Előfizetés

"Göd csak egy csúnya kivétel" - Fekete-Győr András Gyurcsányról, matekról, polipról

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.08.25. 06:40

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az ellenzék akár 54 körzetben is nyerhet 2022-ben, 27-28 helyen pedig akár a Momentum lehet a befutó – állítja az ellenzéki párt elnöke.
Júniusban ismét a Momentum pártelnökének választották. Ez miniszterelnök-jelölti felhatalmazást is jelent 2022-re? 
A pártszervezet fogja eldönteni várhatóan az idén, hogy ki az, aki mellett az aktivisták apait-anyait bele tudnak adni. Lehet ugyanis valaki népszerű ember, ünnepelt szónok, vagy kiváló debattőr, de ez semmit sem ér, ha nincsenek igazi támogatói, akik éjt nappallá téve dolgoznak mellette és szórólapoznak a piacon, kopogtatnak a panelházakban. A miniszterelnök-jelöltségről szóló döntés még nem esedékes, most még a balatonvédelmi kampány és a Fidesz "inzultációs" íveinek begyűjtése és hasznosítása zajlik.

Az ellenzék egyelőre megosztott abban a kérdésben, hogy egy vagy több listát kell-e indítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. A Momentum szerint melyik megoldás hozna több szavazatot?
A közös lista valóban egyszerűbb helyzetet teremthet a választópolgárok számára. Ugyanakkor jelenleg minden negyedik momentumos szavazó úgy gondolja, hogy a múltnak és a jövőnek külön listán kell indulnia.

Az egyéni jelöltekről a legtöbb helyen előválasztással döntenének?
Mi momentumosok minél több előválasztást szeretnénk, de ésszel! Vannak olyan választókerületek, ahol száz-százhúsz település alkotja a kerületet. Ezeken a helyeken roppant nehéz megszervezni az előválasztást, bár nem zárjuk ki ezt a lehetőséget sem.

Számol azzal az ellenzék, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást? Elvégre bárki regisztrálhatja magát szavazónak.
Olyan előválasztási rendszert fogunk kialakítani, hogy ez ne érje meg a Fidesznek. Tavaly két előválasztáson sem tapasztaltunk hekkszerű aktivitást. Készülünk rá, de nem félünk attól, hogy ez bekövetkezik.

Hány egyéni választókerületben lesz momentumos jelölt?
A választási győzelemhez az ellenzéknek legalább 54 kerületet meg kell nyernie, erre teljesen reális esélyünk van. Ehhez viszont piszok sokat kell dolgozni, márpedig mi ezt a munkát el fogjuk végezni. A Momentum az ellenzék egyik legerősebb pártjaként annyi választókerületben szeretne jelöltet állítani, amekkora a társadalmi súlya Magyarországon. Az ellenzék által megszerzett egyéni kerületek többségében szeretnénk képviselni a választókat. Persze az előválasztásokon minden megtörténhet: alakulhat kedvezőbben és kedvezőtlenebbül is a momentumos politikai képviselet. Ez 27-28 momentumos jelöltet, illetve akár ennyi képviselőt jelentene.
Ki fog derülni, mennyi lesz az annyi. Minél nagyobb képviselethez jut az új politikai generáció, annál nagyobb lesz a változás Magyarországon.

A siker egyik feltétele a zökkenőmentes ellenzéki együttműködés. Ez azonban sokszor ma is hiányzik. Gödön például a Demokratikus Koalíció (DK) felfüggesztett párttagságú képviselői szembementek azzal a megállapodással, amelyet ön és Gyurcsány Ferenc kötött. Nekem úgy tűnt, hogy a DK elnöke elveszítette a kontrollt saját pártja felett, ami már a manipulált hangfelvételnél elkezdődött, és a gödi DK-sok nemet mondásával folytatódott. Mennyit ér az országos megállapodás, ha a helyi politikusokkal nem lehet elfogadtatni? Hogyan tudják elérni az előválasztás eredményének elfogadását? Hangsúlyoznám, hogy Göd nem országos jelenség, hanem egy csúnya kivétel. Ha voltak is konfliktusok máshol, azokat vagy helyi szinten, vagy a pártok közbenjárásával mindig sikerült kezelni. Nem látok szoros összefüggést a gödi helyzet és az ellenzéki együttműködés jövője között.

