Előfizetés

Belarusz: Kezd átállni a rendőrség a tüntetők oldalára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 09:49

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Fehéroroszországban egyre több vállalat lép sztrájkba. Alekszander Lukasenko napjai meg vannak számlálva. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt állította csütörtökön, Lettország hasonlóan ítéli meg a jelenlegi fehéroroszországi helyzetet, nagy különbség azonban, hogy Riga szolidaritást vállalt a tüntetőkkel.
 Egyre több jel utal arra, hogy a hadsereg, a rendőrség, de még a hírhedt romamrendőrség, az OMON egyes tagjai is kezdenek átállni a fehéroroszországi tüntetők oldalára, így minden jel szerint meg vannak számlálva Alekszander Lukasenko napjai. A megmozdulások vasárnap óta tartanak, amikor az államfő nyilvánvalóan elcsalta a voksolást. A rohamrendőrséget, illetve a nehézfegyvereket visszavonták Minszkből, csütörtökön este a belbiztonsági erők hosszú konvoját látták dél felé haladni. Előzőleg a rezsim illetékese azt közölte, nem akarnak háborút. Jurij Karajev belügyminiszter pedig egy televíziós interjúban elnézést kért azoktól, akik nem vettek részt a tüntetéseken, mégis sérüléseket okoztak nekik. Ugyanakkor a voksolás elcsalásáról nem beszélt. A rezsim meghátrálását jelzi, hogy elengedték az embereket az Okresztina utcai fogdából, akik láthatóan sokkos állapotban voltak, amikor leírták, milyen elképesztő brutalitás uralkodik az intézmény falai mögött. Egy a fogdán kívül készült felvételen hallani is lehetett az emberek sikolyát.
Gumibot okozta sérüléseiket mutatják a fogdáról szabadult tüntetők
Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Lukasenko adminisztrációjának stratégiája azért változott meg, mert egyre többen csatlakoznak a sztrájkhoz. Már tegnap egy sor vállalat csatlakozott a munkabeszüntetéshez, a minszki elektrotechnikai Kozlov Művek, a valamint egy sor állami vállalat, amihez ma a MAPIG építőipari vállalat, illetve a novopolotszki olajfinomító dolgozói is csatlakoztak. Már a reggeli órák óta megmozdulásokat tartanak. Az orvosok a minszki Partizán sugárúton élőlánccal tiltakoztak a rendőri brutalitás ellen. Az uniós tagországokkal szemben máskor oly határozott magyar diplomácia továbbra is hallgat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós diplomáciai vezetők mai rendkívüli ülése közeledtével csütörtökön rövid közleményében úgy fogalmazott, olyan EU-s döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Minszk és az Unió kapcsolatépítését. Facebook-bejegyzésében azt is közölte, szerdán telefonon egyeztetett Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel. A beszélgetésből egyértelművé vált, hogy a két ország helyzetértékelése hasonló.
Egészségügyisek tiltakozása Minszkben
Fotó: Viktor Tolochko / AFP
De hogy vélekedik Lettország? Riga is annyira megengedő a fehérorosz diktátorral szemben, mint Magyarország? A tények nem ezt mutatják. Egils Levits lett elnök csütörtökön úgy fogalmazott, szolidaritást kell tanúsítaniuk a fehérorosz nemzettel, amely a demokráciáért és függetlenségért küzd. Hozzátette, Riga támogatja a szankciókat azon fehérorosz személyiségekkel szemben, akik részt vettek az elnyomásban, a választási csalásban. Ugyanakkor gazdasági szankciókat nem akar országa, mert ez a lakosságot is hátrányosan érintené. A lett elnök szolidaritását fejezte ki a fehérorosz civil társadalommal, mint fogalmazott, a szolidaritás fontos volt 30 éve hazája számára is, amikor az önállóságáért küzdött.

WHO: Nem kérdés, a lazább magatartás is segíti járvány újabb előretörését

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.14. 09:24

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója szerint meg kell akadályozni, hogy a gócokon belüli fertőzés közösségi szintűvé váljon.
Az intézkedések enyhülésének, a gyakoribb tesztelésnek, és nyári szabadságok idején tanúsított lazább magatartásnak is köszönhető a koronavírusos fertőzöttek számának újbóli emelkedése Európában – mondta csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik járványügyi szakértője.
A fiatalok, akiknél a fertőzés kevésbé súlyos, így alacsonyabb a halálozási arányszámuk is, részben felelősek a fertőzöttek számának növekedéséért, de a vírus nem gyengül, és nem következtethetünk arra, hogy a járvány súlyossága globálisan változna" – hangsúlyozta Richard Peabody, a WHO európai szervezete nagy veszélyességű patogén anyagokkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője.

