Előfizetés

Koronavírusos lett a DK nyári egyetem résztvevője, mindenkit tesztel a párt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.22. 11:35

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala
A 18 és 30 év közötti fiataloknak rendezett ingyenes program zárását követő másfél hét után derült csak ki a fertőzöttség.
A Demokratikus Koalíció (DK) nyári egyetemének egyik résztvevőjéről kiderült, hogy jelenleg koronavírusos, ezért minden résztvevőnek ingyenes koronavírus-tesztet biztosítanak – közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával a párt. Mint írták, péntek este vált világossá, hogy az illető koronavírusos. – Nem tudjuk, hogy a résztvevő a 9 nappal ezelőtt véget ért program idején is vírushordozó volt-e, vagy a tábort követően kapta el a betegséget, de felelős pártként a legkisebb járványügyi kockázat esetén is a legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal járunk el. Éppen ezért a DK saját költségén biztosít koronavírus-tesztet a nyári egyetem valamennyi résztvevőjének és közreműködőjének – ismertette a párt sajtóirodája. Gyurcsány Ferenc augusztus 14-i Facebook-bejegyzésében emlékezett meg az egy nappal korábban véget ért nyári egyetemről, amelyen – mint írta – több mint 80-an vettek részt. 
„Okosak voltak, és nyitottak. Nagyszájú, lelkes fiatalok jöttek el. Mi szerveztük, de nem nyomtunk semmilyen pártpropagandát. Nem szavazókat, aktivistákat, leendő párttagokat kerestünk, hanem segítettünk közösen érteni a világot, Magyarországot” – mondta a volt miniszterelnök.  A pártelnök által nyilvánosan megosztott fotók szerint a zárt térben tartott előadásokon a résztvevők egyikén sem volt maszk, és a másfél méteres védőtávolságot sem tartották be.

Hétfőtől újra munkába állnak az emeletes vonatok

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.22. 11:32
Emeletes KISS-motorvonat
Fotó: Erdős Dénes
A szerelvényeket a járványhelyzet miatt kellett tavasszal leállítani.
Augusztus 24-én újra útnak indul a KISS emeletes motorvonat a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon - közölte a MÁV. Várhatóan szeptemberben kezdheti meg a következő jármű az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon. Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg márciusban az utasforgalmi próbaüzemet, amit a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani, mert a gyártó Stadler a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalói azonnali hazarendeléséről rendelkezett. Ennek következtében a Stadler az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges műszaki felügyeletet nem tudta ellátni.

Itthon is terjed a járvány: újabb 35 ember fertőződött meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.22. 09:32

Fotó: SILVIO AVILA / AFP
60 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.
Összesen 35 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel szombat reggelig 5133 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati tájékoztató oldal. Nem halt meg senki, így változatlanul 611 a járvány áldozatainak a száma, 3692-en pedig már meggyógyultak. Jelenleg 60 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek 830-an vannak, akiknek 35 százaléka budapesti, akárcsak az elhunytak 60 százaléka és a gyógyultak 43 százaléka.
A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Mint írták, Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, amire a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs.    A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy akinek tünetei vannak, az vegye komolyan és ne menjen közösségbe. Továbbra is fontos a kockázatos külföldi utazások kerülése, a maszkhasználat az üzletekben és tömegközlekedésben, valamint a távolságtartás.
Kapcsolódó
Meghalt két beteg, 52 új koronavírus-fertőzöttet találtak