egyház;

2020-08-15 07:00:00

Változatok egy katolikus pap elnémítására

A püspöki karban főleg azt kifogásolták, hogy a legkevésbé sem egyháziasan viselkedik a digitális térben – katolikus berkekben így kommentálták lapunknak, hogy az Angyalföldön szolgálatot teljesítő ismert pap, Hodász András leállította netes oldalainak szerkesztését.

A Magyar Hang vette észre azt a posztot, amit Hodász András csütörtökön este tett közzé: „Kedves mindenki! Úgy hozta az élet, hogy le kell állnunk a Papifranko oldalak (Insta, YouTube) szerkesztésével. Köszönjük, hogy velünk voltatok, reméljük egyszer még találkozunk! Az eddigi tartalmakat nem töröljük”. Ennél részletesebb indoklást nem adott.

A történteket a Magyar Hang összefüggésbe hozta Kiss Antal teológus nyílt levelével. A Mária Országa Imaközösség alapítója július végén a Magyar Hírlapban keményen bírálta Hodász Andrást, amiért részt vett a Momentum Mozgalom által meghirdetett kormányellenes tüntetésen az Index és a sajtószabadság mellett. A teológus szerint, „ha valaki a most működő ellenzék politikusainak megnyilatkozásait követi, azok már alapszinten kizárják a keresztény ember számára az azokkal való azonosulást”.

A volt KDNP-s Lukácsi Katalin – aki az indexes demonstráción közös szelfin szerepelt Hodász Andrással – a közösségi oldalán arra utalt, hogy az angyalföldi pap a prímási palotában járt, és az Erdő Péter bíborossal folytatott megrázó „beszélgetést” követően jelentette be oldalainak szüneteltetését.

„Valószínűsíthető, hogy valóban volt ilyen találkozó” – tájékoztatták a Népszavát egyházi körökből. Könnyen elképzelhető az is, hogy Kiss Antal a Magyar Hírlapban nem csupán a saját véleményét tolmácsolta, amikor politikai okokból támadta Hodász Antalt. Ennek ellenére, bármennyire is kézenfekvőnek tűnik a magyarázat, elsősorban nem azzal van gond, hogy a jelek szerint szimpatizál az ellenzékkel – állították lapunknak. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök Magyar Nemzettel a kezében jelentkezett, Hodász András demonstratív módon Magyar Hangot olvasott. Ez a megnyilvánulása például nem váltott ki visszatetszést.

A Hodász András elleni fellépés közvetett módon a járvánnyal is összefüggésbe hozható. Az egyházi szolgálat döntően az online felületeken zajlott, a püspökök figyelme is megnőtt az internetes tartalmak iránt. Nemcsak Hodász András, más pap esetében is felmerült a püspöki karban, hogy lelkipásztorhoz méltatlan magatartást tanúsít a közösségi oldalakon: „Túlzásba vitte a szereplést. Egyre inkább celebként viselkedett, nem felszentelt katolikus papként. A posztjai gyakran olyanok voltak, amilyeneket Tibi atyánál láthatunk”. (Tibi atya kitalált karakter, amely kiterjedt üzleti vállalkozást takar, és amelynek semmi köze az egyházhoz.)

Azt már mi tesszük hozzá: az egyház részéről bármilyen megfontolások vezettek is Hodász András elnémításához, távolról sem lehet kizárni, hogy ebben fideszes nyomás, vélt vagy valós politikai elvárás is közrejátszott. Erősíti a gyanút egy másik, 2016-ban történt eset: Udvardy György pécsi megyéspüspök minden nyilvános papi működésétől eltiltotta a szekszárdi Cseh Péter Mihályt, aki nyilvános videójában Orbán Viktornak címzett kérdésben érdeklődött a „miniszterelnök barátja”, Habony Árpád kiléte felől. A szekszárdi pap eltiltását az egyházmegye akkor sem politikai okokkal magyarázta. „Többször kapott már püspökétől szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően, de ezeknek nem, vagy nem megfelelő módon tett eleget” – állt az indoklásban.

Kiss Antal teológus azt is Hodász András szemére vetette, hogy keresztény emberként nem azonosulhat olyan ellenzékkel, amely támogatja a „homoszexuális házasságkötés lehetőségét”. Pedig a pap éppen azzal váltott ki tiltakozást a nem kormánypárti oldalon, hogy szereplést vállalt egy köztévés műsorban, amely a melegek „gyógyíthatóságával” foglalkozott. Hodász András visszautasította a vádat, hogy homofób lenne. A Facebookra ezt írta ki: „Tudom, hogy ezzel a nyilatkozatommal sikerült magamra haragítanom éppen azokat, akik már kezdtek volna megkedvelni a kormánykritikus megnyilatkozásaim miatt, így aztán mostanra mindenkinek a tyúkszemére léptem. Sajnálom, de inkább mondom azt, amit igaznak érzek, mint azt, amit elvárnak tőlem. Így legalább a tükörbe bele tudok nézni reggelente.”