Közösségi lélekápolás

A fiatalokat célozza az Egészségügyi Világszervezet magyarországi Facebook-oldalának legújabb bejegyzése, amelyben a mentális egészségre vonatkozó tanácsokat adnak. Mint írják, eddig azt hallottuk, a Covid-19 főként az idős és beteg emberekre jelent veszélyt, tudni kell, hogy a fiatalok is megfertőződhetnek és betegek lehetnek. A stressz oldására a családi és baráti kapcsolatok ápolását, beszélgetést, valamint - otthoni - sportolást és meditálást javasolnak, és felhívták a figyelmet a tudatos internethasználatra is.

Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a koronavírus elleni harc lényege, hogy megakadályozzák: a gócokon belüli fertőzés ne váljék közösségi szintű fertőzéssé.
A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra figyelmeztetett, hogy "védőoltás-nacionalizmus" fenyeget a világjárvány ellenszere elleni kutatás hevében. A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig a világban közel 20,7 millió embert fertőzött meg. "A rendkívüli kereslet védőoltás-nacionalizmust idézett elő, amelynek az a veszélye, hogy az árak növekednek. Hozzátette, hogy a WHO el szeretné kerülni az ezzel kapcsolatos spekulációt az olyan kezdeményezések segítségével, amelyek keretében általánossá és elérhetővé válnak a védőoltások, a kezelések és a diagnosztika a fejlődő országokban.
Az WHO és az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint 818 millió gyerek nem tud kezet mosni az iskolában víz és szappan híján. Ez a világ iskoláinak mintegy 43 százalékét jelenti. "A vízszolgáltatásokhoz és a higiéniához való hozzáférés létfontosságú a fertőzések megelőzése szempontjából minden körülmények közepette, így az iskolákban is" – hangsúlyozta közleményében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.
A szakosított ENSZ-szervezet 55 európai és közép-ázsiai országot magában foglaló összesítése szerint Európában a világjárvány kezdete óta közel 3,7 millió fertőzöttet jelentettek, közülük 218 383 ember halt meg.
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint világszerte már több mint 20,7 millió embert fertőzött meg a vírus, a halálos áldozatok száma meghaladta a 751 ezret, a gyógyultaké pedig a 12,8 milliót.
Spanyolországban, ahol eddig több mint 330 ezren fertőződtek meg, Galicia után a Kanári-szigeteken megtiltották a dohányzást az utcán és a kávéházak teraszán.
Olaszországban a halálesetek száma elérte a 35 231-et, a fertőzötteké pedig az utóbbi napon 523-mal 252 235-re nőtt.
Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Németországban: 1445 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A vírusnak 219 964 fertőzöttje és 9211 halálos áldozata van. Markus Söder bajor miniszterelnök elismerte: nagyot hibáztak azzal, hogy a külföldről visszatérő emberek tízezrei nem kapták meg időben a koronavírus-tesztjük eredményét.
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Romániában ismét csúcsot döntött az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek, valamint a 24 óra alatt bekövetkezett halálesetek száma. Az utóbbi 24 órában újabb 1454 embernél mutatták ki a fertőzést, ami húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány terjedése ismét gyorsul.
A koronavírus-járvány görögországi kitörése óta első alkalommal mutatták ki a vírust olyan illegális bevándorló szervezetében, aki az égei-tengeri szigeteken lévő menekülttáborok egyikében él. Úgy tudni, egy 35 éves jemeni tesztje lett pozitív a Híosz szigetén található Vial menekülttáborban.
Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, amely megközelítette az 1600-at. A járvány kitörése óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 86 ezret.

Meztelenre vetkőztették, nemi erőszakkal fenyegették és verték a letartóztatott tüntetőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 08:18

Fotó: Viktor Tolochko / AFP
De az emberek nem adják fel, és tovább protestálnak a Lukasenko-rezsim ellen.
Emberi jogi szervezetek szerint egyre több bizonyíték utal rá, hogy a rendőrség brutálisan bánt azokkal az emberekkel is, akiket a vasárnap óta tartó kormányellenes tüntetések során tartóztattak le - írja a 444.hu. A hivatalos kommunikáció szerint persze az elnök elrendelte a tömeges letartóztatások kivizsgálását és  körülbelül ezer letartóztatott tüntetőt már elengedett a rendőrség. Közülük többen a Nexta nevű üzenetküldő app segítségével osztottak meg fotókat az összevert, feldagadt testükről. Sokaknak ugyanazon a helyen: a fenekükön voltak hasonló kinézetű sérülések. Az Amnesty International szerint a fogva tartottak beszámoltak róla, hogy az őrizet egy pontján meztelenre vetkőztették és megverték, és nemi erőszakkal fenyegették őket.