Ön is hangsúlyozta, hogy a közös fellépéshez közös programra kell. Hogyan lehet egyszerre jobb- és baloldali, valamint liberális programot alkotni?
A közös munka most ott tart, hogy minden párt programjában megkeressük a közös pontokat, valamint az ellentéteket is. Ha ez megtörtént, könnyebb lesz válaszolni erre. Nemzeti minimumra már régóta vágyik a magyar társadalom, márpedig ezt az oktatásban, az egészségügyben és a szociálpolitikában szerintem meg fogjuk találni, és azután lesz mit a közös zászlóra hímezni. Mi például azért kezdtünk el politizálni, hogy az egészségügyet és az oktatást felvirágoztassuk Magyarországon. Ugyanakkor mi soha nem fogunk belemenni abba, hogy elvegyék a határon túl élő magyarság beleszólási jogát az anyaország jövőjébe. Nem engedhetjük meg azt sem, hogy Magyarország tovább bojkottálja az eurózónához való csatlakozást, mi inkább felgyorsítanánk azt.

A Fidesz gyakran tud kialakítani olyan álláspontot, amely a saját közegén túl is népszerű. Az ellenzéknek lesznek ilyen ügyei? Mindenkinek fontos, hogy egy magyar is ugyanúgy tudjon számolni, írni, olvasni, idegen nyelven beszélni, mint egy osztrák vagy egy német. Az is fontos, hogy egy magyar ne éljen hét évvel kevesebbet, mint egy átlagos német állampolgár. Aligha lehet kétséges, hogy az Orbán-rendszer a tudás és egészség ellen van, a pénz és a hatalom pártján állva.

Magyarországon hagyománya van annak, hogy kormányváltás esetén megpróbálnak revansot venni az elődökön. Önök is erre készülnek?
Nem. Ugyanakkor Magyarország nem lehet a jövőben egy következmények nélküli ország, így aki elkövetett valamilyen politikai vagy egyéb bűncselekményt, arra számíthat, hogy felelősségre vonják. Ezt nem revansnak, hanem igazságtételnek hívom. Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek, mert kell, hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek. Ez vonatkozik nem kormánypárti személyekre, politikusokra is.

Ahhoz viszont, hogy ez hiteles legyen, olyan ellenzéki szereplőket kell felvonultatni, akikkel kapcsolatban még a korrupció gyanúja sem merült fel. Ezt a feladatot meg tudja oldani az ellenzék?
Arra kértük a partnereinket, hogy az előválasztásokra is csak olyan személyeket jelöljenek, akiknek teljesen tiszta a múltja.

A Fidesz-kormány elmúlt évtizede alatt új milliárdosok nőttek ki a földből, akik közpénzekből gazdagodtak. Egy új kormánynak kell tennie - jogállami keretek között - valamit velük? A magyar gazdaságot polip módjára hálózták be Tiborcz Istvánok, Mészáros Lőrincek, és mint láthattuk a Szijjártó Péter külügyminisztert luxusjachton megvendégelő Szíjj Lászlók. A járadékvadász, értéket nem teremtő oligarcháktól meg kell szabadítani a gazdaságot. Az innovatív és versenyképes tudással felvértezett cégeket viszont érdemes támogatni a közösből is. A közpénzszivattyúként meggazdagodó oligarchák vagyonával lesz dolgunk, de erről még nem beszélek.

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég arra panaszkodott a Lánchíd felújítására kiírt tenderrel kapcsolatban, hogy jó eséllyel csak Mészáros Lőrinc érdekeltségei tudnak majd érdemi ajánlatot tenni. Ha versenyt akar az új kormány, akkor jó eséllyel ezek a vállalkozók is pályáznak majd.
Ha sikerrel járunk, akkor olyan magyar vállalkozások jönnek haza, illetve emelkednek fel itthon, amelyek képesek lesznek legyőzni ezeket a köröket akár piaci, akár közbeszerzési versenyben is. Már csak azért is, mert a Mészáros-birodalom összeomlik, miután az új magyar kormány elzárja a közpénzcsapokat, és az így felszabaduló forrásokat a magyar iskolák, kórházak, és munkahelyek felé irányítja át.

Hasonlóról beszélt egykor Orbán Viktor kormányfő is, amikor egy új magyar tőkés réteg felemelését sürgette. Ebből nőtt ki Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc is.
A különbség az, hogy egy felelős és jövőben gondolkodó kormány nem úgy emel fel vállalkozásokat, rétegeket, hogy vazallusi alapon tömi tele a zsebüket közpénzzel, hanem érdemi gazdasági és társadalmi teljesítmény tükrében teszi ezt.

