oktatás;járvány;PDSZ;iskolakezdés;

2020-08-18 08:29:36

Megkapták az iskolák a járványügyi protokollt

A PDSZ közzétette, milyen intézkedéseket kell betartani a nevelési-oktatási intézményekben.

Hétfő este fél tízkor megkapták az iskolák a járványügyi intézkedési tervet az emberi Erőforrások Minisztériumától – jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldalán.

Ez a terv fogalmazza meg, hogy milyen eljárásrendet kell alkalmazniuk a köznevelési intézményeknek a 2020/2021-es tanévben. Ebben az áll, hogy „a járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt”.

A környező országok besorolása azonban láthatóan változik, a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelési ágazatnak fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre. A protokollt az Emmi a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve dolgozta ki, és az a járványügyi helyzettől függően visszavonásig marad érvényben.

A protokoll az alábbiakat írja elő:

Az osztálytermekben gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, akár nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával. A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek tartózkodhat, hogy a 1,5 méteres védőtávolságot be tudják tartani. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

Javasolták, hogy a testnevelésórákat szabad téren tartsák meg. Az osztálykirándulások és tanulmányi kirándulások belföldön megvalósíthatóak, de egyúttal megfontolandóak. Kérték, hogy az intézmények a külföldi kirándulásokat belföldi utakkal helyettesítsék.