Előfizetés

Ismét halálbüntetést kér a bostoni robbantóra az amerikai igazságügyi minisztérium

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.21. 06:13
William Barr igazságügyi miniszter
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / AFP
Ha kell, a szövetségi legfelsőbb bíróságig is elmegyünk – mondta William Barr.
Az amerikai igazságügyi minisztérium ismét halálbüntetést kér a bostoni maraton robbantójára, Dzsohar Carnajevre – jelentette ki William Barr igazságügyi miniszter az AP amerikai hírügynökségnek washingtoni idő szerint csütörtök este.
„Mindent megteszünk, ami szükséges, ha kell, a szövetségi legfelsőbb bíróságig is elmegyünk a halálbüntetés kiszabása érdekében”

– fogalmazott Barr.

A csecsen születésű, de amerikai állampolgárságú Carnajevet 2015-ben már halálra ítélték a bostoni maratoni futóversenyen 2013-ban elkövetett robbantásai miatt. Idén augusztus elején azonban egy bostoni fellebbviteli bíróság megsemmisítette a halálos ítéletet a tárgyalás során elkövetett hibákra hivatkozva. Carnajev 2013-ban a fivérével együtt követett el pokolgépes merényletet az évente megrendezett futóverseny célvonala közelében. A támadásban hárman életüket vesztették, és 246 ember megsérült, sokan súlyosan, maradandó egészségkárosodást szenvedve. A rendőrség az akkor 19 éves Dzsohar Carnajevet elfogta, bátyját, a 26 éves Tamerlant pedig agyonlőtte, miután ő halálosan megsebesített egy rendőrt. Dzsohar Carnajev ellen harminc bűncselekmény – köztük négy emberölés, valamint életek tömeges kioltására alkalmas fegyver használata – miatt emeltek vádat, és halálos ítéletet szabtak ki rá. A férfi ügyvédjei azonban azzal érveltek, hogy a médiaérdeklődés lehetetlenné tette a tisztességes pert Bostonban. Felhozták azt is, hogy az esküdtszék két fiatal tagja a közösségi médiában olyan megjegyzéseket tett közzé, amelyek elfogultságról tettek tanúbizonyságot már a per 2015-ös kezdete előtt. A fellebbviteli bíróság augusztusban – a halálos ítélet megsemmisítésekor – közleményben tudatta: utasította a szövetségi bíróságot, hogy új büntetést szabjon ki, fenntartva az esküdtszék által kimondott bűnösséget. Barr erre reagálva szögezte le, hogy ismét halálbüntetést kérnek Carnajevre. Donald Trump amerikai elnök már a bostoni fellebbviteli bíróság büntetést megsemmisítő ítélete után azt írta a Twitteren, hogy a szövetségi kormányzatnak ismét halálbüntetést kell kérnie.

Öt év után engedte el utolsó túszait egy szomáliai kalózbanda

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.21. 06:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A három kiszabadult iráni állampolgár az FV Siraj nevű halászhajó legénységének volt a tagja, amelyet 2015 márciusában ejtettek foglyul a tengeri rablók.
Öt év után engedte el utolsó túszait egy szomáliai kalózbanda – közölték biztonsági források csütörtökön. A három kiszabadult iráni állampolgár az FV Siraj nevű halászhajó legénységének volt a tagja, amelyet 2015 márciusában ejtettek foglyul a tengeri rablók. „Ezzel egy korszak lezárul a szomáliai kalózkodásban” – jelentette ki a Hostage Support Programme nevű önkéntes segítő csoport koordinátora, John Steed. Szomáliai kalózok 2010 és 2019 között összesen 2300 embert ejtettek túszul. Csütörtökön újabb hajót ért kalóztámadás. A panamai zászló alatt közlekedő Aegean II motorhibával küzdött, amikor fegyveresek rontottak rá. A hajó legénysége húsz emberből áll.

Mentőhelikoptert küld a kómában fekvő Navalnijért egy német alapítvány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.20. 22:06
Alekszej Navalnij
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Ugyanez a szervezet szállította Verzilovot Berlinbe 2018-ban, miután az aktivistát Oroszországban megmérgezték.
Mentőhelikoptert küld Németországból a kómában fekvő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusért a Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány csütörtök éjjel. Az alapítvány közölte, hogy humanitárius okokból, a Pussy Riot punk aktivista csoportot képviselő Pjotr Verzilov kérésére mentőhelikoptert, felszerelést és specialistákat küldenek Navalnijért. 2018-ban szintén ők szállították Verzilovot Berlinbe, miután az aktivistát Oroszországban megmérgezték. A Cinema for Peace Foundation hozzátette: a Charité berlini egyetemi kórház kész ellátni Navalnijt. Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, országa kérésre kész orvosi segítséget nyújtani az ellenzéki politikusnak. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a Kreml, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzá, segíteni fog. Navalnij jelenleg egy omszki kórház intenzív osztályán fekszik eszméletlenül, miután egy repülőút során rosszul lett. Egyelőre nem tudni, mi okozta állapotának hirtelen romlását, de az orvosok nem zárták ki a mérgezést. Az orosz ellenzéki politikus sajtótitkára, Kira Jarmis szerint Navalnij reggel óta csak egy feketeteát ivott. Jarmis úgy véli, a vloggert megmérgezték. A TASZSZ Alekszandr Murahovszkij főorvosra hivatkozva azt írta, hogy állapota súlyos. Az orvos nem mondta el, hogy Navalnij visszanyerte-e az eszméletét, Jarmis szerint Navalnij kómába esett. A sajtótitkár emlékeztetett arra, hogy egy éve Navalnijt megmérgezték a fogházban, úgy vélekedett, nyilvánvaló, hogy most is ugyanazt tették vele. Jarmis a feltételezett mérgezést a szeptember 13-án esedékes regionális és parlamenti pótválasztásokkal hozta összefüggésbe. Sajtójelentések szerint Navalnij az elmúlt napokban Novoszibirszkben tartózkodott, ahol feltehetően anyagot gyűjtött egy újabb leleplezéshez. Innen a politikus Tomszkba indult tovább, ahonnan éppen Moszkvába tartott, amikor a repülőgépen rosszul lett.       A jogi végzettségű, 44 éves Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője. A 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. Az elmúlt években több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték. A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság – a függőben lévő büntetéseire hivatkozva – elutasította jelöltként történő bejegyzését.