Hiába ágál Budapest, mégis milliárdos osztalékelőleget kénytelen utalni a külföldi tulajdonosoknak

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.08.25. 06:20

A főváros vezetése évek óta vitatja az osztalékszámítás szabályait, mégis fizet a francia - egyébként kisebbségi - tulajdonosoknak, mint a katonatiszt.
A budapesti városvezetés több mint kétmilliárd forint osztalékelőleg kifizetését javasolja a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) francia nemzetiségű kisebbségi tulajdonosának. Mindez azért különös, mert éppen az előterjesztést jegyző Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes hangoztatja egy ideje, hogy a főváros tarthatatlan költségvetési pályára állt. A nehéz pénzügyi helyzetre hivatkozva a budapesti beruházásokat takaréklángra állították. A főváros egyébként 2016 óta vitatja az osztalékszámítás szabályait. Hiába maradt ugyanis a fővárosi önkormányzat a többségi tulajdonosa az 1997-ben részlegesen privatizált FCSM-nek, a speciális osztalékfizetési szabályok miatt a 25 százalékkal rendelkező szakmai befektetőknek – jelenleg a francia Veolia Central & Eastern Europe S. A. - jár a számított osztalékalap 75 százaléka, míg a többségi tulajdonos fővárosnak csak 25 százalék jut. A vita lezárásának határidejét idén májusban szeptember végére tolták ki, de „a jelenlegi állás alapján az eddig történő lezárás nem tűnik biztosnak”. A részvényesi szerződés alapján a társaság évente négy alkalommal fizet osztalékelőleget az osztalékelsőbbségi részvényeseknek. Ennek összege alkalmanként az előző évben fizetett osztalék összegének negyede, feltéve, hogy van ennyi pénz a kasszában. Az első két negyedév közbenső mérlegei szerint az FCSM 2,178 milliárd forint eredménytartalékot halmozott fel, ami éppen elegendő a tavaly megállapított 4 milliárdos osztalék első két részletének kifizetésére. Az előleg kifizetésének megtagadása szerződésszegés lenne, lévén a Fővárosi Közgyűlés – pontosabban a rendkívüli felhatalmazás miatt erről döntő Karácsony Gergely főpolgármester - májusi döntésével elfogadta az FCSM tavalyi beszámolóját és vele az osztalék összegét – érvel az előterjesztésben Kiss Ambrus. Az előterjesztés tárgyalásakor várható némi vita a közgyűlésben, mivel Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő, korábbi gazdasági főpolgármester-helyettes már tavaly is a pénz visszatartása mellett kardoskodott. Szerinte csak így lehet megegyezésre kényszeríteni a külföldi tulajdonost. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes viszont azt állította, hogy a fizetés megtagadása bizonytalan kimenetelű perbe torkollna, amelynek a végén a főváros többet veszíthetne az osztaléknál. Ráadásul a Veolia ennek fejében lemondott a 16 milliárd forintos követeléséről és vállalta, hogy nem támaszt további igényeket a fővárossal szemben a rezsicsökkentés miatt.  Az új városvezetés egyébként a Tarlós-kabinethez hasonlóan visszavásárolná a céget. Karácsony Gergely januárban arra is esélyt látott, hogy ezt a kormány segítsége nélkül tegye meg a főváros. Azóta nagyot fordult a világ, de a főváros májusban a Népszava kérdésére megerősítette: „a részvényesi szerződés lejártakor a fővárosi önkormányzat az FCSM-et vissza fogja vásárolni”.  A cég 25 évre kötött privatizációs szerződése 2022-ben jár le. A pakettet annak idején 16,5 milliárdért vette meg a német Berlinwasser Holding, majd 2015-ben a francia Veoliához került.

Törpe Nemzeti Konzultáció

"Kertvárosi Konzultációt" indít ősszel Kovács Péter XVI. kerületi polgármester, valamint a városrész országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf. Az erről szóló beharangozójuk szerint a fő téma az útfelújítás lesz, mert az „nem pártkérdés". Kovácsék úgy vélik: a számok cáfolják Karácsony Gergely főpolgármestert, aki korábban azzal érvelt, hogy a kormányzati elvonások miatt egyszerűen nincs mód arra, hogy minden - kerületek által egyébként jogosan kért - útfelújítási munkát elvégezzenek. A Kovács-Szatmáry duó ezt nem fogadja el és politikai döntést emleget. Arra kérnek mindenkit, hogy ne hagyják kisemmizni a kerületet és mondják el a véleményüket a konzultáción. Arról, hogy ez mennyibe kerül majd az önkormányzatnak, nem tesznek említést. A Nemzeti Konzultáció az Orbán-kormány által intézményesített politikai kérdőív, amelyet eddig hat alkalommal postázták ki a magyar háztartásokba több milliárd forintért. Páva Zsolt Pécs polgármestere is többször bevetette, de így sem tudta megtartani a várost.

