Előfizetés

Két kérdésben lehet népszavazás a tatai szállodaberuházásról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 17:15

Fotó: Béres Márton / Népszava
A civilek szerint szeptember első felében indulhat az aláírásgyűjtés az Öreg-tó partján ejtendő „visszafordíthatatlan tájseb” elleni referendumra.
Négy kérdésből kettőt átengedett a Helyi Választási Bizottság (HVB) abból a népszavazási kezdeményezésből, amellyel tatai civilek akadályoznák meg az Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítést – írta az Index a „STOP Avalon Tata” nevű Facebook-csoport pénteki bejegyzése alapján.  A két kérdés elsőre bonyolultnak tűnik, de lényegében a beruházás érdekében megváltoztatott korábbi helyi rendeletek visszaállítására, illetve a szálloda érdekében megkötendő jövőbeni önkormányzati szerződések megkötésének megakadályozására irányulnak. Így szólnak:
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”,
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.”
A tiltakozók azonban nem egyáltalán nem szeretnének beruházást. A két elutasított kérdésük közül az egyik a tervezett szállodaberuházáshoz vezető utak kiszélesítésének megakadályozására, a másik pedig az egykori Kristály fürdő területének megóvására irányult. 
– Tehát 2:2 az állás, a döntések jogerőssé leghamarabb augusztus végére válhatnak, így a gyűjtés leghamarabb szeptember első felében indulhat meg – szögezte le a civil szervezet, amely február óta tiltakozik a tatai Öreg-tó partjának beépítése ellen, amely szerintük „visszafordíthatatlan tájsebet ejtene”. A műemlékvédelmi, tájképvédelmi, örökségvédelmi, hidrológiai védettségű úgynevezett Natura 2000 és Ramsari terület ráadásul – Európában is páratlan módon – városi környezetben szolgál minden évben a vonuló vadludak tízezreinek gyülekezőhelyéül. Ahogy azt a Népszava is megírta: az Avalon Center Kft. eredetileg egy 120 szobás luxushotelt tervezett, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a tó partjától, 24 milliárd forintból. Lapunk ugyancsak beszámolt a civilek által az idén július 11-én tartott tüntetésről, majd arról is, hogy azt követően „visszavonulót fújt” az építtető. s azt ígérték: 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a hotel, egyetlen fát sem vágnak ki, megegyeznek a civilekkel; mélygarázs viszont lesz. 

Tizennyolc településen még magas az ózonkoncentráció

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.14. 17:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják, hogy az érintett térségekben intenzív fizikai tevékenységet végezzenek a szabadban a déli, kora délutáni órákban.
Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból. Emiatt – térképük szerint – 18 településen kifogásolt a levegő. Ezek:
Szentgotthárd, Szombathely, Sopron, Sarród, Mosonmagyaróvár, Ajka, Tatabánya, Dorog, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Eger, Miskolc, Oszlár, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Nyíregyháza.

Az elmúlt időszakban az NNK többször is felhívta a figyelmet a magas ózonkoncentrációra.
A tisztifőorvosi Facebook-oldalon korábban azt írták: nyáron a déli, kora délutáni órákban a koncentráció jellemzően magas, emiatt a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak. Ezért az asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják, hogy az érintett településeken ebben a napszakban intenzív fizikai tevékenységet végezzenek a szabadban.

Zivatart és felhőszakadást hozhat a hétvége, csaknem az egész országra figyelmeztetést adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 16:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között alakul szombaton.
Szombaton erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, csak rövid napos időszakok lehetnek. Többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A zivatarok veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között alakul. 
Vasárnap közepesen felhős idő várható sok gomoly- és magasszintű felhővel. Több helyen kell záporra, zivatarra számítani, nagyobb számban az északi és keleti megyékben. A változó irányú szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg vagy fokozódhat viharossá. Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között alakul.