Előfizetés

Novák Előd letépte a szivárványos zászlót a Városházáról, majd bátran elfutott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.17. 07:45

Segítségképpen volt nála egy 15 méteres tűzoltólétra.
Eltávolította a szivárványos rongyot a budapesti Városházáról Novák Előd alelnökünk, ezért az LMBTQP propagandát védő rendőrök előállították – írta a Mi Hazánk Mozgalom szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A szélsőjobboldali párt szerint „ennek a családellenes jelképnek nincs helye az utcán, pláne nem a fővárosi önkormányzat homlokzatán”, ezért Nagy Attila fővárosi elnökük és más aktivistáik segítségével Novák Előd egy 15 méteres tűzoltólétráról eltávolította a zászlót. 
„A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai először még visszaszerezték egy közeli szemetesből a szivárványos zászlót, ám Novák Előd kicselezve az időközben a helyszínre érkező rendőröket, az egyenruhások gyűrűjéből egy nagy futással ismét méltó helyére, egy, a városházától távol eső kukába dobta, majd visszasétált a tűzoltólétráért, s ekkor állították elő”

– olvasható a közleményben.

 Videón is megörökítették, ahogy a politikus Sir Robin módjára „bátran” elfutott a rendőrök elől.
„A Mi Hazánk szerint szégyen, hogy éppen száz évvel azután, hogy Horthy Miklós kormányzó megszabadította vörös rongyaitól a fővárost, Karácsony Gergely nemcsak azt a szellemiséget hozza vissza, hanem a többségi, jóérzésű magyar embereket provokálja egy ilyen emberiségellenes zászlónak a megjelenítésével”

– írta Toroczkai László pártja.

Múlt héten a rendszerváltás óta először kitűzték az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlóját a budapesti városháza homlokzatára. Karácsony Gergely főpolgármester azzal indokolta a lépést, hogy a főváros tavaly októberben hivatalba lépett vezetése azon dolgozik, hogy minden lakos, minden közösség érezhesse, hogy Budapest az ő otthona is. Budapesten általában ebben az időszakban tartják a Budapest Pride-ot, de idén nem lesz felvonulás a járványhelyzet miatt.

Újra meghirdették a Libegő-tendert

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.08.17. 07:45

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Pokorni Zoltán vezette kerület szeptember elejére várja a létesítmény átépítésére vonatkozó kivitelezői ajánlatokat.
A XII. kerületi önkormányzat július közepén újból nekifutott a Libegő-tendernek: a Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette kerület szeptember elejére várja a létesítmény átépítésére vonatkozó kivitelezői ajánlatokat. Már áprilisban is indítottak egy eljárást az egyköteles, körforgalmú, négyszemélyes függőszékes kötélpályája tervezésére, a meglévő építmények elbontására, valamint az új létesítmény kivitelezésére, azonban ezt júniusban hirtelen visszavonták. A Népszava okokat firtató kérdésére a kerület akkor azt válaszolta, hogy az ajánlattételre jelentkezők olyan nagy számban kértek kiegészítő tájékoztatást, hogy célszerűbbnek tűnt visszavonni a tendert és újat kiírni. Az új felhívást eleve az előzővel megegyező műszaki tartalommal, de a korábban felmerült kérdésekre adott válaszokkal pontosítva akarták megjelentetni. Az előzetes vitarendezési kérelmek között azonban a HVG szerint akadt olyan, amely azt vetette fel: úgy fogalmazták meg a feltételeket, hogy azoknak csak egy gyártó termékei feleltek meg, márpedig ez korlátozza a versenyt. Ilyen feltételek közé tartozott a billenthető kerékpártartó felszerelése, amely az új felhívásban már csak a függőszékek negyedénél elvárás. Az viszont az új kiírásban is szerepel, hogy legalább egy függőszéknek alkalmasnak kell lennie mozgássérült személy tolókocsiban történő szállítására.
Az átépítés idejét korábban két évre taksálta az önkormányzat, de a felhívásban már 28 hónap szerepel. A kerület egyúttal arra is felhívta a cégek figyelmét, hogy az eljárást eredménytelennek nyilváníthatják, ha a felújításra kért állami támogatást egyáltalán nem, vagy csak kisebb összegben kapják meg. A beruházás felett gyülekező viharfelhőket jelezte Tarlós István ex-főpolgármester Orbán Viktor kormányfőnek írt levele is, amelyben pandémia idején végrehajtandó közlekedéspolitikai intézkedések között egyebek mellett kitért a Libegőre. A beruházás „felejthetőnek” tartotta, sőt szerinte be is zárható a létesítmény, mert „megszűnőben az érdeklődés iránta”. Bár Tarlós István megelőlegezi, hogy a kerület más véleménnyel lesz az ügyről, de ellenérvként beveti a hárommilliárd forintos megtakarítást. (Időben elcsúsztathatónak, de akár véglegesen elhagyhatónak tartotta a fogaskerekű-projektet is, mondván kicsi az utasforgalma, használata inkább nosztalgikus időutazásnak tekinthető és autóbusszal könnyedén kiváltható.)
Pokorninak ennek ellenére aligha kell különösebben aggódnia. Bár a kabinet a járvány elleni védekezési alap feltöltésére hivatkozva jelentős összegeket vont el az önkormányzatoktól, a XII. kerületnek ígért extra fejlesztési pénzekhez nem nyúltak. A fideszes exminiszter kerülete összesen 7,375 milliárd forint állami támogatást kapott az idei évre négy feladatra. A Normafa Park kialakítására két tételben összesen 3,62 milliárd forintot, mélygarázs-építésre 1,2 milliárdot, közlekedésszervezésre 225 milliót, míg a Libegő felújítására 2,35 milliárdot. Csakhogy az összköltség az előzetes becslések szerint 3,8 milliárdra rúghat.

