Előfizetés

Ellenőrzés és létszámhiány van, pénz nincs a szociális intézményekre

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.08.24. 07:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Legalább háromévente minden szociális intézményt, köztük az idősotthonokat is ellenőrzik a kormányhivatalok, hogy megfelelően működnek-e – felelte a Népszava kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hozzátéve, hogy soron kívül is vizsgálódnak (mint az történt a járványhelyzet miatt is), ha tudomásukra jut a személyi vagy tárgyi feltételek hiánya. Hiába azonban a rendszeres felszólítás például a létszámhiány csökkentésére, miközben mindenki tudja, hogy jelentős központi béremelés nélkül nem változik semmi. Márpedig a szociális területről a rettenetesen alacsony fizetések miatt tömeges az elvándorlás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összehasonlító adatai szerint idén májusban például egy villamosenergia iparban dolgozó havi nettó keresete 535 ezer forint, pénzügyi területen 450 ezer forint volt, de még a közigazgatásban is 317 ezret lehetett keresni, egy szociális ágazatban dolgozó viszont átlagosan, kedvezmények nélkül csak nettó 130 ezer forintot vihetett haza.  Minden jel arra mutat azonban, hogy ezeket a statisztikákat a kormány nem ismeri, illetve egészen más adatokból dolgoznak. A szociális gondozásban dolgozók megbecsülésére vonatkozó kérdéseinkre a minisztérium ugyanis közölte, hogy "2020. január 1-től 14 százalékkal több bért kapnak az ágazati összevont pótlékra jogosult kollégák. 2010-hez képest a szociális átlagbér 137 ezer forintról 296 ezer forintra emelkedett a polgári kormányok alatt”. Ez utóbbi adat köszönő viszonyban sincs a KSH számaival.  Így azonban a koronavírus-járvány második szakaszára való felkészülés legfontosabb feltétele, vagyis hogy elegendő szakember legyen, még nehezebben teljesülhet. Sokat javít persze az esélyeken, hogy a védőfelszerelések most többnyire rendelkezésre állnak, a fővárosban például kéthetes tartalékot halmoztak fel. Jelenleg az ország idősotthonainak többségében mindössze annyi a korlátozás, hogy lehetőleg a szabadban beszélgessenek a lakók a látogatókkal, de ők is szabadon kimehetnek az intézményekből, akár el is utazhatnak. A fővárosi Pesti úti idősotthonban azonban megelőző intézkedésként a terjedő járvány miatt augusztus 19-től ismét zárlatot rendeltek el, ahogy két debreceni intézményben is, ahol egy hete fertőzötteket találtak.

Szigorúan bezárva

A hazai börtönökben egész nyáron megmaradt a látogatási tilalom. Kérdéseinkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt felelte, a fogvatartottak jelenleg látogatót nem fogadhatnak, telefonon vagy skype-on tarthatnak kapcsolatot családtagjaikkal. Akik nem rendelkeznek telefonnal, vagy nincs pénzük, havonta háromszor 5 percig az intézmény számlájára hívhatják rokonaikat. Ezt sokan keveslik, a kérdést a Helsinki Bizottság már az ombudsman elé vitte. Eddig egy fogvatartott sem fertőződött meg, ami annak is köszönhető, hogy az új rabokat 14 napig elkülönítik.

Felgyorsítaná a budapesti daganat-gyanús betegek kivizsgálását a főváros

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.08.24. 07:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Több közfinanszírozott szolgáltatóval is szerződne Budapest, hogy a daganat-gyanús betegek már októbertől rövidített idő alatt kapják meg leleteiket.
A főváros a kormánytól kialkudott kétmilliárd forintból igyekszik felgyorsítani a budapestiek daganat-gyanújának kivizsgálását. Az összegből körülbelül 43 800 olyan CT- és MR-vizsgálatot vásárolnának, amelyek hamarabb adnának eredményt. Míg az állami rendszer 14 nap alatt készíti el az ilyen betegek leleteit, addig a főváros azt célozza meg, hogy lakosai tíz nap múlva kapják kézhez azokat. Karácsony Gergely februárban beszélt először arról a sajtónak, hogy daganatos megbetegedés gyanúja esetén minden budapesti lakcímmel rendelkező beteg hét napon belül hozzájuthat a szükséges CT- és MR-vizsgálatokhoz, és újabb három munkanapon belül a lelethez is. Erre költi a kormánnyal kötött megállapodásból származó 50 milliárdos forrás egy részét a főváros. Az erről szóló előterjesztés és a megvalósításhoz nélkülözhetetlen kormányzati szerződések tervezete e hét csütörtökjén kerül a fővárosi közgyűlés elé. A dokumentum szerint januártól indulna az új rendszer, ám az ahhoz szükséges közbeszerzési eljárás alatt is megállapodnának néhány fővárosi telephellyel rendelkező közfinanszírozott szolgáltatóval, hogy októbertől hozzáférhető legyen a rövidített leletkiadás. Tavaly mintegy 36 ezer komputertomográfos (CT), és 16 ezer mágneses rezonancia (MR) vizsgálatot vettek igénybe a fővárosiak. Hogy idén mennyire lehet szükség, azt nem tudni. Mint ahogyan azt sem, hogy pontosan hogyan vehető igénybe a vizsgálat. (A Népszava részletek firtató kérdéseire későbbre ígért választ a városháza sajtóosztálya.) Egyelőre annyit látnak a lapunk által megkérdezett szakértők, hogy a járványintézkedések nyomán „lelassított” ellátórendszerben nehezen megy a betegek kivizsgálása. Az elmúlt hónapokban oly mértékben alakult át az egészségügy működése, hogy az oda beépülő új szabályok betartása ellenőrizhetetlen. - Érezhető és minőségi ugrást jelenthetne a daganatos betegek gyógyításában a fővárosiak számára kiharcolt tíz napos diagnosztikai lelet – mondta a javaslatról Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának alelnöke. Csakhogy – szerinte – ehhez még nem elegendő a CT és MR kapacitás bővítése, a leletkiadás felgyorsítása. A terápia gyors megkezdéséhez a szövettani eredmény is nélkülözhetetlen. Ehhez pedig a legtöbbször valamilyen invazív beavatkozásra, mintavételre van szükség, és itt már megint szűkülnek a lehetőségek. Hiányzik az orvos, a jól szervezett betegút is a rendszerből. Úgy vélte: a főváros megtette az első lépést, de ha a folytatásra nem vállalkozik, nincs garancia arra, hogy érdemben javuljon a budapestiek ellátása. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi ellátórendszert államosították, így az önkormányzatoknak nyolc éve nincs lehetőségük valódi befolyást gyakorolni az ellátás javítására és a hiányosságok pótlására - mondta a politikus.

Napsütéses, de szeles időnk lesz, estétől néhol zivatarok is jöhetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 06:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három megyére adtak ki figyelmeztetést.
Hétfőn gyengén és erősebben felhős területek egyaránt lesznek a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, inkább csak néhol fordulhat elő záporeső, nyugaton eleinte gyenge eső is lehet. Az északnyugati, északi szél nagy területen lesz élénk, néhol erős. Napközben kicsi az esély zivatarra (az Északi-középhegység területén nem zárható ki), majd késő este az ország déli, délnyugati részén az eső, zápor mellett is kialakulhat zivatar. A zivatarok veszélye miatt Baranya, Somogy és Zala megyére esőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható, késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.