Hallgat arról Havasi Bertalan, hogy végeztek-e Orbánon vírustesztet - a háttérben egy rejtélyes utazás

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.08.25. 06:00

Egy luxusrepülő és egy luxusjacht útja keresztezte egymást.
Válaszd a hazait! – ezzel a címmel tettek közzé egy kampányvideót Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán hétfőn. Éppen aznap, amikor kiderült: a horvát Jutarnji List című újság szerint az Adrián nyaralt a magyar miniszterelnök, aki a barátaival egy hetente mintegy 2500 euróba kerülő Hanse 575 típusú vitorlással hajózott a Hvar-szigetnél. A lap közölt egy homályos fotót, amelyen egy étteremben látható egy Orbán Viktorra emlékeztető férfi. Lapunk megkeresésére a miniszterelnök sajtófelelőse, Havasi Bertalan nem válaszolt, és a 444-nek sem cáfolta a hírt, csak annyit közölt: Orbán Viktor magánprogramjairól nem adnak tájékoztatást.
Egy horvát laphoz közel álló forrásunk hétfőn azt mondta, hogy a képet egy olvasó készítette „valamikor az elmúlt öt napban”, ám a pontos időpontot és helyet nem tudták megmondani. Orbán augusztus 20-án, csütörtökön biztosan Magyarországon volt, mivel akkor részt vett egy szentmisén és ünnepi beszédet tartott a tiszti akadémián. Pénteken, 21-én reggel pedig Kossuth rádióban nyilatkozott, elvileg élőben, a műsorban legalábbis nem hangzik el, hogy felvételről lenne szó. Érdekes egybeesés: míg a horvát lap szerint a Hvar-szigetnél látták Orbánt, addig a közeli, szomszédos Brac-szigeten többször is megfordult a hosszú hétvégén a NER-körökben gyakorta használt luxusrepülőgép, amellyel korább a kormányfő is utazott már. A gép útvonalát rögzítő Flightaware nevű internetes oldal szerint augusztus 23-án kora hajnalban, alig 48 perces repülőút után landolt Brac-on a Budapestről érkezett gép, amely ezután továbbrepült. A luxusjet 24-én, azaz hétfő délelőtt tért vissza Brac-ra, hogy nem egészen fél óra múltán újra Budapestre repüljön. S ha már véletlenek: az Átlátszó egy olvasói fotó alapján arról írt, hogy hétvégén Brac szigetén bukkant fel a NER "üdülőhajója", a Lady MRD nevű luxusjacht. Mint emlékezetes, augusztus közepén ezen a hajón fotózta le az Átlátszó újságírója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Adrián. A 6 milliárd forintos luxusjacht az állami közbeszerzésekből az egyik leggazdagabb magyarrá lett oligarcha, Szíjj Lászlóhoz köthető. Ha Orbán valóban Horvátországban nyaralt, akkor azzal többszörösen is szembement korábbi álláspontjával, és a magyar embereknek megfogalmazott tanácsával. Július elején ugyanis még arról beszélt: „A magyar ember olyan, hogyha nem látja évente legalább egyszer a tengert, akkor úgy érzi, hogy börtönben van, vagy legalábbis sokan vagyunk, akik így érezzük, de lehet, hogy most inkább a Balatont érdemes választani. Tehát jól gondolja meg mindenki, hogy hova megy külföldre nyaralni.” Július közepén ráerősített, mondván „több Balaton, kevesebb Adria”. Július végén – amikor veje, Tiborcz István balatoni luxusingatlanján pihente ki az uniós csúcs megpróbáltatásai – azzal jelentett meg a Facebook-on „nyaralós” fotót: „Több Balaton, kevesebb Brüsszel”. Augusztus 21-én még erősebben fogalmazott annak ismeretében, hogy Horvátországban egyre gyorsabban terjedt a koronavírus. A közrádiónak azt nyilatkozta: A horvátok próbálják mentegetni a turisztikai szezonjukat, ezért rendszeresen küldenek a magyar kormánynak a vírusadataikat értelmező iratokat, ám, azok nem néznek ki jobban mint a sajtóhírek. „A helyzet úgy áll, hogy a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a helyzet. Az a korábbi állításunk, hogy Magyarország számára a legtöbb veszélyt a fertőzés behurcolása jelenti, nemcsak érvényes, hanem érvényesebb mint korábban volt” – szögezte le a miniszterelnök. Emiatt egyébként megkérdeztük Havasi Bertalant arról is, hogy ha a kormányfő Horvátországban volt, akkor készíttetett-e vírustesztet, ám erre sem kaptunk választ.

Az Adriáról védik a magyar tengert

 Orbán Viktor állítólagos horvátországi nyaralásáról megjelent horvát lapértesülés után nem sokkal jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy elindította új belföldi kampányát, amelynek célja a Balaton népszerűsítése. A kampány keretében közterületeken, valamint a nyomtatott és online sajtóban megjelenő hirdetések mellett kisfilm is inspirál a Balaton felfedezésére – írták. Megkerestük a turisztikai ügynökséget, hogy megtudjuk, mennyibe kerül ez a kampány, de kérdéseinkre nem válaszoltak.