Előfizetés

Navalnijt elvitték Oroszországból

MTI–Népszava-összefoglaló
Publikálás dátuma
2020.08.22. 06:36

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
A megmérgezett orosz ellenzéki politikust Németországba szállították
Elhagyta Oroszországot szombat hajnalban az a repülőgép, amely a szibériai Omszkból Németországba szállítja Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, akit szóvivője szerint valószínűleg megmérgeztek – írja az MTI.  Az omszki kórház orvosai szerint a kormánykritikus politikus élete nincs veszélyben, Navalnij mesterséges kómában van. Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta, hogy a politikus felesége is a repülőn utazik. A korrupcióellenes fellépésével és Vlagyimir Putyin elnök kérlelhetetlen bírálatával reflektorfénybe került Navalnij csütörtökön lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton, miután teát ivott, amelybe ismerősei szerint mérget csempészhettek. Felesége és barátai külföldi segítséget kértek a kezeléséhez, mert attól tartanak, az orosz hatóságok megpróbálják eltussolni, hogy mi okozta a politikus rosszullétét, és úgy ítélték meg, hogy az omszki kórház sem megfelelően felszerelt. Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház vezető orvosa azt mondta, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Emellett ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki. Frissítés: szombaton délelőtt fél tízkor megérkezett Berlinbe az a repülőgép, amely Németországba szállította a politikust - derült ki légiforgalmi oldalak adataiból. 

Olaszországban a fertőzöttek átlagéletkora 34-re csökkent

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.21. 20:32

Fotó: Andrea Savorani Neri / Andrea Savorani Neri/NurPhoto
Horvátországban már harmadik napja rekordmértékű új fertőzöttet diagnosztizáltak.
Horvátországban már harmadik napja rekordmértékű új koronavírusos beteget diagnosztizálnak.
Több mint kilencszázzal emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Olaszországban huszonnégy óra alatt az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint. Május közepe óta ez a legrosszabb adat, és a fertőzöttek átlagéletkora harmincnégy évre csökkent. Kilencszáznegyvenhét új beteget szűrtek ki a csütörtöki 845 után. Augusztus első hetében napi kétszáz alatt volt az egy nap alatt fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Az utóbbi egy hónapban több mint száznegyven százalékkal emelkedett a napi új betegek száma.
Az új betegek jelentős többsége tünetmentesnek bizonyul. A fertőzöttek átlagéletkora 34 évre csökkent a márciusban mért 62 évről.

Olaszországban 16 ezer felett van az aktív fertőzöttek száma, közülük 919-en vannak kórházban, 69-en intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 204 ezret. Egy nap alatt kilenc beteg halt meg a korábbi hathoz képest. A halottak száma elérte a 35 427-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az egészségügyi hatóságok a fertőzésszám növekedésével számoltak augusztus második felében a nyaralás miatti mozgás miatt. Az esetszám emelkedését a fiatalok között ritkán betartott távolságtartással, hiányos szájmaszk-használattal magyarázzák.  – Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt – mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus ismét arra kérte a fiatalokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen. A testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 265-tel nőtt és elérte a 7594-et a fertőzöttek száma. Csütörtökön még 255 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt.  A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők.  Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: Horvátországban a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, ezért elsősorban ilyen megfontolásból nyitották meg a határokat.
– A vírus nyáron nem annyira fertőző és nem olyan veszélyes, ami abból is látszik, hogy kevés ember van kórházban

– hangsúlyozta.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 38-cal 2574-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy új halálesetet történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 130-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjed. A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és tíz újabb országot helyzet vörös listára, köztük három uniós tagállamot: Horvátországot, Máltát és Hollandiát. Ezen országokból érkezők számára két hét karantént rendelt el. A vörös listán egyébként 70 ország szerepel. Magyarország továbbra is zöld jelzésű ország, azaz az onnan érkezők korlátozások nélkül utazhatnak Szlovéniába.   Romániában megállt az új típusú koronavírussal diagnosztizált személyek napi számának növekedése. A stratégiai kommunikációs törzs által pénteken kora délután közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 1392-vel emelkedett az igazolt fertőzések száma, ami nagyjából az elmúlt két nap esetszámának felel meg. A napi adatok sorából kiderül, hogy egy hónappal ezelőtt, július 22-én emelkedett először ezer fölé a napi esetszám, és azóta csak a hétfői napokon jegyeztek ezernél kevesebb új fertőzöttet, amikor a vasárnap végzett, általában jóval kevesebb teszt eredménye került be a statisztikába.  A legtöbb új esetet Bukarestben diagnosztizálták, de magas az esetszám Prahova (112), Bákó (79) és Bihar (67) megyében is. A Digi24 hírtelevízió kommentátora szerint gyakoriak a román tengerparton töltött nyaralás után diagnosztizált esetek.  A vírus megjelenése óta 76 355 személy fertőződött meg Romániában, közülük 34 523-an meggyógyultak, 3196-an meghaltak.

Mégis engedélyezték, hogy Navalnijt Németországba szállítsák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.21. 19:37
Alekszej Navalnij
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Sajtótitkára szerint a tárgyalások elmozdultak a holtpontról.
Anatolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa közölte, hogy a páciens állapota stabil és Navalnij hozzátartozóinak kérésére az orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét.    Az omszki kórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij azt közölte még délelőtt, vizsgálataik azt mutatták ki, hogy nem mérgezés okozta Alekszej Navalnij hirtelen rosszullétét, hanem anyagcserezavarról lehet szó, amit a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki. A főorvos egyben cáfolta azokat a médiaértesüléseket, miszerint nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta Navalnij hirtelen eszméletvesztését majd kómába kerülését. Saját kezelőorvosa viszont kitart amellett, hogy az ellenzéki politikust valószínűleg megmérgezték. A lapunk által megkeresett magyar szakorvos szerint távolról, a beteg általános egészségi állapotának, valamint jelenlegi helyzetének ismerete nélkül felelőtlenség lenne bármiféle diagnózist felállítani, akár véleményt mondani arról, mi okozta a történteket. Hozzátette, egészséges embernél az a hangsúlyozott tény, hogy nem evett, még nem okozhat olyan szintű vércukor színt zuhanást, ami kómát eredményez. Viszont az is tény, hogy sokszor – a szakirodalom szerint az esetek 25 százalékában - tényleg kómával diagnosztizálják a diabéteszt. A diabéteszes kóma valószínűségét azonban Navalnij kezelőorvosának álláspontja nagymértékben gyengíti. Anasztaszija Vasziljeva nyilvánosan kétségbe vonta a kórház diagnózisát, egyenesen aljas fogalomcserének minősítette azt és kitart a mérgezés gyanúja mellett. "Anyagcsere-zavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt”, olvasható a doktornő Twitter-bejegyzésében. Navalnij felesége, sajtótitkára és közeli munkatársai egyaránt úgy vélekednek, az omszki kórház orvosai csak az időhúzásra játszottak, amelynek egyetlen célja, hogy a politikus szervezetéből kiürüljön a méreg. A család azért ragaszkodott a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bízik meg az orosz egészségügyi rendszerben, természetesen az omszki mentőkórházban sem, ahol az intézményvezető főorvos Putyin pártjának, a kormányzó Egységes Oroszországnak a tagja.  Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára pénteken a Twitteren szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról, és esély nyílt a politikus elszállítására.   A Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány szervezésében Nürnbergből pénteken megérkezett Omszkba egy Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgép, hogy a berlini Charité kórházba szállítsa Navalnijt.