Előfizetés

Der Standard: Belorussziában éled, Magyarországon haldoklik a demokrácia

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.22. 13:38

Fotó: Viktor Tolochko / AFP/Sputnik
A térség politikai rendszereiről vitáztak osztrák szakértők – hazánk jövőjét borúsnak látják.
Fehéroroszországban a rezsimet aláásta a félrekezelt koronavírus-járvány. Az eleve gyenge gazdasági fejlődés megtorpant, a választás pedig szikraként hatott az elégedetlenségre: az emberek a szavazás után elmondták egymásnak, hogy kire voksoltak, és kiderült, hogy senki sem adta a szavazatát arra a Lukasenkóra, aki végül a hivatalos adatok szerint több mint 80 százalékkal nyert. Petra Stykow müncheni politológus szerint ez a három tényező vezetett ahhoz, hogy az elmúlt negyedszázadban engedelmesen viselkedő belorusz többség hirtelen szembefordult a hatalommal. Stykow az osztrák lap online kiadásában látható videón arról beszélget az egykori cseh külügyminiszterrel, Karl Schwarzenberggel, valamint a politológus Péter Pelinkával (aki a közelmúltban Budapestről Bécsbe száműzött Közép-európai Egyetemen tanít), hogy mennyire erős ez a frissen felbukkant demokratikus mozgalom Fehéroroszországban, és milyen a szabadság illetve a jogállamiság helyzete a Minszk és Budapest közötti térségben. Pelinka azt hangsúlyozta, hogy Lengyelországot és Magyarországot ma egy nacionalista narratíva uralja. A két országban a kommunista rezsimek bukását ma nem a liberális demokrácia győzelmének, hanem a megkésett nemzeti függetlenség pillanatának tekintik. „Az olyan demagógok, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ügyesen játsszák ki ezt a kártyát, meggyengítve a kritikus médiát és a civil szervezeteket, erodálva a demokráciát. Magyarországon a legutóbbi választások szabadok voltak, de nem tisztességesek" - mondta Pelinka. Figyelemreméltó különbség, hogy Fehéroroszországban hiányzik ez a nacionalista narratív, mivel a demokrácia-mozgalma nem Oroszország ellen irányul. Stykow azt mondta, hogy ez lehet a kezdeményezés sikerének kulcsa: a mozgalom nem oroszpárti vagy oroszellenes, ezért nem eszkalálódott geopolitikai konfliktussá. Belarusz vonatkozásában Schwarzenberg azt állította, hogy az EU nem volt ellenséges Lukasenkóval. Mindaddig, amíg hatalmon volt, egyértelmű volt, hogy Fehéroroszország bizonyos távolságot tart Moszkvától: mindig igyekezett független pozíciót fenntartani. Schwarzenberg szerint az egyetlen kiút a jelenlegi válságból vérontás nélkül: valakinek garantálnia kell Lukasenko menedékjogát. A beszélgetésben szó esik továbbá arról is, hogy miért látják biztatóbbnak Lengyelország demokratikus jövőjét Magyarországénál, és hogy lehetővé teszi-e az EU az autoritárius demokráciák fennmaradását Magyarországon illetve Lengyelországban.

Félezer új koronavírusos Csehországban

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.22. 12:54

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Rekordot ért el az egy nap alatt regisztrált új betegek száma.
A cseh járványügyi hatóságok pénteken 506 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak – adta hírül a Reuters. Ez a legnagyobb egy napon belüli növekedés a járvány kitörése óta. Csehországban eddig összesen több mint 21 ezer igazolt megbetegedésről tudnak, az elhalálozások száma pedig 411 (utóbbiak közül 19 ezen a megelőző egy hét alatt történt). Mint a hírügynökség emlékeztet rá, a cseh kormány az elsők között volt Európában, amely a járvány kitörésekor bevezette a kijárási és az üzleti korlátozásokat. Május óta fokozatosan lazítottak az intézkedéseken, de az utóbbi hetekben a fertőzésszám növekedését észlelve újra szigorítani kezdtek. Szeptember 1-től ismét kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedésben, az egészségügyben és a közigazgatásban, az üzletekre, az éttermekre és az iskolákra vonatkozó előírásokat viszont visszavonták. A kültéri nyilvános rendezvényeken – beleérve a labdarúgást is, amelynek országos bajnoksága ezen a héten indul – legfeljebb 5000 fő vehet részt, maximum 1000 fős elkülönített tereken. Beltérre ugyanez a szabály árvényes, annyi módosítással, hogy ott egy szektorban legfeljebb 500 fő lehet.  A kormány szeptembertől további korlátozások bevezetését tervezi Csehországban. 

Fegyveres rablók törték rá az ajtót a Marseille futballistájára

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.22. 12:05
Bouna Sarr (jobbra) egy edzésen
Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP
A sportolónak és otthon lévő kislányának sem esett baja, több értéktárgyukat viszont elvitték.
Bouna Sarrt, a francia élvonalban szereplő Olympique Marseille futballcsapatának játékosát saját otthonában rabolták ki pénteken. A La Provence helyi újság beszámolója szerint a guineiai középpályás edzésre indult volna, amikor felfegyverzett banditák rátörtek a házában. A négy tettes megfenyegette a labdarúgót, majd több értéktárgyát magához véve távozott. A rablás idején otthon volt Sarr kislánya is, de sem neki, sem a játékosnak nem esett baja. A 28 éves Sarr 2016 óta a Marseille játékosa, 130 mérkőzésen szerepelt, négy gólt szerzett.