időjárás;intenzív esőzés;figyelmeztetések;

Intenzív esőzés, másodfokú riasztás és nyargaló szél

Nyugatról az Alföld és az Északi-középhegység felé haladnak a zivatarok.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki Nyugat-Magyarországra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfő délután. Az érintett területeken hétfőn intenzív záporok, zivatarok lehetnek, jelentős mennyiségű csapadék hullhat.   

A met.hu oldalon olvasható figyelmeztető veszélyjelzések szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye érintett a másodfokú riasztásokkal. Budapesten, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zivatarveszély miatt Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

– Az éjszaka folyamán a zivatarok tovább haladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések kísérhetik, és kisméretű jég is eshet. Kedden a reggeli, délelőtti órákban az Alföldön az éjszakai zivatarok lecsengése várható, majd napközben elsősorban a Dél-Dunántúlon illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani – írták.