Vírusbiztos utaskabin a covidos betegeknek

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.08.17. 07:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Túl van az első két koronavírusos páciense speciális nyaralási mentésén a TrustAir. Magyarországon és Kelet-Európában ez a hazai cég az egyetlen, amely a fertőzötteket egy inkubátorhoz hasonló fedélzeti izolációs kamrában szállítja.
– A koronavírusos vagy egyéb fertőzéssel küszködő beteg repülőgépes szállításának a megszervezése bonyolultabb és hosszadalmasabb, mint egy normál sérülté – mondta Túri Péter, a TrustAir ügyvezető-tulajdonosa. A betegátvételtől az átadásig végig garantálni kell, hogy a vírus nem jut át egy másik emberre, vagy egy olyan eszközre, amely révén mások is megfertőződhetnek. A célra néhány hete a TrustAir is vásárolt két inkubátorhoz hasonlatos kapszulát. Az ebben az izolációs kamrában szállított betegtől garantáltan nem kaphatja el senki a vírust, a személyzet pedig védőruha nélkül is biztonságban van. A fertőző betegek légiszállítása azért különösen nehéz, mert nem lehet az utasteret és a pilótafülkét rendesen elkülöníteni, a pilóták a saját felszerelésük miatt nem tudnak védőruhába bújni. Erre találták ki – eredetileg a norvégok, még a 2014-es Ebola- járvány idején – az úgynevezett EpiShuttle-t, a beteget izoláló kapszulát. Légmentesen zár és gázzal fertőtleníthető. Olyan, mint az újszülöttek inkubátora, ipari szűrőkön keresztül egy ventilátor biztosítja a beteg számára a levegőt. Kabinjában negatív nyomás uralkodik, tehát abból kórokozó nem kerülhet ki az utastérbe. A kapszulán vannak olyan bemeneti nyílások, amelyeken át beavatkozások végezhetők, bejuttathatók a beteg megfigyeléséhez szükség gépek kábelei, infúziós szerelékei. Vagy például a kísérő orvos, ápoló megigazíthatja az oxigén-maszkot, ezen keresztül lélegeztetni is tudják a pácienst. A szállítások iránt napról napra nő az érdeklődés, az emberek pontosan tudják: ha külföldön betegszenek meg, és tüneteik is vannak, gyorsan kerülhetnek olyan állapotba, hogy intenzív ellátásra lehet szükségük. Ám ha idáig eljutnak, nem biztos, hogy szállíthatók, ezért aki szembesül azzal, hogy beteg, az azonnal haza akar jönni. Egy ilyen páciens számára lehet megoldás a légi betegszállítás. Ám minden ilyen esetben csak a fertőzöttet viszi mentőrepülőgép, az őt kísérő családtagnak más megoldást kell találnia a hazajutásra. Túri Péter szerint nem mindegy, hogy valakire naponta milliós összegeket fizet a biztosító a külföldi kórházban való intenzív ápolásáért, vagy pár napnyi árért megrendeli tőlük a hazaszállítást.
Lapunk kérdésére, miszerint hoznak-e haza közpénzen, és ha igen, milyen eszközzel, milyen feltételek teljesülése mellett koronavírus-fertőzöttet, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azt válaszolta: még nem érkezett hozzájuk ilyen megkeresés. Hivatalukhoz általában súlyos, halmozott sérülést szenvedett vagy stroke/infarktusos, további magyarországi kórházi kezelésre szoruló betegek hazaszállítási kérelmei kerülnek – függetlenül a koronavírus-járványtól. Közöttük eddig egyik beteg sem volt COVID-19 pozitív, vagy fertőzésgyanús eset. A hazaszállításnak vannak feltételei, például hogy a páciensnek rendezett jogviszonnyal kell rendelkeznie, kórházból kórházba kell érkeznie, az állami biztosító pedig kizárólag az Európai Gazdasági Térség (EGT) területéről finanszírozza a szállítást. Megjegyezték: a külföldi utazás esetén mindenkinek érdemes tájékozódnia az érintett ország aktuális járványügyi besorolásról, továbbá az utasbiztosítás lehetőségeiről.