóvivő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd esti veszélyjelzésében azt írta: a Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén még lehetnek elszórtan zivatarok, néhol felhőszakadással, jégesővel és 60 kilométer/órát meghaladó széllel. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék hullhat. Éjszaka a zivatarok átmeneti megszűnése után kiemelten az Alpokalján, Dél-Dunántúlon lehetnek még reggelig intenzív zivatarok és felhőszakadás. Szerdán napközben a Dunántúl délnyugati felén még várhatók zivatarok, egy-egy helyen felhőszakadással, jégesővel, illetve 60-70 kilométer/óra feletti széllel, majd estére ott is megszűnhetnek a zivatarok. Szerdára a felhőszakadás veszélye miatt Zala megyére adtak ki másodfokú, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést. Zivatarveszély miatt Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében figyelmeztetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 Celsius-fok között valószínű. 

Szégyen, hogy a „két jó barát” idáig jutott

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.08.11. 19:43

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Mintegy százan gyűltek össze a Bajza utcában, a lengyel nagykövetség épületénél, ahova kedd délután a Budapest Pride és az Amnesty International Magyarország szervezett szolidaritási rendezvényt. A nagykövetséget fémkordon és sok rendőr védte.
A lengyel rendőrség csaknem ötven LMBTQ-aktivistát vitt el nemrég Varsóban. A tüntetők élőlánccal próbálták megakadályozni egyik társuk, Margot Szutowicz jogtalannak tartott letartóztatását. Korábban ő egy-egy fotó erejéig rózsaszín maszkot és szivárványzászlót rakott több köztéri szoborra, ezek között volt egy Jézust ábrázoló alkotás is: vallásgyalázás címén indult ellene eljárás. Folytatta a tiltakozást, megrongált egy teherautót, amely homofób szövegeket hirdetett.
A budapesti szolidaritási demonstráció szervezői szerint a rendőrség több alkalommal is szükségtelen erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben. Emlékeztettek rá: a lengyel elnökválasztási kampány során a későbbi győztes Andrzej Duda az LMBTQ-közösség elleni gyűlöletpropagandára épített.
- Nagy baj van, ha normává válik, hogy egy kisebbséget szabad utálni – jelentette ki az egyik szónok, Peksa Kama (félig lengyel, félig magyar származású) LMBTQ-aktivista. Szerinte annak a politikusnak, akinek valaha kijött a száján bármilyen kisebbséggel kapcsolatban, hogy „az nem egy embercsoport, hanem olyan ideológia, mint a kommunizmus”, vagy az, hogy „a legnagyobb fenyegetés, ami családokat érhet”, takarodnia kell a politikából, mert „kétszínű, fasiszta, hatalommániás és mint ilyen, alkalmatlan arra, hogy emberek élete fölött hozzon döntéseket”.
Hangsúlyozta, hogy Magyarországon is hasonló kommunikációt, háborús retorikát folytat a kormány. Szégyennek nevezte, hogy a „két jó barát” idáig jutott. Ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni, veletek vagyunk! – üzente végül a lengyel LMBTQ-közösségnek és támogatóiknak Peksa Kama.
A demonstráció részeként tucatnyian a földre feküdtek. Színes pólóikon ez a felirat állt: „Szeretni emberi jog”. A szervezők azt kérik az Európai Bizottságtól és az Európai Parlamenttől, hogy tartsanak rendkívüli ülést a lengyel LMBTQ-emberek ügyében, és tegyenek meg mindent azért, hogy a „politikai foglyokat azonnal elengedjék”.