Előfizetés

Fenyegetőzésekről és félelemről írt fideszeseknek a Simonka György kizárását kezdeményező Ruck Márton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 18:32
Simonka György
Fotó: Béres Márton / Népszava
A medgyesegyházi Fidesz-csoport elnökét megdöbbentette az a rettegés, amelyet a régióban tapasztalt.
Fidesz-tagok félelméről és rettegéséről írt friss levelében Ruck Márton, a medgyesegyházi Fidesz-csoport elnöke kormánypárti társainak, aki kezdeményezte Simonka György kizárását a Fideszből – írja a Magyar Narancs a birtokába jutott levél alapján.
„A térséget járva, Fidesz tagokkal beszélgetve, megdöbbentő volt számomra az a félelem és rettegés, amit tapasztaltam. Sokak részéről hangzott el, hogy ez ügyben véleményüknek nem mernek nyilvánosan hangot adni, az egzisztenciális és fizikai fenyegetőzések miatt, amelyet Simonka György közvetít és közvetített feléjük. Elképesztő, hogy a rendszerváltás után 30 évvel, nekünk már csak a történelemből ismert Rákosi-időszak módszereivel él egy választott képviselő”

– olvasható a levélben.

Medgyesegyháza korábbi fideszes polgármestere a kormánypárt alapszabályának két passzusára hivatkozva kezdeményezte Simonka György kormánypárti országgyűlési képviselő kizárását a Fideszből. A vádlottként bíróság előtt álló Simonka ezután Facebook-oldalán közölte, hogy a büntetőperben majd terhelő vallomást tesz Ruck Mártonra.  Erre válaszul Ruck Márton kijelentette, hogy logikai bukfenc van Simonka érvelésében. A politikus és 32 vádlott-társa ellen különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik per. Simonka többször azt nyilatkozta, hogy ártatlan. Ruck ezért azt kérdezte, hogy ha valóban ártatlan és koncepciós perről van szó, hogy mit és kire fog vallani Simonka. Levelében Ruck Márton leszögezte, hogy Simonka kizárási javaslata „abszolút megalapozott”, és hogy olyan embernek, mint a fideszes parlamenti képviselő, nincs keresnivalója a pártcsaládban. Megjegyezte azt is, hogy a kizárási javaslatot nem küldi el a pusztaottlakai szervezetnek, amelynek Simonka is a tagja. Méghozzá azért, mert az aláírókat és családtagjaikat nem akarja kitenni
„olyan veszélynek, hogy munkahelye elvesztésével, vállalkozása tönkretételével, vagy családtagjai fizikai bántalmazásaival kelljen szembenéznie.”

Ezért a kizárási javaslatról szóló levelet zárt borítékba küldte el Herczeg Tamásnak, a Fidesz Békés megyei választmányi elnökének. Arra is kérte Herczeget, hogy a személyes adatokat ne adja ki, azok semmilyen formába ne kerülhessenek Simonka kezébe. Végül pártársainak II. János Pál pápa szavait idézte Ruck Márton: „Ne féljetek!”. Ruck Mártont megerősítette a lapnak, hogy ő írta az idézett hivatalos levelet, és vállalja annak minden sorát. Elmondása szerint legalább öt aláírás kell a kizárási javaslathoz az alapszabály szerint, de ebben az esetben bőven meghaladja az aláírók száma ezt.

A Szent István Egyetem szarvasi gólyatáborának öt résztvevője lett koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 18:31

Fotó: AFP/Science Photo Library
Az egyetem szerint a szervezők megtették a szükséges óvintézkedéseket.
A Szent István Egyetem Budai Campus hallgatóinak augusztus 15. és 19. között Szarvason rendeztek gólyatábort. Az esemény résztvevői és szervezői közül 5 embernél mutatták ki a Covid-19-et – írja a 444 az egyetem tájékoztatása alapján.
Mind tünetmentesek, és két hétre otthoni karanténba vonultak.

Az egyetem közölte, hogy a szervezők előzőleg és a helyszínen is megtették a szükséges óvintézkedéseket. A regisztrációnál és a tábor egész területén voltak kézfertőtlenítők, és naponta ment a résztvevők non-kontakt hőmérőzése, és mindenkinek maszkot kellett viselniük. Minden eszközt, amit rendszeresen használtak, fertőtlenítettek, az egyszer használatos eszközöket egyből kidobták. Minden program (kivéve az Uszodaest, ahol folyamatos fertőtlenítés történt) szabad téren zajlott, és a takarító személyzet rendszeresen fertőtlenítette a mosdókat és a zuhanyzókat. Az egyetem bejelentést tett a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé is.  A Szent István Egyetem vezetése közölte, hogy jelen ismereteik szerint az egyetem campusai továbbra sem érintettek a fertőzéssel. Az egyetem többi gólyatáborát nem tartják meg.

Az ellenzék közös jelöltje nem lehet a Jobbik embere a választási bizottság szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 18:28
Bíró László, jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás közös jelöltje
Fotó: Beli Balázs / Bíró László/ Facebook
A Jobbik a Kúriához fordul, de ha ott sem adnak neki igazat, még mindig van egy kiskapu.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a tiszaújvárosi választási bizottság a Jobbikot, a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét ugyanis olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos, írja a hvg.hu.  (A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, a helyi választók a júliusban motorbalesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd.)  A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni. A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Határozatában a bizottság utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint amennyiben a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A Fidesz jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be. Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor.  Az NVB így megváltoztatta az oevb döntését és visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet a Kúriához fordulni, ezt a párt meg is teszi. Az NVB döntésétől függetlenül egyébként Bíró még elindulhat a választáson, de a Jobbik nem állhat mögötte, mint hivatalos jelölő-szervezet. Amennyiben a párt a Kúria döntése után nem kerül vissza a papírra, egy esetleg győzelem esetén sem ülhet be a frakcióba, így nem is részesül több támogatásban.