Előfizetés

Kórházfelújításra rendelt 60 milliárdot a kormány

D. A.
Publikálás dátuma
2020.08.14. 21:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A feladatra Kásler Miklós miniszternek kell találnia uniós forrást.
Tizenhét fővárosi kórház felújítási programjára, egyes esetekben külső felújítására adna 60 milliárd forintot a kormány – szúrta ki a Portfólió a pénteki Magyar Közlönyben. A feladatra Kásler Miklós miniszternek kell találnia uniós forrást, de ha nincs elegendő uniós pénz a célra, akkor Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítani a szükséges összeget. Az érintett kórházak: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI), Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Károlyi Sándor Kórház, Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI), Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, Országos Onkológiai Intézet (OOI), Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI), Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Szent Margit Kórház, Uzsoki utcai Kórház. Ugyanezen kormányrendelet többletforrást biztosít a Dél-pesti Centrumkórház, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet részére a SARS-CoV-2 járvány elleni védekezésre. Az érintett intézmények havi fix díjat kapnak. A legnagyobb összeg a Dél-pesti Centrum kórházé, akik havi 200 millió forint többlethez jutnak.

Szivárványos zászlót is kitűzött Karácsony Gergely a budapesti városházára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 18:38

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldal
„Legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett” – fogalmazott a főpolgármester.
„Budapest mindenkié!” – ismételte meg Karácsony Gergely korábbi kampányszlogenjét Facebook-bejegyzésében azután, hogy a rendszerváltás óta idén először kitűzték az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlóját a budapesti városháza homlokzatára.
A főpolgármester szerint a főváros tavaly októberben hivatalba lépett vezetése azon dolgozik, hogy minden lakos, minden közösség érezhesse, hogy Budapest az ő otthona is.
„Abban hiszünk, hogy legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett”

– írta.

Karácsony sajnálkozott, hogy idén a pandémiás helyzet nem teszi lehetővé a szerelem szabadságát ünneplő békés, vidám felvonulást, azonban felhívta a figyelmet – az egészségügyi előírások betartásával – megrendezendő „Budapest Pride Kulturális Fesztivál programjaira”. – Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával és kiáll saját közösségéért. Hiszen aki ezt vállalja, az nem csak saját közösségéért teszi, hanem minden közösségért. Egy elfogadó város ugyanis minden közösségnek jó. Nemcsak azoknak, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak, hanem azoknak is, akik teljesen más módon élik az életüket – fogalmazott a főpolgármester.

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el idősotthonában a debreceni önkormányzat

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.14. 18:15
Ellanőrzés a debreceni Szávay Gyula utcai idősek házának tisztítószerraktárában 2020. május 7-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az elmúlt időszakban a megyében diagnosztizált fertőzések, a megemelkedett esetszám miatt döntöttek az intézkedés mellett.
Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el bentlakásos idősotthonában a debreceni önkormányzat a Hajdú-Bihar megyei koronavírus-fertőzések miatt péntektől. Az MTI-hez is eljuttatott közleményük szerint az elmúlt időszakban a megyében diagnosztizált fertőzések, a megemelkedett esetszám miatt
azonnali hatállyal újra bevezetik az intézményelhagyási és látogatási tilalmat a helyi Pallagi úti bentlakásos idősotthonban és annak Szávay Gyula utcai telephelyén, az ott élők és az intézményi dolgozók védelme érdekében.

Mint írták, a bentlakásos szociális intézmények – kiemelten az idősotthonok – kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járvány időszakában; a járvány első szakaszában a gyors, hatékony intézkedéseknek köszönhetően eredményesen sikerült megóvni az önkormányzati fenntartású bentlakásos intézményben élők egészségét. Az elhelyezést igénylőknél a felvétel feltétele két negatív koronavírusteszt az intézmény közösségének védelme érdekében – áll a közleményben.